Samsung își va dezvolta propriul GPU mobil, precum Apple și Qualcomm

361
GPU mobil Samsung
Sursă foto: via wccftech

Procesorul grafic GPU Xclipse 920 aflat pe Exynos 2200 a fost rezultatul unui parteneriat dintre Samsung și AMD. Din câte se pare acest SoC – System on a Chip / Un sistem pe un cip a fost piatra de temelie de care gigantul coreean avea nevoie pentru a trece la următoarea fază: dezvoltarea unui GPU mobil personalizat. Această practică nu este nimic nou, deoarece companiile dedicate dezvoltării procesoarelor pentru smartphone-uri, precum Apple și Qualcomm, lansează succesiv cipuri cu GPU-uri personalizate.

GPU-ul Xclipse 920, care face parte din Exynos 2200, s-a bazat pe arhitectura AMD RDNA2. Aparent, aceeași arhitectură va fi folosită pentru a dezvolta GPU-ul personalizat, cel puțin potrivit tiptserului Revegnus de pe Twitter. Cu toate acestea, Samsung nu va dezvolta un GPU independent și probabil va avea nevoie de ajutorul AMD. Timp de câțiva ani și până la Exynos 2100, Samsung s-a bazat pe design-urile GPU Mali de la ARM. Acum toate acestea s-ar putea schimba.

Samsung vrea propriul GPU mobil

Deși nu există prea multe de plâns în design-urile GPU ale ARM, eforturile Qualcomm și Apple dezvăluie că decalajul de performanță din partea Samsung poate fi redus doar printr-un GPU personalizat, adaptat pentru smartphone-urile sale. În tweetul său, Revegnus afirmă că nu trebuie să așteptăm mâine lansarea acestui GPU mobil personalizat de Samsung. Este posibil să-l vedem doar peste trei ani.

Privind această cronologie, Samsung poate întârzia lansarea dacă GPU-ul personalizat nu funcționează conform așteptărilor companiei, potrivit Wccftech. Pentru a fi corect, gigantul coreean nu a avut cel mai scontat succes cu ultimele lansări de procesoare emblematice pentru smartphone-uri. Totuși, cu expertiza Samsung în domeniu, acest obiectiv poate fi atins.

Wccftech – Wccf (Where Consumers Come First) tech este una dintre cele mai vizitate platforme media din lume. A fost fondată în 2004 și are sediul în Vancouver, Canada. Publică știri despre mobile, PC-uri, jocuri și tot ce ține de cele mai recente tehnologii.

Samsung are, de asemenea, un Exynos 2300 în lucru, împreună cu GPU-ul Xclipse 930. Potrivit unui zvon anterior, viitorul procesor Google Tensor G3 care se va afla în seria Pixel 8 se va baza pe acesta. Aceste dezvăluiri sugerează că Samsung s-a angajat să lanseze noi procesoare cu nuclee CPU personalizate. Dar, compania Samsung a negat acest lucru.

De asemenea, în testele de ray tracing, GPU Xclipse 920 de la Exynos 2200 a fost mai bun decât Snapdragon 8 Gen 2, cel mai recent cip Qualcomm. Acest lucru arată că Samsung are potențial aici. Sperăm că primul GPU Samsung real va fi un concurent pe măsura GPU-ului Apple și nu va fi o dezamăgire.