Samsung și Play încep testele de interoperabilitate 4G / 5G în Polonia

331
Samsung si Play incep testele de interoperabilitate 4G 5G in Polonia
Sursa Foto: via rcrwireless.com

Samsung a început să lucreze cu operatorul polonez de telefonie mobilă Play la probele 4G și 5G în Varșovia, Polonia. Testele vor avea loc în laboratoarele Play și vor verifica capacitatea și performanța soluțiilor de rețea Samsung 4G și 5G. În același timp este verificată și interoperabilitatea dintre rețelele Play vechi 2G / 3G și cele mai recente soluții Samsung. Samsung R&D Institute Polonia, centrul de cercetare și dezvoltare Samsung Polonia, va participa, de asemenea, la această colaborare.

Poate nu am fi publicat această știre dacă în România implementarea rețelelor 5G ar fi într-un stadiu avansat. Abia recent, în aprilie, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede implementarea rețelelor 5G în România. În acesta se prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Primului Ministru pe baza avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). De asemenea, documentul prevede că România va ține cont de obligațiile față de Uniunea Europeană și SUA.

Este un pas înainte, dar suntem mult în urma unor țări din zonă, exemplul cel mai bun este Polonia. Vă reamintim că Samsung a făcut teste 5G și în România, dar lansarea rețelelor 5G este încă departe. Sigur există semnal 5G în câteva locații din țară, dar prea puțin pentru ce așteaptă consumatorii.

Colaborare Samsung și Play pentru rețele 5G în Polonia

Thomas Riedel, rețele de afaceri la Samsung Electronics în Europa, a declarat că procesul „va servi ca o etapă semnificativă pentru eforturile de colaborare ale celor două companii în Polonia”. El a adăugat că Samsung își va extinde prezența în Europa (sperăm și în România) și în întreaga lume, într-un efort de a „duce experiența utilizatorului 5G pe noi culmi”.

Play este cea mai mare rețea de telefonie mobilă digitală din Polonia. Compania oferă servicii de voce, mesagerie, date și video mobile pentru consumatori și pentru companii. Are peste 15 milioane de abonați, acoperind 99% din teritoriu.

Procesul va include stații MIMO Massive 5G și unitățile de bandă de bază Samsung, conform Rcrwireless. Stațiile Massive MIMO 5G sunt în producție din 2019 și, potrivit Samsung, „asigură o instalare ușoară și o implementare rapidă pentru operatorii de telefonie mobilă”. Massive MIMO, sau mMIMO, este un sistem în care numărul de antene depășește numărul de utilizatori. Cuvântul „masiv” referindu-se la un număr mare de antene, nu la dimensiunea fizică a stației de emisie.

Samsung va furniza cele mai noi soluții 4G și 5G – inclusiv stații de emisie 4G, 5G Massive MIMO. Unitățile de bandă de bază pe care Samsung le va furniza oferă o capacitate și un randament îmbunătățit, în timp ce acceptă atât frecvențe 4G, cât și 5G într-o singură unitate.