Nu trebuie să-i oferiți copilului un smartphone înainte de a împlini 12 ani!

1352

Potrivit unui nou studiu efectuat în Uniunea Europeană, dacă copiii petrec mai mult de o oră și jumătate pe zi pe telefonul smartphone, în fața televizorului sau pe touch pad-ul lor, crește riscul de a suferi de obezitate. Cercetătorii arată cu degetul și spre riscurile timpului pierdut pe rețelele sociale în detrimentul somnului copiilor. Ei sfătuiesc părinții să nu cumpere un smartphone unui copil înainte de a împlini 12 ani.

Această cercetare sociologică este departe de a fi primul studiu care face legătura între apariția noilor tehnologii mobile și creșterea ratei de obezitate printre copii. Nu de mult timp un alt studiu făcut în Anglia a stabilit o legătură de cauzalitate între timpul petrecut pe un smartphone și celebrul body mass index BMI, (indice de masă corporală). Potrivit cercetătorilor, fetele preadolescente sunt mai afectate de acest flagel decât băieții.

Conform Dr. Adamos Hadjipanayis, investigatorul principal al studiului și membru senior al European Academy of PaediatricsAcademia Europeană de Pediatrie, dacă doriți să reduceți riscul de obezitate pentru copilul dumneavoastră, ar trebui să-i limitați timpul petrecut pe tabletă, în fața televizorului sau pe smartphone la maxim 1:30 ore pe zi! Potrivit studiului, rata obezității a atins nivelul cel mai critic din ultimii 25 de ani. 19% dintre copiii și adolescenții din Europa sunt obezi!

Academia Europeană de Pediatrie este o societate medicală înființată în 1961 și are sediul în Geneva, Elveția. Societatea Română de Pediatrie face parte din această societate. Al 8-lea Congres al Societății Europene de Pediatrie, a avut loc în România între 7-10 iunie 2017.

Potrivit studiului, această tendință se datorează omniprezenței noilor tehnologii la domiciliu: 97% din case au televiziune și 72% au cel puțin un calculator. În acest context, 91% dintre copii au acces la un smartphone acasă. Conform dr. Adamos Hadjipanayis, prea mulți copii sunt perturbați de televiziune, de rețele sociale și de noile tehnologii în general. Nu este prima dată când tehnologia este acuzată de reducerea timpului de somn pentru copii și adolescenți.

Din cauza smartphone-ului, 43% dintre tineri dorm mai puțin de 7 ore pe noapte!

Dar, care sunt sfaturile pediatrilor pentru a preveni riscul de obezitate în rândul copiilor? În primul rând, realizatorii studiului sugerează că părinții trebuie neapărat să restricționeze accesul copiilor la noile tehnologii și să nu pună un televizor sau un computer în camerele lor! De asemenea, îi încurajează pe părinți să nu ofere un smartphone unui copil înainte de vârsta de 12 ani.

Alte studii anterioare au fost despre SAR, rata de absorbție specifică. Copii sub 15 ani nu ar trebui să aibă acces la un telefon mobil, regulă foarte puțin sau deloc respectată de părinți. Copilul este cel mai vulnerabil la radiațiile electromagnetice. În Uniunea Europeană cantitatea maximă de radiații emise, permisă de legislație, este de 2 W/kg. De exemplu telefonul Samsung Galaxy S7 Edge are un coeficient SAR de 0,264 W/kg., cel mai mic dintre toate smartphone-urile de pe piață. Dar este totuși un smartphone!

SURSĂPhoneAndroid