Samsung SDI se asociază cu Stellantis pentru o fabrică de baterii în SUA

391
Samsung SDI se asociaza cu Stellantis pentru o fabrica de baterii in SUA
Sursa Foto: Jeep

Samsung SDI a semnat un acord cu Stellantis pentru a forma o societate mixtă, pentru a construi o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în SUA. Mișcarea Samsung SDI face o paralelă cu LG Energy Solution, care a anunțat cu o zi mai devreme că va crea o societate mixtă cu același grup auto global și va construi o fabrică de baterii EV de 40 gigawatt-oră în SUA.

Momentan detaliile acestui acord Samsung – Stellantis sunt neclare, nu se cunoaște valoarea monetară a acordului de parteneriat. Stellantis va deveni probabil primul producător de automobile cu care Samsung SDI formează o societate mixtă. Se așteaptă ca producătorul auto să fie un canal pentru ca Samsung SDI să se extindă în SUA. Momentan producătorul sud-coreean de baterii încă nu are o bază de producție a bateriilor în SUA.

Colaborare Samsung – Stellantis pentru o fabrică de baterii în SUA

Fabrica comună de baterii va permite Samsung SDI să eludeze un tarif impus în conformitate cu Acordul Statele Unite-Mexic-Canada, care a intrat în vigoare anul trecut. Conform The Korea Herald, în conformitate cu USMCA, vehiculele trebuie să conțină 75% componente nord-americane. Este vorba aici și de baterii, sau vehiculele vor fi supuse unor tarife suplimentare în regiune începând cu 2025.

Deoarece o fabrică de baterii durează doi – trei ani pentru finalizare, anul acesta a fost ultima oportunitate pentru Samsung SDI pentru a nu depăși anul 2025. Noua fabrică de baterii va crește numărul de baze de producție globale Samsung SDI la patru. Cele trei pe care le are acum se află în Ulsan Coreea, Xianul în China și Göd în Ungaria.

Stellantis este o o corporație formată din compania italo-americană Fiat Chrysler și grupul francez PSA. Compania are sediul central în Amsterdam, Olanda. Stellantis va investi 30 de miliarde euro până în 2025 pentru electrificarea mărcilor sale.

Samsung SDI furnizează în prezent bateriile mărcilor Stellantis precum Jeep și Fiat. Jeep Wrangler 4xe, devenit celebru după ce l-a condus în teste președintele Joe Biden, are baterii produse de Samsung SDI.

Nu se știe ce tip de baterii va produce noua fabrică comună. Cea mai avansată baterie produsă de Samsung SDI este o baterie litiu-ion Gen5 NCA (nichel-cobalt aluminiu), care poate oferi o autonomie de 600 de kilometri cu o singură încărcare. Între timp, Samsung SDI a deschis luna trecută o nouă fabrică în care intenționează să producă în masă baterii în stare solidă de generația următoare care ar prezenta o autonomie de 900 de kilometri.