Samsung a brevetat un dispozitiv holografic 3D, posibil pe viitoarele Galaxy

1536

Samsung a brevetat un dispozitiv holografic 3D pentru a proiecta imagini holografice în aer. Aceasta poate fi o viitoare tehnologie ce se va regăsi pe smartphone-urile Samsung Galaxy. În ultima vreme am întâlnit numeroase brevete de smartphone de la Samsung în care „dispozitivul holografic” a fost menționat ca una dintre caracteristicile posibile.

În afară de o scurtă descriere: „holograma poate arăta o imagine stereoscopică (imagine 3D) în aer prin interferența luminii”, nu a fost clar niciodată cum ar funcționa această tehnologie în practică. Un brevet publicat recent ne poate da niște răspunsuri.

De ani de zile au fost discuții despre smartphone-uri cu o funcție holografică. La sfârșitul lunii mai 2018 a fost lansat primul smartphone holografic din lume, Red Hydrogen One. Datorită unui ecran holografic, se pot vizualiza imagini 3D pe telefonul smartphone, fără a fi necesari ochelari 3D. Imaginile 3D sunt afișate pe ecranul propriu-zis. Red Hydrogen One arată numai imagini 3D pe ecran, hologramele nu apar în aer.

Samsung lucrează la un smartphone cu hologramă 3D

La începutul acestui an, Samsung a depus un brevet de invenție la WIPO (Oficiul Mondial al Proprietății Intelectuale). Același brevet a fost depus și la USPTO (Oficiul pentru Brevete și Mărci din SUA) pentru un „aparat și metodă de reproducere a hologramei”. Brevetul a fost publicat pe 29 noiembrie 2018 și descrie în detaliu modul în care o imagine 3D poate fi proiectată în aer.

Holografia este știința și practica de a face holograme. De obicei, o hologramă este o înregistrare fotografică a unui câmp de lumină. Fizicianul Dennis Gabor a inventat holografia în 1947, pentru aceasta a primit în 1971 Premiul Nobel pentru Fizică.

Un obiectiv releu dispus pe o suprafață frontală a afișajului cuprinde o serie de micro lentile. Lentila releului conține un modulator de lumină spațială (SLM) cu un filtru. SLM asigură că modelul hologramei este reprodus corect, după care este proiectat ca un fascicol de lumină afară din afișaj. Folosind interferența luminii, se poate realiza o imagine holografică de înaltă calitate. Este un brevet bine definit din punct de vedere tehnic, în care sunt descrise în detaliu toate lucrurile. Este descrisă funcționarea fiecărei micro lentile, filtrele care trebuie utilizate și funcționarea plăcii de ghidare a luminii.

Este dificil de prevăzut dacă și când ne putem aștepta la primul smartphone holografic 3D Samsung. Deși holograma a fost inventată în 1947 de către Denis Gabor, posibilitățile tehnologiei 3D au luat o formă concretă numai în ultimii ani.

Tehnologia brevetată este cel mai probabil pentru telefoanele viitoare și este clar că Samsung ia în calcul această variantă. Prin urmare, pare a fi o chestiune de timp înainte de a putea proiecta imagini de înaltă rezoluție 3D de pe smartphone-ul nostru.

SURSĂLetsgoDigital