Tehnologia parallel processing unit (PPU) poate revoluționa procesoarele mobile

105
flow computing procesoarele mobile PPU
Sursă foto: Flow Computing via TheVerge

Procesoarele mobile sunt inima telefoanelor, ale PC-urilor, ceasurilor inteligente și a altor dispozitive electronice. Permanent vrem putere și viteză mai mare de la aceste procesoare și se pare că soluția este foarte aproape. O tehnologie inovatoare, descoperită de Flow Computing din Finlanda, ar putea face procesoarele de 100 de ori mai rapide.

Recent, Flow Computing a făcut o afirmație greu de crezut. Compania a spus că poate mări de 100 de ori performanța oricărui procesor, transferând munca la o unitate specială de procesare paralelă (PPU) în interiorul sau în exteriorul cipului. Parallel Processing Unit (PPU) ar putea fi inclus în telefoane si ceasuri, potrivit DigitalTrends. În acest fel le va îmbunătăți dramatic performanța și durata de viață a bateriei prin eliminarea de sarcini a procesorului central CPU.

Este o afirmație mai mult decât îndrăzneață, dar totuși făcută de Flow Computing. Potrivit startup-ului finlandez, tehnologia sa proprietară, la care se referă ca o unitate de procesare paralelă (PPU), poate crește performanța oricărui procesor de până la 100 de ori.

Nici măcar nu trebuie să fie unul dintre cele mai bune procesoare pentru a primi acest impuls de performanță. Flow Computing susține că toate dispozitivele care au nevoie de procesoare de înaltă performanță vor găsi beneficii masive în utilizarea PPU-ului. Există mai multe lucruri care sună uimitor, dar care sunt șansele ca acesta să ajungă de fapt pe piață? Dacă da, atunci când?

Flow Computing a apărut abia în ianuarie 2024. Este un nou startup construit pe fundația Centrului de cercetare tehnică VTT din Finlanda. Potrivit mai multor informații, Flow Computung a strâns deja aproximativ 4,3 milioane de dolari (4 milioane de euro) ca finanțare. Deși numărul de angajați și vârsta companiei sunt la cote mici, tehnologia sa pare mai mult decât impresionantă.

Finlanda ocupă locul 1 în lume în ceea ce privește consumul de lapte per persoană, în jur de un litru pe zi. Acest lucru este cu atât mai ciudat, pentru că aproximativ 17% dintre finlandezi sunt de fapt intoleranți la lactoză!

Compania afirmă că transferarea sarcinilor de lucru la PPU ar permite o eră a „super CPU-uri”. Aceste cipuri ar fi pe deplin compatibile cu software-ul și aplicațiile existente. În plus, dezvoltatorii nu ar trebui să facă nimic pentru ca aceste noi procesoare cu PPU să funcționeze. Pur și simplu ar funcționa și de 100 de ori mai repede.

Flow Computing a spus pentru colegii noștri de la site-ul The Verge: „funcționalitatea paralelă în software-ul și aplicațiile vechi poate fi accelerată prin recompilarea acestora pentru PPU fără nicio modificare a codului. Cu cât există mai multă funcționalitate paralelă, cu atât mai multă creștere a performanței va fi câștigată ulterior. Tehnologia noastră este, de asemenea, de natură complementară. În timp ce îmbunătățește CPU-ul, toate celelalte unități conectate, NPU-urile și GPU-urile, printre altele, vor beneficia indirect de performanța PPU și vor face un CPU-ul mai capabil.”

Cu toate acestea, momentan Flow Computing nu a construit încă un astfel de cip, deci aceste afirmații sunt greu de verificat. Startup-ul finlandez speră să facă echipă cu companii precum Intel, AMD, Arm, Qualcomm și Nvidia pentru a „co-dezvolta era viitoare a procesului de calcul avansat al procesorului”. Nu ne putem închipui ce ar putea face Snapdragon 8 Gen 3 cu PPU într-un Galaxy S25 Ultra.

Ar putea fi acesta cu adevărat un nou început pentru procesoarele mobile, pentru viitoarele computere și telefoane? Nu avem răspunsul momentan și nimeni nu îl are.