Samsung lucrează la un NPU care va funcționa „la nivelul creierului uman”

861
Sursa Foto: AndroidAuthority.com

Samsung lucrează la o Unitate de procesare neuronală – Neural Processing Unit (NPU) care va echivala cu puterea de procesare a creierului uman. Un procesor neuronal sau o unitate de procesare neuronală (NPU) este un microprocesor care se specializează în accelerarea algoritmilor de învățare a mașinilor, de regulă prin operarea pe modele predictive. Se așteaptă ca astfel de procesoare să accelereze foarte mult eficiența aplicațiilor de inteligență artificială (AI)

Și, asta nu este doar o știre speculativă! Conform AndroidAuthority, comunicatul de presă al Samsung despre acest subiect este următorul. „Samsung R & D intenționează să extindă și să dezvolte cercetarea actuală a NPU a companiei în tehnologii hardware noi AI, cum ar fi procesoare neuromorfe care au ca scop operarea la nivelul creierului uman“.

Samsung a lansat primul său NPU în procesorul Exynos 9820 cu seria Galaxy S10

Samsung a lansat primul său NPU în primul procesor mobil al companiei, Exynos 9820, anul trecut. Acesta a debutat apoi pe modelele internaționale cu seria Samsung Galaxy S10, anul acesta. Acest chipset permite ca anumite funcționalități AI să apară mai degrabă pe dispozitiv decât pe cloud. Acum gigantul tech continuă să ofere funcții avansate AI pe dispozitive pentru chips-uri mobile de înaltă performanță. Samsung Electronics intenționează să extindă utilizarea NPU în toate domeniile IT, de la telefoane mobile la centre de date și IoT.

În general, computerele sunt deja mai rapide decât creierul uman atunci când vine vorba de procesarea unor sarcini simple. Computerele încep să rămână în urmă, în spatele creierului uman, când primesc sarcini care nu sunt atât de simple, cum ar fi conducerea unei mașini pe o stradă pietonală aglomerată sau diagnosticarea unei afecțiuni psihiatrice la un pacient din spital.

ADAS – Advanced Driver-Assistance Systems a fost proiectat ca o interfață sigură între om și mașină. Tehnologia ADAS poate detecta obiecte și poate alerta șoferul asupra condițiilor de drum periculoase. În unele cazuri, încetinește sau oprește vehiculul. Poate face diferența între un taxi sau o mașină de poliție, între o ambulanță sau un camion.

Aplicații extinse pentru NPU în sistemul infotainment de la vehicule și ADAS

Se pare că Samsung este gata să investească atât timp cât și resurse financiare pentru a elimina acest decalaj. Potrivit declarației companiei, aceasta va crea 2 000 de locuri de muncă legate de dezvoltarea NPU până în 2030. Este o creștere de zece ori față de cea de azi. Compania își va extinde și parteneriatele actuale cu mai multe universități și centre de cercetare din acest domeniu.

Aplicațiile pentru unitățile NPU ale Samsung se vor extinde în mai multe domenii. Printre acestea ar fi procesoarele de automobile care utilizează sistemul infotainment de la vehicule (IVI, In-Vehicle Infotainment) și sistemele avansate de asistență a șoferilor (ADAS), precum și centrele de date de generație următoare, optimizate pentru prelucrarea mare a datelor.

Suntem încă la mulți ani depărtare de un NPU la același nivel cu un creier uman. Partea bună este că Samsung cu ultimele sale tehnologii AI încearcă acest lucru. Compania Samsung este încrezătoare și speră, dar și noi, să ajungă la rezultate concrete cât mai repede.