Samsung a avut cel mai slab profit trimestrial din ultimii 14 ani

206
Samsung a înregistrat cel mai slab profit trimestrial din 14 ani
Sursă foto: TheKoreaHerald

Samsung Electronics, cel mai mare producător de cipuri de memorie și smartphone-uri din lume, a anunțat cel mai slab profit operațional trimestrial din ultimii 14 ani. Gigantul high-tech sud-coreean se confruntă cu o scădere globală bruscă a cererii de cipuri și prețurile au scăzut brusc.

Samsung a declarat că profitul său operațional în perioada ianuarie-martie a fost de 640,2 miliarde de woni (478,5 milioane USD). Profitul din Q1 2023 a scăzut cu 95,5% față de primul trimestru din 2022, potrivit The Korea Herald. Este o scădere de la 14,12 trilioane KRW (~11,10 miliarde USD) față de aceeași perioadă a anului trecut. A fost pentru prima dată în ultimii 14 ani când Samsung a raportat un venit operațional trimestrial sub nivelul de 1 trilion de woni. Acest lucru s-a întâmplat în primul trimestru din 2009, când a înregistrat un profit de 590 de miliarde de woni.

Profit pentru divizia Mobile eXperience Samsung

Samsung Device Solutions, responsabilă cu cipurile, a înregistrat un deficit pe fondul recesiunii globale a cipurilor. Divizia a înregistrat o pierdere de 4,58 trilioane KRW (3,41 miliarde USD) pentru Q1 2023. Cauza a fost scăderea considerabilă a cererii de cipuri, iar prețurile cipurilor de memorie au scăzut cu aproape 70% în ultimele nouă luni. Este pentru prima dată în ultimii 14 ani când Samsung a înregistrat o pierdere trimestrială în divizia de cipuri din primul trimestru din 2009, când a suferit o criză financiară globală.

Samsung estimează că piața globală de cipuri va scădea cu 6% pe an, până la 563 de miliarde USD în 2023. Compania a spus că situația dificilă vor continua pe tot parcursul anului. Dar nu toate filialele Samsung au înregistrat pierderi. Diviziile de electrocasnice și smartphone-uri au avut profit.

KRW (South Korean won – KRW simbol ₩) este unitatea monetară oficială din Coreea de Sud. Un won este împărțit în 100 de jeoni. Jeonul nu mai este folosit pentru tranzacțiile de zi cu zi și apare doar în cursurile de schimb valutar.

Divizia Device eXperience, care își supraveghează afacerile cu electrocasnice și dispozitive mobile a înregistrat profit. Samsung Device eXperience a înregistrat un profit operațional de 4,21 trilioane KRW și vânzări de 46,22 trilioane KRW în Q1.

Divizia Mobile eXperience, dedicată smartphone-urilor și gadgeturilor, a înregistrat și ea profit. Acest lucru s-a datorat popularității globale a seriei Galaxy S23. Diviziile Device eXperience și Mobile eXperience au compensat din deficitul Samsung înregistrat din afacerea cu cipuri.

Samsung și-a crescut semnificativ investițiile pentru a se pregăti pentru viitor. În primul trimestru al acestui an, a investit 10,7 trilioane de woni în facilități. Cifra este în creștere cu 36% față de anul precedent, când a fost cea mai mare sumă înregistrată pentru orice prim trimestru al companiei.