Samsung a depășit Apple ca vânzări în Europa în Q1 2024

126
Samsung si Apple vanzari in Europa
Sursă foto: PhoneArena

Europa este una dintre piețele cele importante pentru producătorii de telefoane mobile și nu numai. Counterpoint Research a publicat datele privind vânzările din Europa în Q1 2024. Samsung a depășit pe Bătrânul Continent compania Apple în vânzările de smartphone-uri din trimestrul I 2024. Samsung a revenit pe primul loc după ce Apple a șocat piața globală de smartphone-uri după ce a ocupat primul loc după mulți ani. Fără a fi surprinzător, acum există un nou lider în Europa.

După un interval de timp din octombrie-decembrie 2023 în care iPhone-urile au depășit telefoanele Galaxy în Europa, Samsung a reușit să revină pe primul loc în perioada ianuarie – martie a acestui an. Gigantul high-tech sud-coreean a ocupat primul loc și în Q1 2023, dar acum avantajul Samsung față de Apple a crescut de la șase la șapte puncte procentuale.

Dar, la nivel total de vânzări în Europa nu este o schimbare foarte semnificativă, din contra. Cotele de piață Samsung și Apple au scăzut de la 33 și, respectiv, 27% în Q1 2023, la 32 și 25% în prezent. Astfel evoluția cifrelor livrărilor în Europa ale celor două companii ar trebui să îngrijoreze cu siguranță. Totuși, în Europa Samsung este medaliat cu aur, iar Apple cu argint, că tot se apropie Olimpiada de la Paris.

Argintul este cel mai reflectorizant dintre metale, reflectă 95% din spectrul luminii vizibile. Mexicul este cel mai mare producător de argint din lume. Mexic a extras ~6.400 de tone de argint în 2023. Este urmat de China și Peru.

Vânzările Samsung în Europa au crescut cu 7% între trimestrul unu din 2023 și primul trimestru din 2024. În același timp, vânzările Apple a scăzut cu 1% în aceeași perioadă și în aceeași parte a lumii. Desigur, aceasta nu este cu adevărat o scădere substanțială, potrivit PhoneArena. Totuși, trebuie remarcat că acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care livrările totale în Europa au crescut cu 10% de la an la an. Mai mult, toți primii cinci furnizori de telefoane mobile în Europa au înregistrat creșteri, mai mari sau mai mici.

Sursă foto: CounterpointResearch via PhoneArena

De exemplu, Xiaomi de pe locul trei a avut o creștere de 11%. Spectaculos au crescut Realme și Honor în vânzările din Europa în trimestru I din 2024. Realme a avut o creștere de 59%, iar Honor una uimitoare de 67% în toată Europa. Categoria „alții” a înregistrat, de asemenea, un progres decent de 10% de la an la an.

Revenind la campionul Samsung, merită subliniat că seria Galaxy S24 a ajutat, în mod previzibil, Samsung în Europa. Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra, toate cu Galaxy AI, s-au vândut foarte bine. Cu modelele mid-range mai noi, Galaxy A35 și Galaxy A55 se așteaptă ca Samsung să-și mențină și, eventual, chiar să extindă avantajul față de Apple.

În ceea ce privește piața europeană de smartphone-uri în ansamblu, creșterea sa de 10% în Q1 2024 poate părea remarcabilă (pentru că este cu siguranță), dar este important să rețineți că aceasta vine pe fondul unui șir de scăderi trimestriale care au început în Q3 2021. Mai devreme sau mai târziu, această scădere a trebuit să se termine, iar acest lucru s-a văzut în Q1 2024. Asta nu înseamnă că piața europeană de smartphone-uri și-a revenit dintr-o dată și va ajunge imediat la cifrele de dinainte de pandemie.

În schimb, analiștii se așteaptă la un progres „scăzut cu o singură cifră” pentru restul anului 2024. Acest lucru este evident mai bun decât să vedem că piața din Europa stagnează sau se micșorează. Sigur că această creștere din primul trimestru nu este suficientă pentru a-i liniști complet pe Samsung, Apple și ceilalți competitori.