Samsung Exynos 2500 ar fi în curs de dezvoltare cu GPU personalizat

218
Samsung Exynos 2500
Sursa foto: via gizmochina.com

Samsung are o gamă de procesoare mobile proprii sub marca Exynos. Oferta de top din această serie alimentează de obicei smartphone-urile emblematice ale mărcii, împreună cu cipurile Qualcomm Snapdragon. Cu seria Galaxy S23 Samsung a decisă să folosească doar procesoare Snapdragon în telefoanele emblematice. Dar, compania vrea să revitalizeze cipurile sale, Samsung Exynos 2500 este deja în lucru.

Deși s-a speculat că Samsung va renunța la procesoarele emblematice Exynos, având în vedere prestația dezamăgitoare a cipului Exynos 2200, se pare că nu este cazul. Potrivit GizmoChina, care citează surse sud-coreene, gigantul tehnologic sud-coreean lucrează la viitorul procesor Samsung Exynos 2500.

Samsung Exynos 2500 posibil pe seria Galaxy S25

Samsung Exynos 2500 va dispune de un GPU fabricat de Samsung bazat pe tehnologia AMD. Cu toate acestea, specificația cipului rămâne necunoscută în acest moment. Nu se știe câte nuclee va avea sau ce viteze vor avea acestea. Probabil producția va începe în 2024, deci este greu de crezut că viitoarea serie Galaxy S24 va beneficia de el.

Anterior au fost mai multe informații că Samsung lucrează la un procesor grafic personalizat. Cel mai probabil este vorba despre Exynos 2500. Recent Samsung și AMD și-au extins acordul de colaborare și Samsung va putea folosi licența AMD pentru procesoarele sale grafice. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest acord, dar telefoanele Galaxy vor primi grafică la nivel de console în viitor. Rămâne de văzut dacă Samsung încearcă să renunțe la Qualcomm pe termen lung și să se bazeze doar pe propriile cipuri.

Qualcomm a fost fondată în 1985, în San Diego, SUA. Numele vine de la “QUALity COMMunications – comunicații de calitate”. În anul fiscal 2022, Qualcomm a avut un venit net de 12,94 miliarde USD și un venit anual de 44,20 miliarde USD.

Samsung Exynos 2500 va fi lansat în mod logic după un Exynos 2400. Nu există o prognoză exactă pentru acest cipset. Deși Exynos 2300 era așteptat pentru anul acesta, nu știm dacă Exynos 2400 va fi următorul și nici dacă acestea două vor exista cu adevărat. Se pare că Samsung va merge mai departe cu Snapdragon For Galaxy și pentru seria Samsung Galaxy S24.

Faptul că Samsung lucrează deja la acest cip sună interesant. Dar, va dura ceva timp până când Exynos 2500 să devină oficial. Există posibilitatea să fie fabricat folosind un proces de 3 nm de a doua generație dacă totul decurge conform planurilor și producția să înceapă anul viitor.