Sindicatul Samsung tot mai vehement, o nouă grevă pentru salarii

58
Sindicate
Sursî foto: via WinFuture

După ce în urmă cu câteva zile a fost prima grevă din istorie organizată de muncitorii Samsung, lucrurile nu s-au liniștit. Într-o mișcare fără precedent, sindicatul Samsung a convins mii de muncitori să oprească acum munca timp de trei zile, după ce timp de mai multe luni de negocieri cu conducerea nu au reușit să producă niciun rezultat. O parte semnificativă din cei aproape 30.000 de angajați Samsung Electronics din Coreea, membri ai sindicatului Național Samsung Electronics Union (NSEU), au intrat într-o grevă de trei zile.

Activitățile sindicale au fost până acum slabe la Samsung în Coreea de Sud. Compania a fost sigură de loialitatea angajaților săi și de poziția sa specială în stat. Bazându-se pe această situație Samsung a ajuns una dintre cele mai importante companii de electronice din lume. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat fundamental în ultimii ani.

Politica guvernamentală prietenoasă cu Samsung a fost pusă la îndoială din ce în ce mai mult în urma măsurilor anticorupție. În același timp, nivelul de organizare sindicală a forței de muncă a continuat să crească. Ieri sindicatul Samsung a intrat în grevă de trei zile. Sindicatul National Samsung Electronics Union reprezintă aproximativ 25% din forța de muncă coreeană a companiei. Sunt informații de ultimă oră că greva va continua până la satisfacerea cerințelor muncitorilor.

Sindicatul Samsung se simte acum suficient de puternic pentru a căuta o confruntare deschisă, dacă este necesar, cu conducerea. Negocierile cu conducerea au început din ianuarie și nu au dat niciun rezultat. Conducerea a oferit recent o creștere salarială de 5,1%. Cu toate acestea, aceasta nu este singura preocupare a reprezentanților angajaților – pe lângă salarii mai bune, aceștia doresc să implementeze și beneficii sociale mai extinse.

În cele din urmă sindicatul Samsung a încercat să nu influențeze producția, subliniind că, în special cea de semiconductoare, este în mare parte automatizată. În acest fel nu sunt de așteptat timpi de oprire a producției. „Nu cred că acest lucru va afecta linia de producție”, a spus Lee Hyun-kuk, vicepreședintele sindicatului, potrivit WinFuture. Ieri dimineață aproximativ 5.200 de angajați din producția, asamblarea finală și dezvoltarea de semiconductori și-au părăsit locul de muncă.

În anii 1810, s-au format primele organizații de muncă (sindicate) care au reunit muncitori cu diferite ocupații. Posibil prima astfel organizație a fost Uniunea Generală de Meserii sau Societatea Filantropică, fondată în 1818 la Manchester.

„Sunt foarte încântat”, a declarat un membru al sindicatului și protestatar, „facem istorie”. Conducerea Samsung a reușit să împiedice formarea unui sindicat la Samsung Electronics timp de aproape 50 de ani. Fondatorul companiei, Lee Byung-chul, declarase că va preveni așa ceva cât de mult va putea. El a murit în 1987. Cu toate acestea, NSEU a fost înființată doar cu câțiva ani în urmă și de atunci s-a dezvoltat rapid.

În ciuda acestor probleme, Samsung veniturile companiei sunt în creștere. Înainte de weekend-ul trecut, compania a estimat o creștere de 15 ori a profitului operațional pentru al doilea trimestru din acest an.