Samsung dezvoltă tehnologia de memorie DRAM bazată pe interfața CXL

406
Samsung dezvolta tehnologia de memorie DRAM bazata pe interfata CXL
Sursa Foto: Samsung Electronics Co.

Samsung Electronics Co. a declarat ieri că a dezvoltat o nouă tehnologie de memorie DRAM bazată pe standardul de interconectare Compute Express Link (CXL) care poate îmbunătăți performanțele centrelor de date. Samsung a prezentat primul modul de memorie DRAM Double Data Rate 5 (DDR5) din industrie care acceptă interfața avansată CXL.

CXL este o interconectare standard industrială deschisă, bazată pe interfața PCI Express (PCIe) 5.0. Aceasta permite comunicări de mare viteză, cu latență scăzută între procesorul gazdă și diferite dispozitive. Acestea pot fi acceleratoare, tampoane de memorie și dispozitive inteligente de intrare / ieșire.

Memorie Samsung DRAM bazată pe interfața CXL

Spre deosebire de memoria convențională bazată pe DDR, care dispune de canale de memorie limitate, Samsung a declarat că modulul său DRAM bazat pe CXL își poate extinde capacitatea de memorie la nivelul terabyte, reducând în același timp latența sistemului.

Un astfel de modul de memorie DRAM bazată pe CXL va fi ideal pentru aplicațiilor intensive de date. Este, de asemenea, ideal pentru sarcinile de lucru cu inteligență artificială și calcul de înaltă performanță din centrele de date.

Samsung a declarat că a aplicat pentru noua memorie un factor de formă a similar unității SSD pentru întreprinderi. Această formă este utilizat pentru unitățile SSD de capacitate mare, pentru a extinde capacitatea de memorie a noului DRAM.

DRAM – Dynamic Random Access Memory este este un tip de memorie cu acces direct. Aceasta stochează fiecare bit de date într-un condensator separat, într-un circuit integrat. Primul cip DRAM disponibil comercial a fost introdus de Intel în 1970.

Cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume a încorporat, de asemenea, mai multe soluții de controlere și software precum maparea memoriei, conversia interfeței și gestionarea erorilor, astfel încât sistemul de calcul să poată recunoaște memoria bazată pe CXL și să o utilizeze ca memorie principală.

Samsung a lucrat cu producători de cip-seturi, cu centre de date și mărci de servere pentru a dezvolta standardul CXL. Atât AMD, cât și Intel își vor face produsele compatibile cu noile module de memorie DDR5 bazate pe CXL.

Gigantul tehnologic sud-coreean a declarat că noul său modul DRAM a fost verificat cu succes pe platformele de servere de nouă generație de la Intel Corp. Conform The Korea Herald, Samsung intenționează să comercializeze noul produs în viitor.