Samsung SDI caută să dezvolte baterii fără cobalt

1534

Liderul mondial în producerea de baterii, Samsung SDI, s-a angajat în cercetarea și dezvoltarea bateriilor fără cobalt, ca o strategie împotriva creșterii prețurilor la cobalt pe termen lung, a declarat compania Samsung. Creșterea recentă a prețului la cobalt a fost o problemă majoră pentru producătorii de baterii din întreaga lume, care reprezintă un element de bază pentru bateriile litiu-ion, potrivit firmei sud-coreene. Samsung SDI produce baterii litiu-ion, care sunt folosite în orice domeniu, de la electronice de uz casnic până la iahturi de lux.

Prețul la cobalt a crescut de la 34.600 de dolari pe tonă în ianuarie 2017, până la 81.360 de dolari anul acesta, cu aproape 235%, din cauza războiului din Republica Democratică Congo – cel mai mare producător de cobalt – și din cauza creșterii taxelor și a cererii pentru vehiculele electrice.

Samsung SDI, o subsidiară a Samsung Electronics Co., se confruntă cu creșterea prețurilor materialelor și încearcă colaborări cu furnizorii și clienții ca o măsură pe termen scurt. Cu toate acestea, compania consideră că va avea nevoie de o strategie pe termen lung pentru a face acumulatori fără cobalt.

Noul nostru focus pe cercetare și dezvoltare este reducerea semnificativă a utilizării cobaltului prin dezvoltarea de noi materiale„, a declarat un oficial de rang înalt al firmei. Samsung SDI va începe cercetarea privind dezvoltarea unor baterii aproape fără cobalt, a spus acest oficial. În plus față de eforturile de a reduce la jumătate consumul de cobalt în baterii de la aproximativ 20% cât este în prezent, firma coreeană a dezvoltat o tehnologie pentru a reduce cobaltul în baterii până la 5% prin extinderea utilizării nichelului în proporție de peste 90%.

Cobaltul este un element chimic cu simbolul Co, este un metal greu, strălucitor, gri-argintiu. Cobaltul este utilizat în principal în fabricarea aliajelor magnetice, rezistente la uzură și a aliajelor de înaltă rezistență. Congo este cel mai mare producător de cobalt din lume, acoperind mai mult de jumătate din producția globală.

Reciclarea este o altă variantă pentru Samsung. Samsung SDI Co., furnizor de baterii pentru producătorii de automobile, inclusiv BMW, intenționează să recicleze cobaltul de pe telefoanele mobile folosite de companiile din întreaga lume pentru a asigura aprovizionarea cu metal pe fondul creșterii prețurilor la cobalt. Samsung va cumpăra o participație într-o companie de reciclare a telefoanelor mobile. Telefoanele folosite ar putea proveni de oriunde. Samsung produce anual sute de milioane de dispozitive cu baterii care conțin cobalt. În iulie anul trecut, compania a anunțat că prin reciclarea pieselor din Galaxy Note 7 ar extrage aproape 160 de tone de cobalt, cupru și alte minerale.

De asemenea,Samsung SDI poate urma Toyota Motor Corp. și Panasonic în extragerea materialelor utilizate la vehiculele electrice hibride. Bloomberg anticipează că aproximativ 311.000 de tone de baterii de automobile electrice vor înceta să funcționeze până în 2025.

SURSĂKoreaHerald