Samsung a anunțat că a început să producă în masa memoria DRAM de 14 nanometri, bazată pe tehnologia ultravioletă extremă (EUV). După livrarea de către companie a primului DRAM EUV din industrie în martie anul trecut, Samsung a mărit numărul straturilor EUV la cinci pentru a oferi cel mai bun și mai avansat proces de DRAM de astăzi pentru soluțiile sale DDR5. Bazat pe cel mai recent standard DDR5, DRAM-ul Samsung de 14nm este ideal pentru AI și 5G în continuă creștere.

Am condus piața DRAM timp de aproape trei decenii, fiind pionier în inovațiile tehnologice cheie de modelare”. A declarat Jooyoung Lee, vicepreședinte senior și șef al produselor și tehnologiei DRAM la Samsung, conform SamsungNewsroom. „Astăzi, Samsung stabilește o altă etapă tehnologică cu EUV multi-strat, care a permis miniaturizarea extremă la 14nm. Bazându-ne pe acest progres, vom continua să oferim cele mai bune soluții de memorie, abordând nevoia de performanță și capacitate mai mare în lumea bazată pe date AI și 5G”.

Samsung DRAM EUV de 14nm cu un consum mic de energie

Pe măsură ce DRAM va ajunge la procesul de 10 nm, tehnologia EUV devine din ce în ce mai importantă. Prin aplicarea a cinci straturi EUV la DRAM-ul său de 14nm, Samsung a atins cea mai mare densitate de biți. În acest fel a fost îmbunătățită și productivitatea globală a plăcilor cu aproximativ 20%. În plus, procesul de 14nm ajută la reducerea consumului de energie cu aproape 20% comparativ cu DRAM din generația anterioară.

Folosind cel mai recent standard DDR5, DRAM-ul Samsung de 14nm va ajuta la deblocarea unor viteze fără precedent. Acestea vor atinge 7,2 gigabți pe secundă (Gbps), de peste două ori viteza DDR4 de până la 3,2 Gbps. Dynamic random access memory (DRAM) este un tip de memorie cu acces direct. Aceasta stochează fiecare bit de date într-un condensator separat, într-un circuit integrat.

[vc_message color=”info” message_box_style=”outline”]DDR5 DRAM – Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random-Access Memory este un tip de memorie sincronă cu acces aleator dynamic. Standardul DDR5 DRAM a fost anunțat inițial in 2018 și a fost lansat la 14 iulie 2020.[/vc_message]

Samsung intenționează să-și extindă portofoliul DDR5 de 14nm pentru a sprijini aplicațiile din centrele de date, super-computere și servere de întreprinderi. De asemenea, Samsung se așteaptă să crească densitatea cipului DRAM de 14 nm la 24GB, Astfel compania poate satisface mai bine cerințele de date în creștere rapidă ale sistemelor IT globale.