Tot ce trebuie să știți despre sistemul de operare Android P

2408

După lansarea de anul trecut a lui Android Oreo, 2018 este anul care aduce noul sistem Android P. Încă mai avem ceva timp înainte ca Google să lanseze noul software pentru toți utilizatorii, dar chiar și așa în forma sa actuală, Android P arată foarte promițător. De la noi gesturi la extinderea duratei de viață a bateriei, dar și alte lucruri, vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre Android P.

Așa cum s-a văzut, Android P este Android 9. Acest lucru înseamnă că Android P este un upgrade destul de important de la Android 8.0 Oreo și toată lumea este de acord cu acest lucru.

Deci să vedem ce aduce nou Android 9 P și ce trebuie să știți despre el.

Schimbă complet sistemul de navigație Android

În 2011, cu Android 3.0 Honeycomb, Google a introdus sistemul de navigație iconic cu trei butoane Android, Back, Home, and Recents. Șapte ani mai târziu, cu Android P, acestea sunt eliminate în favoarea unui sistem bazat pe gesturi. Cu Android P este prima dată când Google se bazează foarte mult pe gesturi pentru navigarea în UI și, în forma lor actuală, funcționează după cum urmează:

  •  Apăsați butonul Acasă pentru a vă întoarce acasă.
  •  Glisați în sus pentru a accesa pagina recenta a aplicațiilor.
  •  Glisați în sus de două ori sau faceți o glisare lungă pentru sertarul de aplicații.
  •  Butonul Înapoi apare numai în anumite aplicații sau meniuri atunci când este necesar.

Această combinație este puțin confuză acum, însă așteptăm ca Google să dezvolte o versiune mai detaliată a acestora în versiunile ulterioare sau în versiunea finală. Puteți utiliza în continuare cele trei butoane tradiționale, dacă gesturile nu vă satisfac, dar este destul de evident că acesta este viitorul pe care Google îl dorește pentru Android.

Interfața cu utilizatorul este mai completă și mai colorată

Android P nu vine cu o schimbare vizuală chiar atât de drastică, așa cum am văzut cu saltul de la KitKat la Lolipop, dar în comparație cu Oreo, există unele elemente care sunt considerabil diferite. La prima vedere, lucrurile precum icoanele pline de culoare din Setări, pictogramele de setări rapide circulare și colțurile rotunjite pentru aproape fiecare meniu este o schimbare. Aceste elemente iau puțin timp până vă obișnuiți cu ele, dar în cele din urmă o să vă placă.

Alt lucru pe care îl veți observa cu Android P este, cât de viu se simte. Între noile gesturi și animații actualizate, Android se mișcă într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum. Oreo a fost lin și parcă cremos, dar Android P zboară sub vârful degetelor într-un mod care nu poate fi descris ci numai simțit ​​personal.

Există instrumente care vă ajută să utilizați mai puțin telefonul

Google a vorbit mult despre ajutarea oamenilor cu o „bunăstarea digitală”, iar multe dintre aceste eforturi ale companiei americane au ajuns la maturitate în Android 9 P. Versiunile ulterioare ale sistemului Android P vor introduce un nou sistem numit Android Dashboard. Tabloul de bord Android vă va oferi o privire rapidă asupra modului în care utilizați telefonul dvs., inclusiv statisticile privind aplicațiile pe care le utilizați cel mai mult, de câte ori ați activat ecranul, numărul de notificări pe care le-ați primit și cât de mult timp ați petrecut pe fiecare aplicație.

Veți găsi, de asemenea, o caracteristică numită App Timers care vă va împiedica să utilizați o anumită aplicație după ce ați petrecut o perioadă de x timp în ea, precum și instrumente pentru a porni mai ușor funcția Do Not Disturb.

Google încearcă să maximizeze durata de viață a bateriei

Se pare că Google încearcă întotdeauna să găsească modalități de a maximiza durata de viață a bateriei telefonului pe cât posibil, iar cu Android P, aceste eforturi sunt prezente într-un nou mod Adaptive Battery. Similar cu modul în care Adaptive Brightness ajustează automat nivelul de luminozitate al afișajului în funcție de mediul înconjurător și utilizare, Adaptive Battery va examina modul în care utilizați telefonul și limitează utilizarea procesorului la aplicațiile pe care le utilizați neobișnuit.

Adaptive Battery poate reduce utilizarea procesorului cu până la 30% și datorită utilizării tehnologiei Machine Learning, bateria va deveni mai trainică și veți putea să folosiți mai mult telefonul.

Comenzile rapide pentru aplicații sunt peste tot

O pictogramă de aplicație pentru accesarea rapidă a anumitor elemente poate fi utilă uneori și Android P le duce la nivelul următor cu acțiunile și secțiunile App.

Acțiunile pentru aplicații vor încerca să determine ce veți face în continuare cu telefonul și vă vor recomanda comenzi rapide pentru a face acest lucru, în sertarul de aplicații. De exemplu, dacă vizionați o anumită emisiunea tv în fiecare zi la micul dejun, este posibil să vedeți o scurtătură în sertarul de aplicații pentru căutarea, tot dimineața, a unor emisiuni sinonime pe YouTube.

157 noi emoji

Google a adăugat multe emoji noi pentru a vă menține conversațiile luminoase și colorate – 157 mai exact. Deși nu vom trece prin întreaga listă, unele dintre cele mai importante sunt părul roșu, super-eroul, mooncake, homar și lama.

Există, de asemenea, îmbunătățiri ale emoji-urilor existente, incluzând două noi modele de familii și perechi neutre din punct de vedere al genului și o privire actualizată pentru șuncă, salată și broască țestoasă.

Un nou standard pentru autentificarea biometrică

Senzorii de amprente și sistemele de deblocare a feței facilitează accesul la informații private pe telefoanele noastre, iar în versiunea Android P, Google a adăugat un standard nou pentru acest proces numit „BiometricPrompt API„.

Datorită noului API, utilizatorii nu mai trebuie să creeze propriul lor dialog pentru utilizarea sistemelor biometrice cu aplicațiile lor. Acest lucru nu este ceva ce veți observa în utilizarea de zi cu zi, dar este o schimbare de fundal importantă pe care suntem mai mult decât fericiți să o vedem.

Alte lucruri mai mici

În plus față de schimbările mari găsite în Android P, există o mulțime de altele mai mici, enumerăm câteva:

  •  Built-in editor de screenshot.
  •  Măriți fereastra de tip pop-up atunci când evidențiați textul.
  •  Modificarea volumului acum este implicită la volumul media.
  •  Comenzile de volum apar în partea dreaptă a ecranului, față de partea de sus.
  •  Do Not Disturb este mai personalizabil și mai ușor de înțeles.

Sistemul de operare Android 9 P este acum în program beta. Versiunea finală pentru Android P va fi publicată în Q3 și conform calendarului și programului de lansare al lui Oreo de anul trecut, ar trebui să vedem lansarea lui Android 9 P în luna august 2018.

SURSĂAndroidCentral