Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României

2914

Ziua de 30 noiembrie este marcată ca una din cele mai importante sărbători românești. Este ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României și apostolul care a răspândit creștinismul pe teritoriul țării noastre. Sfântul Andrei unul dintre apostolii lui Iisus a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. Bineînțeles îi sărbătorim și pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, deopotrivă pe 30 noiembrie, în calendarul ortodox, romano-catolic, luteran și anglican. O trăsătură comună a acestor sărbători este distribuirea de cadouri și de dulciuri copiilor. Numele Andrei provine din greaca veche, care era lingua franca a Vechiului Orient și înseamnă viteaz, curajos sau bărbătesc. Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Sfântul Apostol Andrei este patron al Scoției (pe steagul scoțian este crucea sfântului Andrei). Este ocrotitorul României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Bordeaux și Brugge printre altele.

Numele Andrei sau numele derivate din Andrei sunt purtate de aproximativ 720.000 de români. Dintre care în jur de 368.580 bărbaţi şi 349.070 femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei aproximativ 293.760 poarta numele Andreea, Aproximativ 26.330 pe cel de Andra, iar alte 21.440 femei se numesc Andrea. De asemenea,  peste 7.200 femei din România au numele Andreia, iar alte aproximativ 350 – Andruța sau Andrușa.

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.960, poarta numele de Andrei. Alți 12.310 se numesc Andras, peste 4.200 – Andreas sau Andreeas, iar aproximativ 3.230 Endre, potrivit statisticilor MAI.

Lor tuturor le dorim: La mulți ani! Multă sănătate, fericire și împliniri! Doamne, ocrotește-i pe români!

Echipa iLoveSamsung