Stellantis și Samsung SDI acord pentru o fabrică de baterii EV în SUA

362
Stellantis si Samsung SDI colaboreaza pentru baterii EV in SUA
Sursa Foto: stellantis.com

După zvonurile din ultimele zile a sosit confirmarea oficială. Grupul Stellantis și Samsung SDI au anunțat că au semnat un acord pentru crearea unei societăți în comun care își propune să producă celule și module pentru baterii în Statele Unite. Întreprinderea mixtă va construi, de asemenea, o nouă fabrică ale cărei activități vor începe în prima jumătate a anului 2025.

Stellantis a anunțat că noua fabrică va avea o capacitate anuală de 23GWh, conform site-ului italian HDBlog. Ulterior capacitatea de producție va fi extinsă până la o producție anuală de 40GWh. Prin această colaborare cu Samsung, Stellantis pune laolaltă toate piesele necesare pentru a-și îndeplini strategia de trecere la autovehicule electrice. Pentru a lansa pe piață tot mai multe modele electrice este nevoie de o aprovizionare adecvata cu baterii.

Stellantis și Samsung SDI vor produce baterii EV pentru SUA, Mexic și Canada

În ceea ce privește piața din SUA, Stellantis își propune să aducă vânzările de vehicule electrice la peste 40% din total până în 2030. Fabrica construită în colaborare cu Samsung SDI va servi pentru a satisface cererea de baterii din Statele Unite, Canada și Mexic. Acumulatorii EV (electric vehicle) vor fi utilizați pe vehiculele electrice de următoarea generație, variind de la hibride plug-in până la vehicule 100% electrice.

Stellantis a fost creată de fuziunea din acest an dintre Fiat Chrysler Automobiles și PSA Groupe. Prin urmare, Stellantis este un partener puternic pentru Samsung SDI, deoarece deține diverse mărci de mașini, inclusiv Citroen, Dodge, Chrysler, Fiat, Jeep și Maserati. Samsung SDI a furnizat deja baterii pentru Fiat 500e și Jeep Wrangler 4xe.

Maserati este o companie italiană de mașini de lux fondată pe 1 decembrie 1914 în Bologna. Logo-ul Maserati este format dintr-un trident alb pe un fundal albastru. A fost inspirat de Fântâna lui Neptun din Piazza Maggiore din Bologna.

Unde va fi construită noua fabrică? Momentan nu a fost comunicată de Stellantis și Samsung o locație exactă. Stellantis și Samsung au spus că detalii suplimentare despre această problemă și despre proiect vor fi împărtășite mai târziu. Cele două intenționează să investească peste 30 de miliarde de euro până în 2025 în electrificare și dezvoltare de software.

Compania Stellantis intenționează să asigure peste 130GWh de capacitate de producție de baterii până în 2025 și peste 260GWh (90GWh în America și 170GWh în Europa) până în 2030 prin fabricile sale. În Europa una dintre fabricile de baterii va fi construită în Italia, la Termoli.