Samsung dezvoltă două noi cip-uri Exynos high-end, unul cu GPU AMD

492
Sursa Foto: via SamMobile.com

Se zvonește că Samsung va introduce în curând cipsetul pentru telefoane emblematice Exynos 2100. Se pare că acesta nu va fi afectat de problemele de performanță și eficiență energetică care au afectat Exynos 990. Cu toate acestea, acesta nu este singurul procesor la care lucrează gigantul sud-coreean al smartphone-urilor. Se pare că Samsung mai are în lucru încă două procesoare Exynos.

Exynos 2100, care se așteaptă să facă parte din Galaxy S21, urmează după numărul de model intern Exynos 9840. Potrivit Ice Universe (@UniverseIce pe Twitter), Samsung lucrează la Exynos 9855 și Exynos 9925.

Posibil un Samsung Exynos 9925 cu grafică AMD Radeon în 2023

Deci, mergând pe această linie, ne putem aștepta ca Exynos 9855 să debuteze cu seria Samsung Galaxy S22 în 2022. Exynos 9925 va prezenta grafica AMD Radeon și ne putem aștepta să fie lansat abia în 2023. Cu toate acestea, unele zvonuri anterioare susțineau că am putea vedea un procesor Exynos chipset cu grafică AMD imediat după 2021. Deci, cel puțin momentan nu putem fi siguri de această evoluție decât după un anunț oficial de la Samsung.

Samsung a anunțat recent un procesor Exynos 1080 fabricat cu procesul de producție de 5nm. Acest SoC are în componență nuclee CPU Cortex-A78 și Cortex-A55, și  pe partea grafică ARM Mali-G78. Exynos 1080 este de așteptat să fie un procesor de nivel mediu și ar putea debuta într-un smartphone Vivo, apoi în Galaxy A52 și Galaxy A72.

SoC (în engleză System-on-a-Chip) este termenul prescurtat pentru sistem pe un cip sau procesor. SoC-urile sunt foarte frecvente pe dispozitivele mobile (smartphone, tablete, camere digitale), electronică pentru automobile, automatizări industriale, aplicații militare și altele.

Fanii Samsung așteaptă de ani de zile un cipset Exynos care să poată bate omologul Snapdragon, conform SamMobile. Cei mai mulți dintre ei și-au pierdut speranța, mai ales după performanțele slabe ale procesorului Exynos 990.