Câți senzori se află într-un smartphone și ce fac ei?

10662

În fiecare smartphone sunt o mulțime de senzori. Aceștia, chiar dacă nu le acordăm o mare importanță la cumpărarea unui telefon, au un rol foarte important în ce poate face un smartphone. Disponibilitatea senzorilor variază de la un dispozitiv la altul, aceasta poate varia, de asemenea, între diferitele versiuni Android. Acest lucru se datorează faptului că senzorii Android au fost introduși pe parcursul mai multor lansări de sisteme de operare.

De exemplu, mulți senzori au fost introduși în Android 1.5 Cupcake în 2009. Unii din acești senzori nu au fost activați și nu au fost disponibili pentru utilizare până la Android 2.3 Gingerbread, lansat în decembrie 2010. De asemenea, mulți senzori au fost introduși în Android 2.3 și Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Doi senzori au fost depășiți și înlocuiți de senzori mai noi și mai buni.

În timp au fost introduși tot mai mulți senzori, fiecare cu resortul său, unii senzori au fost scoși efectiv din circuit și mulți alții le-au luat locul.

În rândurile de mai jos vă prezentăm, prin intermediul Quora.com, ce face fiecare senzor aflat pe un smartphone. Enumerăm și senzorii care în timp au fost scoși din uz sau sunt deprimați dar încă disponibili pe unele platforme (cu condiția ca senzorul să fie prezenți pe un dispozitiv) și sunt în conformitate cu politica de compatibilitate față cu Android.

Busola, barometrul, senzorul de proximitate, fiecare are utilitatea sa
  1. Senzor de proximitate. Un senzor de proximitate este un senzor capabil să detecteze prezența obiectelor din apropiere. Este amplasat lângă receptorul telefonului și, pentru un motiv bun – când plasați receptorul la ureche, senzorul permite sistemului să știe că sunteți cel mai probabil într-un apel și că ecranul trebuie oprit. Senzorul funcționează prin strălucirea unui fascicul de lumină infraroșie invizibilă pentru oameni, care este reflectată de un obiect din apropiere și preluată de detectorul IR (infrared detector).
  2. Senzor de lumină ambientală. Senzorul de lumină al unui telefon este cel ce măsoară cât de strălucitoare este lumina ambientală. Software-ul telefonului utilizează aceste date pentru a regla automat luminozitatea afișajului. Când lumina ambientală este din abundență, luminozitatea ecranului este mai mare și atunci când este mai puțină, afișajul este estompat. Un fapt interesant este faptul că telefoanele high-end Samsung Galaxy utilizează un senzor avansat de lumină. Acesta poate măsura independent lumina albă, roșie, verde și albastră. Și mai mult decât atât, funcția Adapt Display permite utilizarea acestor date pentru a regla imaginea.
  3. Barometru. Telefoanele de vârf au un barometru integrat – un senzor care poate măsura presiunea atmosferică. Datele măsurate de acesta sunt utilizate pentru a determina la ce înălțime este dispozitivul comparativ cu nivelul mării. Are ca rezultat îmbunătățirea preciziei GPS.
  4. Magnetometru. Busola digitală, bazată de obicei pe un senzor numit magnetometru, oferă telefoanelor mobile o orientare simplă în raport cu câmpul magnetic al Terrei. Prin urmare, telefonul dvs. știe întotdeauna care este Nordul, astfel încât acesta poate roti automat hărțile digitale în funcție de orientarea dvs. fizică.
Accelerometru și senzorul descoperit de Edwin Hall în 1879
  1. Senzorul Hall. Funcția principală a acestui senzor de proximitate este de a detecta cât de aproape este ecranul telefonului dvs. smartphone față de corpul dvs. Când utilizați telefonul smartphone, acesta detectează poziția urechii față de ecran și oprește lumina ecranului și economisește bateria. De asemenea, senzorul de proximitate oprește atingerea accidentală, intrarea nedorită în timpul discuțiilor. Acest senzor detectează, de asemenea, intensitatea semnalului, sursele de interferență și amplifică sau filtrează utilizarea tehnicii de formare a fasciculului. Astfel, pe scurt, senzorul de proximitate detectează prezența corpului, obrazul, fața sau urechea și oprește navigarea pe internet, muzică sau video în timpul discuțiilor / apelurilor și salvează din energia bateriei. După conversație, se reia aceeași funcție care a fost oprită mai devreme în timpul discuțiilor.
  2. Accelerometru. Accelerometrele (senzori gravitaționali) sunt dispozitive care măsoară accelerația (rata de schimbare a vitezei), pe smartphone-ele. Accelerometrul poate detecta modificări în orientare și pot spune ecranului să se rotească. Accelerometrul este una dintre cele mai folosite facilități ale telefoanelor mobile inteligente. El calculează în permanență coordonatele telefonului (pe axele x, y și z). Apoi, în funcție de aplicație, va roti automat ecranul din poziție orizontală sau verticală.
  3. Gyroscop. Giroscopul este un senzor care poate oferi informații de orientare, dar cu o precizie mai mare. Datorită acestui senzor particular, caracteristica camerei Photo Sphere Android poate indica cât de mult a fost rotit un telefon și în ce direcție. De asemenea, este utilizat de Sky Map Google pentru a spune ce constelație căutați un telefon.
Senzor pentru radiații sau de sensibilitate moleculară
  1.  Termometru. Unii fani Samsung își amintesc că Galaxy S4 a avut un termometru pentru măsurarea temperaturii ambientale. Cu toate acestea, există un termometru în aproape orice smartphone, iar unele telefoane ar putea avea mai multe. Diferența este că ele sunt folosite pentru a monitoriza temperatura în interiorul aparatului și a bateriei acestuia. Dacă o componentă este detectată ca fiind supraîncălzită, sistemul se închide pentru a preveni deteriorarea. Și vorbind despre Galaxy S4, a fost primul care a avut senzor de umiditate a aerului într-un smartphone. Datele furnizate de acesta au fost utilizate în aplicația Samsung Health pentru a afla dacă utilizatorul era sau nu în „zona de confort” – una cu temperatura și umiditatea optimă a aerului.

