Selfie-ul și furtul de amprente digitale – o amenințare reală

2380

Poate cea mai mare vulnerabilitate a telefonului dvs. este amprenta.

Semnul „Pace” este un selfie clasic, un gest care îl vom găsi în mod regulat pe rețelele sociale. Cu toate acestea, după ce citiți acest text, probabil, o să vă gândiți de două ori înainte de a vă afișa degetele pe următorul selfie.

În funcție de calitatea fotografiei și distanța la care a fost luată, pirații moderni (hackerii) sunt acum capabili să vă fure amprentele.

Furtul de amprente este departe de a fi o nouă tendință, deoarece smartphone-urile noastre oferă senzori biometrici pentru protecție, dar astăzi hackerii par să aibă o nouă oportunitate.

Foarte multe smartphone-uri oferă camere foto de top-end, cu rezoluții extraordinare care pot surprinde cele mai mici detalii.

Amintim aici doar cele oferite de Samsung: Galaxy S6 și S6 Edge, de asemenea Galaxy S7 și S7 Edge, recunoscute în unanimitate pentru performanțele lor, dar și alte brand-uri ca Sony, LG, Apple sau Google ca să enumerăm doar câteva firme care au telefoane cu camere performante.

După cum a explicat cercetătorul japonez, Isao Echizu, acum este posibil pentru a fura amprenta de utilizator de la un simplu selfie în momentul în care degetele sunt vizibile, datorită semnului „Pace”.

Pur și simplu trebuie să fie îndeplinite două condiții: fotografia să fie suficient de luminoasă și să fie făcută la o distanță de mai puțin de 3 metri de subiect.

Amprentele digitale sunt caracteristici unice ale fiecărui individ, chiar și gemenii identici au amprentele digitale diferite. Dactiloscopia este o metodă de identificare a persoanelor după amprente. Amprentele digitale ale ursului Koala sunt foarte asemănătoare cu ale oamenilor,chiar și experții au probleme când le compară! Nu dăm vina pe ursuleț că face fapte rele, dar nu se știe niciodată! :) 

În cazul unui selfie, nici nu se pune problema de distanța maximă pentru că aceasta va fi la lungimea brațului utilizatorului sau a selfie-stick-ului.

În cazul în care fotografia este făcută la mică distanță și de bună calitate și degetele sunt clare, atunci riscul de furt de identitate devine real.

Folosind o imagine simplă, hackerii pot combina apoi cu ușurință informații despre fața și amprenta dvs. pentru a avea acces la codurile de securitate ale telefonului și parolele online, inclusiv la codurile bancare.

Vestea proastă este că, amprentele pot fi furate și spre deosebire de un cod de acces, nu vă puteți schimba amprentele, astfel încât acest lucru creează o vulnerabilitate pe viață.

Aceasta tehnica este în creștere, și există și riscul de spargere a locuințelor, deoarece tot mai multe persone au uși de intrare blocate electronic prin intermediul amprentei.

Tot ce ați citit mai sus nu trebuie să vă sperie sau să vă panicheze. Sunt lucruri reale, și nu trebuie decât să fim mai atenți și prevăzători, este în joc siguranța și intimitatea noastră.

VIAPhonAndroid