Samsung a prezentat la CES un ecran OLED cu luminozitatea de 2.000 de niți

311
Samsung a prezentat la CES un ecran cu luminozitatea de 2.000 de niti
Sursa foto: via phonearena.com

Samsung a prezentat un ecran OLED de 2.000 de niți la CES din acest an, creând un viitor mai strălucit (la propriu) pentru afișajele smartphone-urilor. Afișajul în cauză este primul OLED care a primit certificarea de luminanță de 2.000 de niți, UDR (Ultra Dynamic Range), de la UL Solutions. Underwriters Laboratories (UL) este o companie globală de știință a siguranței compusă din UL Research Institutes, UL Standards & Engagement și UL Solutions.

„Luminozitatea unui ecran este un factor care are o mare influență asupra experienței consumatorilor. Are un rol foarte mare în ceea ce privește calitatea imaginii și performanța smartphone-ului”. A declarat Hojung Lee, șeful echipei de planificare a produselor pentru divizia de afișaje la Samsung Display, potrivit PhoneArena. „Cu tehnologia sa distinctivă și experiența de afaceri în domeniul OLED, Samsung Display conduce piața cu produse diferențiate bazate pe tehnologie orientată spre consumator”.

Deocamdată nu este clar ce telefon Samsung va avea noul display de smartphone UDR. Cum seria Galaxy S23 va fi lansată peste mai puțin de o lună, probabil vom vedea acest ecran OLED (AMOLED) pe modelul Galaxy S23 Ultra. 2.000 de niți de luminozitate maximă nu este ceva nou pe smartphone-uri. Apple se laudă cu până la 2.000 de niți de luminozitate maximă în aer liber pentru dispozitivele din seria iPhone 14. Nu trebuie să uităm că acestea sunt ecrane AMOLED fabricate de Samsung Display.

Ecran OLED cu luminozitatea de 2.000 de niți prezentat de Samsung

Dar, ce este luminozitatea maximă? Deși 2000 niți de luminozitate poate suna impresionant, merită remarcat faptul că „luminozitatea maximă” este un termen foarte specific. Există două moduri de a măsura luminozitatea maximă: una se numește „scenă reală”, iar cealaltă este „modul fereastră”. Primul  arată cât de strălucitor poate deveni un afișaj atunci când se folosește întreaga suprafață. Al doilea măsoară luminozitatea maximă folosind o „fereastră” mică a ecranului (~2% din întregul afișaj sau mai puțin).

Underwriters Laboratories (UL) a fost fondată în 1894 și are sediul în Northbrook, Illinois, SUA. Este o companie independentă care ajuta la rezolvarea provocărilor de siguranță, securitate și sustenabilitate. Are 73 de laboratoare în 125 de țări.

Producătorii de smartphone-uri nu spun în mod specific metoda folosită pentru a determina luminozitatea maximă. Dar este aproape sigur că este vorba despre „modul fereastră”. Această metodă de măsurare returnează cele mai mari valori de luminozitate.

Cu toate acestea, certificarea UDR de la UL Solutions este cu siguranță impresionantă pentru un ecran OLED. Acest lucru va duce la ecrane mai strălucitoare pentru smartphone-uri în viitorul apropiat, deoarece Samsung este cel mai mare furnizor de ecrane OLED din lume.

Display-ul OLED pe care Samsung l-a prezentat la CES 2023 Las Vegas are certificarea Ultra Dynamic. Acest lucru arată în mod clar de ce este Samsung Display capabil să facă. Lucrul mai impresionant este că valoarea de vârf a luminozității pe noile ecrane pentru smartphone-uri este aceeași cu noile televizoare pe care Samsung le-a anunțat recent.

Cu toate acestea, nu suntem siguri dacă noul ecran va ajunge pe serie Galaxy S23. Au fost zvonuri Galaxy S23 Ultra va avea peste 2.200 niți luminozitatea maximă, dar acest lucru nu este confirmat momentan de Samsung.