Compania Samsung este foarte interesată de piața memorii HBM

310
Compania Samsung este foarte interesata de piata memorii HBM
Sursa foto: via koreaherald.com

High Bandwidth Memory sau HBM este un nou tip de cip de memorie DRAM care se adresează nevoilor de calcul mai diverse și complexe prin vitezele sale mari de intrare și ieșire. În acest moment, piața de memorii HBM reprezintă în jur de 1,5% din piața DRAM. Potrivit experților din domeniu se așteaptă ca piața HBM să crească rapid odată cu cererea de servere AI masive.

Dar, la fel ca alte piețe și piața HBM are rivalii săi, este vorba despre companiile coreene Samsung Electronics și SK Hynix. Ambele companii vor să preia conducerea pe piața de cipuri de memorie cu lățime de bandă mare de următoarea generație. Aceasta are un potențial uriaș de creștere odată cu creșterea AI și a calculului de înaltă performanță.

Chiar dacă piața este încă în stadiu incipient, cei mai mari doi producători de cipuri de memorie din lume au început deja un război al nervilor, fiecare susținând că vrea să fie cel mai puternic de pe piața HBM. Serverele AI necesită aproximativ de două până la trei ori mai multă DRAM decât serverele obișnuite.

Piața de memorii HBM are un potențial de creștere impresionant

Compania de cercetare de piață TrendForce a spus că HBM ar putea depăși blocajele legate de hardware în dezvoltarea AI, prezicând că cererea globală va ajunge la 290 de milioane de GB în acest an, în creștere cu 60% față de anul trecut. Samsung a lansat prima memorie HBM din în 2021.

SK Hynix este considerat liderul în acest domeniu, deoarece a fost primul care a introdus HBM în 2013. Potrivit TrendForce, SK Hynix ocupa aproape 50% din cota de piață din 2022. A fost urmat îndeaproape de Samsung cu aproximativ 40% și Micron Technology cu 10%. Dar Samsung nu este de acord cu TrendForce, potrivit The Korea Herald. Într-o întâlnire a personalului la începutul acestei luni, Kyung Kye-hyun, unul dintre co-CEO-ul Samsung și președintele diviziei Device Solution care supraveghează afacerile cu cipuri ale gigantului tehnologic, a declarat că Samsung deține peste jumătate din piața globală HBM.

Micron Technology este o companie americană fondată în 1978. Are sediul în Boise, Idaho, SUA. Compania produce semiconductoare inclusiv DRAM, memorii flash și SSD. Produsele sale sunt comercializate sub mărcile Crucial și Ballistix.

TrendForce a spus că SK Hynix va crește la 53%, când mai mulți clienți vor cumpăra cipuri HBM3. S-a estimat că Samsung și Micron Technology vor începe producția de masă spre sfârșitul acestui an sau la începutul lui 2024, cotele lor de piață situându-se la 38%, respectiv 9%.

Samsung investește masiv în aceste memorii

Samsung a achiziționat recent echipamente mai avansate pentru a-și dubla capacitatea de producție HBM până la sfârșitul anului viitor. Gigantul sud-coreean intenționează să investească aproximativ 1 trilion de woni, aproximativ 795 milioane de dolari, pentru a consolida instalațiile de producție.

Samsung produce în prezent cipuri de memorie HBM2 și HBM2E. Compania are planuri de a începe producția în masă a HBM3 cu 8 straturi și HBM3E cu 12 straturi în a doua jumătate a anului. Samsung se pregătește, de asemenea, să lanseze cipul său unic HBM Processing-In-Memory în acest an.

Pentru perioada aprilie-iunie a acestui an, se așteaptă ca atât Samsung, cât și SK Hynix să înregistreze pierderi trimestriale în activitatea lor de cipuri HBM pe fondul cererii lente. Se estimează că divizia DS a Samsung va înregistra o pierdere operațională de aproximativ 3 – 4 trilioane woni. În acela timp și SK Hynix va raporta o pierdere operațională de 3 trilioane won, aproximativ 2,38 miliarde USD.