Samsung Exynos 2500 primele specificații, are tot zece nuclee

187
Samsung Exynos 2500
Sursa foto: via phonearena.com

Din câte se pare Samsung a făcut o treabă foarte bună cu Exynos 2400 încât s-a înfruntat de la egal la egal cu Snapdragon 8 Gen 3 la diferite teste de referință. Văzând că acest procesor poate șterge reputația procesoarelor Exynos din ultimii ani, se pare că Samsung va păstra versiunea deca-core a a lui Exynos 2400 pentru viitorul procesor Samsung Exynos 2500.

Într-o informație de anul trecut despre „Dream Chip” se spunea că Samsung Exynos 2500 va fi primul cip care va fi construit folosind procesul de 3nm (3nm GAP/SF3) de a doua generație de la Samsung Foundry. Samsung folosește tranzistori Gate-all-around (GAA) pentru producția sa de 3 nm. Un astfel de procesor va fi foarte puternic și eficient energetic. Compania TSMC, principalul concurent al Samsung Foundry, nu va folosi GAA până când nu va începe producția de 2 nm. Acest lucru oferă Samsung Foundry un avantaj cu tehnologia de 3 nm față de compania taiwaneză.

Potrivit PhoneArena, leakerul @OreXda a divulgat mai multe informații despre procesorul Samsung Exynos pe X. Viitorul cip Exynos 2500 va avea un nucleu Cortex-X5 Prime tactat la 3,2-3,3GHz. Chipsetul va fi echipat, de asemenea, cu trei nuclee CPU Cortex-A730 Performance care rulează la 2,3GHz-2,5GHz, încă două nuclee CPU Cortex-A730 Performance care rulează la o viteză mai mică, momentan necunoscută și patru nuclee CPU Cortex-A520 Efficiency. Deci viitorul Exynos 2500 va avea tot zece nuclee la fel ca actualul Exynos 2400.

Numele Exynos provine din cuvintele grecești exypnos (inteligență) și prasinos (verde), inteligență verde. În 2010, Samsung a lansat primul procesor Exynos – S5PC110 (acum Exynos 3 Single) cu telefonul său mobil Samsung Galaxy S.

Concurentul principal al lui Exynos 2500, Snapdragon 8 Gen 4, va folosi noile nuclee Oryon ale Qualcomm. Un alt procesor foarte puternic este și MediaTek Dimensity 9400. Acesta este tot un procesor octa-core (cu opt nuclee), cu trei nuclee Cortex-X5 și cinci nuclee Cortex Performance. Încă o dată, MediaTek este dispus să lanseze cip-setul său emblematic fără nuclee de eficiență energetică.

Samsung se pare că este foarte încurajat de scorurile de referință ale procesorului Exynos 2400, care alimentează în prezent Galaxy S24 și Galaxy S24+ pe majoritatea piețelor din afara SUA și Chinei. Ne amintim că procesoarele Exynos din ultimii ani nu au dat cel mai bun randament. Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy este în Galaxy S24 Ultra pe toate piețele, dar și pe Galaxy S24 și Galaxy S24+ în SUA și China.