Samsung are în vedere lansarea unui SSD de 1PB (petabyte)

289
Samsung are in vedere lansarea de SSD de 1PB
Sursa foto: via tomshardware.com

Samsung este cel mai mare furnizor din lume de memorii NAND 3D atât în ​​ceea ce privește veniturile, cât și cantitatea de biți. Compania coreeană adoptă în mod regulat noi tehnologii de producție de vârf pentru a crește densitatea de biți și capacitățile unităților sale SSD. La China Flash Memory Market Summit, Samsung a spus că poate crește capacitatea unui SSD la 1 petabyte (PB, sau 1.024 terabytes). Deci ne așteptăm în viitorul apropiat la un SSD de 1PB din partea Samsung. Sigur că, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. 1 petabyte de stocare este echivalentul a 1.024 terabytes sau 1 milion de GB. Câteva zeci dintre aceste viitoare SSD-uri Samsung 1PB ar putea deține conținutul întregii Biblioteci a Congresului.

Potrivit Tomshardware, care citează A&SMag, Samsung se așteaptă ca NAND 3D să continue atât scalarea fizică, cât și logică. Asta înseamnă că dimensiunile celulelor flash NAND vor scădea și numărul de straturi va crește. În acest fel fiecare strat va putea stoca mai multe date. În plus, Samsung anticipează tehnologii de ambalare mai avansate pentru circuitele integrate NAND 3D. Inovațiile fizice, logice și de ambalare vor crește capacitatea unui SSD la 1PB în următorul deceniu, a indicat Samsung la China Flash Memory Market Summit.

Vom primi în viitor un Samsung SSD de 1PB (pentabyte)

Samsung furnizează de multă vreme unele SSD-urile cu cea mai mare capacitate din industrie. Compania a fost printre primii care au produs la scară largă o unitate de 15,36TB în 2016. Apoi, în 2017, apoi a lansat un SSD 3D TLC de 30,72 TB. Aceste memorii nu sunt pe lista celor mai bune SSD-uri din cauza performanței nu tocmai bune. Dar, cei care au nevoie de o mulțime de spațiu de stocare flash pot profita de aceste unități spațioase. Samsung a lansat un SSD de 64TB în 2019, apoi a prezentat un prototip SSD de 128TB în 2021. Dar, acestea nu au intrat încă în producția de masă. Anul acesta a lansat un T7 Shield Portable SSD 4TB în SUA.

SSD – Solid State Drive este un dispozitiv de stocare a datelor care utilizează circuite integrate ca memorie, în loc de plăci sau discuri magnetice de hard disk-uri convenționale. Din 2010, majoritatea SSD-urilor folosesc memorie flash NAND.

De fapt, spre deosebire de rivalii săi din domeniu, Samsung folosește memoria 3D QLC NAND într-un mod destul de conservator și în prezent „cercetează modalități de a aduce tehnologia QLC (Quad-level cell) în atenția generală” prin inovarea controlerelor sale.

Fabricarea viitoarelor SSD-uri necesită o scalare fizică și logică îmbunătățită. Scalarea fizică indică faptul că celulele NAND ar trebui să se micșoreze, în timp ce, pe de altă parte, numărul de straturi trebuie crescut. Abia atunci Samsung va putea atinge capacități atât de mari pe viitoarele SSD-uri.

Inutil să spunem că Samsung trebuie să dezvolte noi soluții de producție pentru a obține capacități de stocare care ar depăși o mie de terabytes. Dar, această evoluție pare inevitabilă, iar utilizatorii de PC-uri și smartphone-uri vor beneficia în cele din urmă de aceste progrese.