Samsung tentată să-și mute în România producția de ecrane

3087

Conform unei informații de ultimă oră provenită de la newsORF.at compania sud-coreeană high-tech Samsung vrea să închidă una dintre cele două fabrici de ecrane pentru televizoare din Slovacia. Acest lucru a fost confirmat chiar de către conducerea companiei slovace. Compania Samsung susține că principalul motiv este reorganizarea producției.

Mass-media și politicienii locali s-au temut de mai mult timp că puternica firmă asiatică, cu acoperire globală, vrea să-și mute producția de ecrane, după expirarea subvențiilor guvernamentale anterioare acordate de către Slovacia, în România.

Considerentul pentru mutarea în România este unul de natură financiară: subvenții acordate de statul român, mâna de lucru mai ieftină și nu în ultimul rând personal calificat.

Acest lucru a fost confirmat de conducerea slovacă ziarului „SME” (ediția de sâmbătă).

În Slovacia, salariile au crescut foarte mult în ultima perioadă datorită scăderii șomajului și a deficitului serios de lucrători calificați.

Ziarul SME a fost fondat în 1993 și este una dintre cele mai citite publicații din Slovacia. Site-ul lor, SME.sk, este unul dintre cele mai vizitate portaluri de internet din Slovacia.

Potrivit planurilor, acum confirmate ziarului SME, inițial numai fabrica de la Voderad care este mai mică, din apropierea orașului Trnava, cu aproximativ 1.500 de angajați, urmează să fie închisă și va fuziona cu fabrica din Galanta aflată la câțiva kilometri distanță. La fabrica din Voderad, ca și în Galanta, Samsung produce ecrane (televizoare, display-uri etc.).

Guvernul slovac ia în considerare să introducă o modificare legislativă pentru a facilita angajarea de lucrători din țări din afara Uniunii Europene. Țările țintă pentru această măsură ar fi Serbia și Ucraina aflate în apropiere unde este disponibilă mai multă forță de muncă, pentru a menține companii precum Samsung în Slovacia.

Prin intermediul unuia dintre furnizorii săi, Shinheung Electronics, Samsung Electronics a mai primit din România componente pentru Blue-Ray playere și sisteme home theatre, produse la fabrica din Oradea.

SURSĂORF.at