Samsung a lansat primul senzor de 200MP cu teleobiectiv

73
Samsung-Semiconductors-ISOCELL-HP9GNJJN5
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a anunțat ieri trei noi senzori de imagine proiectați atât pentru camerele principale, cât și pentru cele secundare ale smartphone-urilor: ISOCELL HP9, ISOCELL GNJ și ISOCELL JN5. Acești senzori nu sunt modele de top, dar sunt grozavi pentru teleobiectiv și camere ultrawide din smartphone-uri. Multe mărci de smartphone-uri Android, inclusiv Samsung, vor folosi probabil acești senzori în viitor.

Așteptările utilizatorilor pentru calitatea și performanța camerelor telefoanelor sunt permanent în creștere. Cu acești noi senzori de imagine, Samsung oferă rezultate uimitoare din orice unghi, stabilind un nou standard pentru fotografia mobilă, potrivit SamsungNewsroom.

ISOCELL HP9 este un nou senzor de 200MP de 1/1,4 inch și pixeli de 0,56 µm, potrivit GizmoChina. În special, HP9 excelează în condiții de lumină scăzută, abordând o provocare comună pentru camerele teleobiective tradiționale. Are o sensibilitate la lumină cu 12% mai mare și o focalizare automată cu 10% mai bună în comparație cu ISOCELL HP3 mai vechi. Acest senzor poate fi folosit atât pentru camerele principale, cât și pentru teleobiectiv.

HP9 folosește microlentile foarte refractive pentru a direcționa mai bine lumina către filtrul de culoare RGB, îmbunătățind acuratețea culorilor, viteza de focalizare automată și sensibilitatea la lumină. Funcționează bine în condiții de lumină scăzută cu binningul său de 4×4 pixeli. Oferă zoom în senzor de 2x și 4x și poate atinge un zoom de calitate optică de până la 12x cu un obiectiv cu zoom optic de 3x.

Tehnologia sa Tetra² pixel permite fotografii portrete mai clare – chiar și în setări întunecate – și creând efecte dramatice nefocalizate bokeh. Bokeh se referă la neclaritatea produsă de obiectele nefocalizate dintr-o fotografie, în general într-un grad plăcut din punct de vedere estetic.

ISOCELL JN5 este un senzor de 50MP cu o dimensiune de 1/2,76 inch. Va fi folosit pentru camerele ultrawide din smartphone-uri. Oferă o focalizare automată mai bună și o gamă mai largă de culori pentru o experiență consistentă a camerei. Utilizează tehnologia Dual Vertical Transfer Gate pentru a îmbunătăți transferul de încărcare a pixelilor, reducând zgomotul în condiții de lumină slabă. Super Quad Phase Detection îmbunătățește acuratețea focalizării automate prin compararea diferențelor de fază orizontale și verticale.

Pentru o gamă dinamică și HDR mai bune, JN5 folosește Dual Slope Gain, care amplifică și convertește semnalele luminoase pentru o gamă mai largă de culori. De asemenea, are algoritmi hardware remosaic pentru captură mai rapidă și previzualizare zoom în timp real. Dimensiunea sa mică o face potrivită pentru camere cu orientare frontală, teleobiectiv sau ultrawide.

ISOCELL GNJ este un senzor dual-pixeli de 50MP de 1,0 μm într-un format optic de 1/1,57 inch. Fiecare pixel găzduiește două fotodiode, permițând focalizarea automată rapidă și precisă, similar modului în care se concentrează ochii umani. Senzorul de imagine captează, de asemenea, simultan informații complete color pentru focalizare rapidă cu o calitate bună a imaginii.

GNJ combină tehnologia dual pixel cu o funcție de zoom în senzor pentru a oferi imagini mai clare în modul video și imagini cu rezoluție mai mare fără artefacte sau modele moiré în modul foto. Efectul moiré este un fenomen vizual nedorit care apare atunci când sunt fotografiate detalii repetitive (de obicei linii).

Senzorul GNJ are un strat antireflex îmbunătățit și o microlentilă cu refracție ridicată pentru a aduna mai bine lumina și a reduce reflexiile nedorite, făcând zonele întunecate să arate natural. Utilizează oxid de siliciu între pixeli pentru a reduce zgomotul. Este, de asemenea, eficient din punct de vedere energetic, folosind cu 29% mai puțină putere în modul de previzualizare și cu 34% mai puțină putere atunci când înregistrați videoclipuri 4K 60fps.

Folosind Super Quad Phase Detection (Super QPD), JN5 ajustează focalizarea comparând diferențele de fază pe verticală și pe orizontală. Astfel poate surprinde chiar și cele mai mici detalii ale obiectelor care se mișcă rapid. Formatul optic subțire al Samsung ISOCELL JN5 îl face extrem de versatil. Astfel poate fi folosit pe camerele principale și secundare – inclusiv unghi larg, unghi ultra-larg, frontal și teleobiectiv.