Samsung va produce cipuri de 3 nm pentru Nvidia, Qualcomm și IBM

232
Samsung va produce cipuri de 3 nm pentru Nvidia Qualcomm si IBM
Sursa foto: via techspot.com

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ilovesam/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/autoload/vc-shortcode-autoloader.php on line 64

Samsung va folosi procesul de fabricație de 3 nanometri pentru a produce cipuri pentru patru companii de tehnologie bine-cunoscute. Nvidia, Qualcomm, IBM și Baidu vor folosi cipuri de 3 nm produse de Samsung pentru a-și pune viitoarele produse pe piață. În același timp, Samsung speră să câștige teren pentru a se apropia de TSMC în cursa turnătoriei de cipuri.

Gigantul sud-coreean a fost ales ca partener de producție de către Baidu, Nvidia, Qualcomm și IBM, patru dintre cele mai mari corporații tehnologice din lume, potrivit unor surse anonime din industrie. Samsung va furniza cipuri în cantități mari acestor companii începând din 2024, potrivit Techspot. Nvidia le va folosi pentru a-și construi GPU-uri de generație următoare. IBM își va face propriile procesoare, Qualcomm are nevoie de cipuri pentru smartphone-uri, iar Baidu va folosi cipuri de 3nm pentru centrele sale de date cloud.

Nvidia, Qualcomm, IBM și Baidu primesc cipuri de 3 nm de la Samsung

Samsung a început să producă în masă cipuri de 3 nm încă din iunie. Compania spune că cea mai nouă tehnologie de producție aduce îmbunătățiri substanțiale pentru eficiența energetică (45%) și performanța cipului (23%) în comparație cu nodul de 5 nm din generația anterioară.

Un proces de 3 nm de a doua generație este deja în curs de dezvoltare la compania sud-coreeană. Surse interne Samsung au afirmat că există încă mult loc pentru îmbunătățiri suplimentare de eficiență și performanță. Procesul de 3 nm al Samsung se bazează pe tehnologia GAAFET (tranzistor cu efect de câmp gate-all-around). Este un tip de tehnologie MOSFET cu mai multe porți.

Baidu este o companie multinațională chineză specializată în servicii și produse legate de internet și AI. A fost fondată în anul 2000 și are sediul în Beijing, China. Este una dintre cele mai mari companii de IA și Internet din lume.

În timp ce compania face pași în cursa de 3 nm, Samsung este a doua cea mai mare turnătorie de cipuri din lume. Samsung se află în urma TSMC în cota de piață. TSMC lucrează pentru a-și extinde raza de producție în afara Taiwanului, cu noi fabrici în SUA pentru început. Între timp, Samsung are deja o abordare internațională de afaceri, deoarece deține fabrici de producție în Coreea, SUA și China.

Samsung este bine cunoscut pentru cipurile sale de memorie, dar situația geopolitică actuală ar putea ajuta compania să câștige teren față de TSMC pentru a deveni o super-putere rivală de producție. Multe companii „mari de tehnologie” caută noi parteneriate, în efortul de a-și reduce dependența de producătorii din China. Se știe că relațiile diplomatice și economice dintre Washington și Beijing s-au degradat în ultimul timp.