Samsung a prezentat o nouă tehnologie pentru baterii cu stare solidă

660
Sursa Foto: koreaherald.com

Samsung Advanced Institute of Technology a declarat că cercetătorii săi au dezvoltat o tehnologie avansată de baterii care poate spori performanța vehiculelor electrice (EV). Proiectul a fost derulat în cooperare cu institutul de cercetare Samsung Electronics din Japonia.

Studiul Samsung asupra noilor tehnologii pentru baterii EV (electric-vehicle battery) a fost prezentat în paginile revistei Nature Energy. Revista Nature Energy este una dintre cele mai importante reviste științifice din lume. Bateriile electrice cu stare solidă, care utilizează electroliți solizi, suportă o densitate mai mare de energie. În acest fel permite stocarea de capacități mai mari de energie și sunt mai sigure decât bateriile Li-Ion care folosesc electrolit lichid.

Cu o astfel de baterie un vehicul electric poate parcurge peste 800 km

Echipa companiei Samsung Electronics s-a concentrat pe depășirea problemei dendritelor. Acestea sunt cristale asemănătoare acelor care se pot dezvolta pe anodul unei baterii în timpul încărcării. Dendritele reduc durata de viață și siguranța bateriei – găsite în bateriile electrice cu stare solidă.

Echipa de cercetători de la Samsung a încorporat pentru prima dată un strat de compozit argint-carbon (Ag-C) ca anod. „Măsurând doar 5 micrometri grosime, stratul de nanocompozit ultratin Ag-C a permis echipei să reducă grosimea anodului și să crească densitatea energetică până la 900 de watt-uri pe litru„, a spus Samsung. „De asemenea, ne-a permis să facem o baterie cu aproximativ 50% mai mică în volum decât o baterie convențională litiu-ion.”

Bateria electrică a fost inventată de fizicianul italian Alessandro Volta în anul 1800. Cea mai mare onoare primită de Alessandro Volta din partea comunității oamenilor de știință a fost numirea unității de măsură a tensiunii electrice după numele său – „volt”.

În acest fel a permis bateriei să crească capacitatea de înmagazionarea energiei electrice. În același timp a rezultat și o durată de viață mai mare și un plus de siguranță în exploatare. Aceste bateriile vor permite unui vehicul electric să parcurgă peste 800 de kilometri cu o singură încărcare. Potrivit Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), o astfel de baterie va avea o durată de viață de peste 1.000 de încărcări.

Ultimele cercetări ale Samsung Advanced Institute of Technology implică o tehnologie de bază inovativă care permite extinderea distanțelor de conducere ale vehiculelor electrice”. A spus Im Dong-min, șeful laboratorului de cercetare pentru baterii de la SAIT, conform The Korea Herald.