Acești senzori sunt cei folosiți pe scară largă aproape în toate smartphone-urile. În particular mai pot exista alți numeroși senzori într-un telefon.

Enumerăm mai jos toți senzori care sunt sau au fost incluși în telefoanele mobile
  1. Senzor de microfon.
  2. Senzor pentru aparatul foto / senzor de imagine.
  3. Senzor de proximitate.
  4. Senzor de lumină ambientală.
  5. Senzor de mișcare.
  6. Gyroscop.
  7. Accelerometru.
  8. Busola digitală / magnetometru.
  9. Senzor de câmp magnetic.
  10. Senzor Hall.
  11. Senzor de temperatură.
  12. Senzor de umiditate.
  13. Barometru.
  14. Senzor pentru temperatura bateriei.
  15. Scaner amprentă digitală.
  16. Scaner iris.
  17. Pedometru sau contor de pași (Utilizat în cea mai mare parte de Accelerometru).
  18. Senzor de ritm cardiac.
  19. Oximetru puls (Samsung Galaxy S5).
  20. Contor Geiger (Detector de nivel nociv pentru radiații).
  21. NFC (Conectivitate).
  22. Blaster cu infraroșu (Pentru utilizarea conexiunii la distanță de date la televizor).
  23. Laser (Focalizare automată, măsurare distanță, de asemenea, un tip de scaner cu laser pentru coduri de bare).
  24. Ecran tactil (Conductivitate sau presiune).
  25. Senzor de gesturi (Prin utilizarea camerei frontale).
Mulți senzori pentru navigație prin satelit
  1. GNSS (Sistemul global de navigație prin satelit – GPS, GLONASS, BeiDuo-BDS, IRNSS – sistemul de navigație indian – poziția globală, altitudine, viteză, oră, măsurare distență, scanare prin satelit).
  2. Senzor de semnal și lățime de bandă (1G, 2G, 3G, 4G, 5G, WiFi, Bluetooth, radio FM).
  3. Senzor Li-Fi (Light Fidelity – o tehnologie de rețea fără fir de mare viteză care utilizează undele electromagnetice ale spectrului vizibil, pentru transmisia de date.
  4. Ceas (ceas normal și atomic-măsurarea disidenței și poziționarea prin satelit).
  5. Senzor de sensibilitate moleculară / senzor de material (Bazat pe detector de spectroscopie Raman Near Infrared, pentru identificarea materialelor cum ar fi fructe de mango, aur, grăsime corporală sau orice altceva).
  6. Nivelmetru – (nivelă sau boloboc).

Putem spune că smartphone-urile știu totul despre noi și locul unde ne aflăm și despre mediul înconjurător. Aceste date sunt prelucrate automat de către procesorul și sistemul de operare al smartphone-ului. Toate sunt folosite pentru diverse utilizări ale posesorilor acestor telefoane inteligente. Unele mai mult, alte mai puțin și, destul de multe deloc.