Samsung Electronics face cip-uri pentru minat monede virtuale

1289

Afacerea din domeniul semiconductoarelor a companiei Samsung Electronics este în plină expansiune, firma sud-coreeană a depășit recent Intel și a devenit cel mai mare producător de cip-uri din lume. În 2017, Intel a avut venituri de 62,8 miliarde de dolari, în timp ce Samsung tot anul trecut, a avut venituri de 69,1 miliarde de dolari. Intel pierde primul loc în fața celor de la Samsung după ce timp de mai multe decenii a dominat piața.

Dar firma sud-coreeană nu se odihnește pe lauri și în prezent se străduiește să se extindă pe o altă piață în vogă: monedele virtuale.

După cum a scris site-ul TechCrunch, Samsung a confirmat că este în proces de fabricare a hardware-ului special conceput pentru minarea de criptomonede precum Bitcoin și Ethereum. Un purtător de cuvânt al firmei Samsung a declarat pentru TechCrunch: „Samsung este implicată în prezent în fabricarea de cip-uri pentru criptomonede. Cu toate acestea, nu putem dezvălui detalii suplimentare despre clienții noștri„.

Aceste cip-uri sunt cunoscute ca ASIC-uri (Application Specific Integrated Circuit) sau circuite integrate specifice aplicației. ASIC-urile sunt procesoare care au fost special concepute pentru o singură sarcină computațională, spre deosebire de procesoarele multifuncționale pe care le folosim în computere și telefoane.

Odată cu apariția evaluării monedelor virtuale, la fel și cererea pentru aceste tipuri de cip-uri a crescut. În cazul unui bitcoin, moneda este creată prin rezolvarea unor probleme matematice complexe, aceste calcule menținând totodată și integritatea tranzacțiilor bitcoin. Pe măsură ce mai multe monede bitcoin-uri sunt minate, aceste probleme de matematica devin din ce în ce mai dificile. Acest lucru a făcut ca minarea să treacă de la folosirea plăcilor grafice integrate normale, la GPU-urile proiectate pentru jocuri și acum la ASIC special construite.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală și poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului „cripto” arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăți sigure și anonimizate. Criptomonedele sunt create printr-un proces numit minare (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede.

Numărul de monede virtuale disponibile în ianuarie 2018 depășește 1384. O nouă criptomonedă poate fi creată în orice moment. Bitcoin este în prezent (ianuarie 2018) cea mai mare și mai cunoscută monedă, urmată de Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano și Litecoin.

Nu este clar ce fel de produse va face Samsung, dar conform informațiilor din mass-media coreeană, va lucra cu firma din Taiwan TSMC. Compania furnizează în prezent cip-uri pentru un număr mare de firme înființate exclusiv pentru criptarea acestor monede virtuale.

SURSĂTheVerge