Samsung mizează pe roboți – a cumpărat noi acțiuni la Rainbow Robotics

200
Samsung mizeaza pe roboti Rainbow Robotics
Sursa foto: via koreaherald.com

Samsung Electronics a cumpărat mai multe acțiuni la Rainbow Robotics, o companie de roboți umanoizi din Coreea de Sud. În acest fel Samsung e devenit al doilea cel mai mare acționar al Rainbow Robotics. Această mișcare a gigantului tech coreean pare a fi pentru a-și crește prezența pe piața în plină dezvoltare a roboticii. Rainbow Robotics este una dintre puținele companii de roboți din Coreea care produc roboți bipezi asemănători oamenilor.

Într-un dosar de reglementare publicat la sfârșitul săptămânii trecute, Rainbow Robotics a declarat că directorul său executiv Oh Jun-ho și alte grupuri de acționari și-au vândut pachetul combinat de 4,8% din companie către Samsung. Suma tranzacției a fost de 21,2 milioane de dolari. Adăugându-se la pachetul de 10,22% achiziționat în ianuarie, Samsung deține acum un procent total de 14,99% din acțiunile Rainbow Robotics.

Samsung este al doilea acționar al Rainbow Robotics

Cea mai recentă achiziție îi conferă companiei Samsung dreptul de a numi un membru al consiliului de administrație. Gigantul tehnologic a semnat, de asemenea, un contract pentru a-și asigura drepturile de opțiune de apel, în baza căruia ar putea cumpăra 855.439 de acțiuni ale Rainbow Robotics în următorii șase ani. Dacă Samsung își exercită drepturile, ar putea câștiga controlul de conducere asupra producătorului de roboți, acțiunile sale fiind așteptate să crească la 59,94%.

Rainbow Robotics a fost fondată în 2011 de o echipă de cercetare de la Centrul de Cercetare a Robotilor Humanoizi al Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST) – Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea.

KAIST a fost înființată în 1971 ca universitate orientată spre cercetare pentru a iniția elevii de elită în domeniul științei și tehnologiei. Are sediul în Daejeong, Coreea de Sud. Este una din cele mai reputate universități din Coreea și din Asia.

„Vom lua măsuri preventive pentru a ne pregăti pentru era roboților care se va desfășura pe deplin în viitor”. A spus directorul executiv Samsung, Han Jong-hee, privind viziunea companiei pentru robotică. „Vom consolida tehnologiile de bază necesare pentru diferite tipuri de roboți și vom dezvolta mai multe produse care pot oferi confort clienților”, a continuat Han, potrivit The Korea Herald.

Când Samsung a cumpărat pentru prima dată acțiuni la Rainbow Robotics, Han a spus că nu există nicio altă intenție în afară de investiția în compania parteneră. „Am preluat acțiuni Rainbow Robotics. Nu există nimic mai mult decât atât”, a spus Han în ianuarie. „Este adevărat că robotica este unul dintre viitorii noștri factori de creștere. EX1, un robot asistent uman, își va face debutul în acest an. Vom împărtăși mai multe detalii când vom fi pregătiți”, a adăugat atunci Han.

Samsung nu a lansat încă niciun robot avansat

Analiștii bursieri spun că această tranzacție arată că Samsung va lua în considerare achiziționarea producătorului local de roboți în viitor. Detaliile despre motivul pentru care Samsung Electronics investește în Rainbow Robotics nu sunt dezvăluite. Dar motivul poate fi pentru că Samsung face eforturi pentru automatizarea companiei cu roboții Rainbow Robotics, iar cele două companii colaborează cu tehnologiile lor pentru a produce roboți împreună.

Președintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, a promis în octombrie 2021 că va investi aproximativ 175,74 miliarde USD în tehnologii futuriste, inclusiv robotică. Acum, grupul operativ de robotică a companiei a fost ridicat oficial în grad, fiind sub divizia DX Division (Device eXperience).

Samsung nu a lansat încă niciun produs robotic avansat până în acest moment. Compania are prototipuri de robot de întreținere și service, precum și roboți portabili pentru a ajuta persoanele cu dizabilități de mobilitate.