Samsung vrea să integreze tehnologiile grafice personalizate (plăci video) AMD Radeon în viitoarele procesoare mobile. AMD (Advanced Micro Devices) și Samsung Electronics au anunțat un parteneriat strategic multi-anual în domeniul tehnologiilor grafice pentru telefoane mobile. Ca parte a parteneriatului, AMD va acorda licență pentru grafica IP Radeon pentru utilizarea în smartphone-uri Samsung și alte aplicații mobile. Compania sud-coreeană va achita taxele de licență pentru tehnologia AMD și redevențele.

Soluții grafice avansate sunt esențiale pentru creșterea inovației în cadrul aplicațiilor mobile, inclusiv a telefoanelor inteligente. Tehnologia AMD va fi probabil utilizată în procesoarele mobile Exynos. În timp ce tehnologia Radeon, poate fi găsită pe PC-uri, console de jocuri și platforme de tip cloud, aceasta este o modalitate prin care AMD se reîntoarce în domeniul smartphone.

Colaborarea Samsung – AMD avantajoasă pentru ambele părți

Parteneriatul cu AMD ne va permite să aducem produse și soluții grafice inovatoare pe piață pentru aplicațiile mobile de mâine„. A declarat Inyup Kang, președinte și manager general la System LSI Business Samsung Electronics. „Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu AMD pentru a accelera inovațiile în tehnologiile grafice mobile„.

Adoptarea tehnologiilor grafice Radeon pe PC-uri, console de jocuri și cloud a crescut semnificativ. Suntem încântați să colaborăm cu Samsung pentru a accelera inovațiile grafice pe piața telefoniei mobile„. a declarat Dr. Lisa Su, președintele și CEO-ul companiei din SUA. „Acest parteneriat strategic va extinde tehnologia grafică de înaltă performanță Radeon pe piața de telefonie mobilă. În acest fel se va  extinde semnificativ baza de utilizatori Radeon și ecosistemul de dezvoltare„.

[vc_message color=”info” message_box_style=”outline”]AMDAdvanced Micro Devices este o companie multinațională americană fondată în 1969, cu sediul în Santa Clara, California. Este unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice pentru servere și calculatoare personale. Săgeata din sigla companiei îndreptată spre dreapta simbolizează creșterea acesteia în mod „corect” (calea cea dreaptă).[/vc_message]

Acum nu înseamnă că vom vedea în viitorul apropiat plăcile video AMD Radeon pe smartphone-uri Samsung. Până când vor apărea aplicații grafice uluitoare pe telefoanele și laptopurile produse de gigantul tech, va trebui să mai așteptăm.

Compania americană va acorda licență IP personalizată bazată pe arhitectura grafică RDNA (Recombinant DNA). Arhitectura RDNA a AMD ar putea înlocui GPU-urile Mali de la ARM pe care Samsung le utilizează în prezent în chips-urile Exynos. Este posibil ca această tehnologie să nu ajungă în toate țările în care Samsung vinde telefoanele sale. Conform News Samsung, cea mai mare parte a lumii primește smartphone-uri Samsung cu procesoare Exynos. Dar în SUA, Canada, China, Japonia și America Latină telefoanele gigantului tech utilizează procesoare Qualcomm Snapdragon, dotate cu procesoare grafice GPU Adreno.