10 telefoane care au redefinit identitatea companiei Samsung

2431

Pe piață Samsung a acoperit toate gamele de la cel mai mic până la vârful scării cu dispozitivele sale.

Prin tot ceea ce a apărut în timpul existenței Samsung în spațiul mobil, compania a luat decizii care i-au afectat profund identitatea – când mai bine când mai puțin bine, dar toate aceste decizii au fost necesare pentru aduce firma acolo unde este în prezent.

Dar, ce e sigur e sigur, putem paria că Samsung va fi acolo sus și smartphone-urile ce vor fi lansate anul acesta de firma sud-coreeană vor fi în topurile cumpărătorilor.

Samsung a parcurs un drum lung, deci este interesant să vedem ce a fost pe acest traseu de la primele telefoane și până astăzi.

Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire la cele 10 telefoane care au redefinit identitatea companiei Samsung.

 

Samsung Galaxy I7500 – primul smartphone Android.

Începem această listă cu nimeni altul decât primul telefon smartphone cu Android, pus la dispoziție de Samsung, care a fost Samsung Galaxy I7500. De asemenea, mai ales pentru faptul că a fost telefonul care a lansat linia Galaxy, a fost cel care a marcat trecerea companiei în familia Android. Desigur, a fost un joc de noroc pentru că platforma mobilă Google Android, în acel moment, nu a fost încă destul de solidă pe picioarele ei.

Această mișcare, însă, a oferit scânteia necesară pentru ca Samsung să se angajeze la această platformă relativ necunoscută atunci. Din fericire jocul i-a ieșit firmei Samsung, cu acest nou sistem de operare, urmând foarte multe alte dispozitive în continuare. Chiar dacă nu a fost vândut în număr mare, Samsung Galaxy I7500 a stabilit o identitate de brand nou – una care a implicat Android, în timp ce se îndepărta de telefoanele cu funcții și de dispozitivele Windows Mobile.

 

Samsung BlackJack – unul dintre cele mai populare telefoane Windows Mobile.

Vorbind de telefoanele cu sistemul de operare Windows Mobile, dispozitivul următor se întâmplă a fi, probabil, cel mai ilustru „smartphone” al Samsung din era platformei mobile Microsoft. Samsung SGH-i607, mai cunoscut sub numele de BlackJack, a fost un smartphone QWERTY lansat în 2006. Samsung a investit mult în platforma Windows Mobile, care a fost platforma de smartphone destul de mult timp înainte ca Android să intre în final în scenă.

BlackJack a fost remarcabil pentru identitatea Samsung. În primul rând, a adoptat tendința de a oferi smartphone-uri QWERTY portret. Samsung nu era un brand stabil în spațiul mobil la vremea respectivă, se părea că Samsung se afla într-o plimbare accidentală pe acolo. Pentru Samsung, această încercare a fost cea care i-a permis să meargă pe un drum tot mai aventuros. BlackJack este considerat ca fiind unul dintre cele mai memorabile telefoane Windows Mobile din toate timpurile!

 

Samsung Galaxy S4 – ne-a arătat că „mai mult este mai bine„.

Smartphone-ul reprezentativ, din acea vreme, cu mai multe caracteristici ambalate într-un telefon

Samsung, a început să fie tot mai aclamat după ce a atins noi înălțimi cu succesul smartphone-urilor anterioare Android. Când a anunțat și lansat Galaxy S4, Samsung era deja considerat ca unul dintre „băieții mari” din curte, iar cu lansarea lui S4, a adus noțiunea de „mai mult este mai bine”.

Samsung Galaxy S4 este exemplul perfect al modului în care o companie avansează de la a fi umilă la ceva pe care alții o pot considera aroganță. Nu numai că Galaxy S4 a fost un telefon inteligent formidabil, privind la specificații, dar a scos în evidență foarte mult caracteristicile softului telefonului. Galaxy S4 a fost notoriu pentru ceea ce au fost considerate niște caracteristici redundante și noi. În special, funcția „smart scroll” cu browserul web, care permitea utilizatorilor să se deplaseze în sus sau în jos pe o pagină web prin înclinarea capului.

Bineînțeles, criticile au fost abundente în ceea ce privește strategia Samsung de „mai mult este mai bine„. S-ar putea spune că a zdruncinat puțin ego-ul companiei, având în vedere că multe dintre caracteristicile descoperite în Galaxy S4 au dispărut ulterior în mod discret cu fiecare succesor și chiar te face să te întrebi ce fel de impact a avut această mișcare cu identitatea Samsung. Nu am văzut un telefon cu atâtea caracteristici de la acesta!

 

Samsung Galaxy S6 Edge – ecran fără margini laterale și design premium.

Cu o formă diferită, Galaxy S6 Edge a fost fără îndoială ceva inedit atunci când a fost prezentat alături de noul model Galaxy S6. Nu numai că a venit din cap până la picioare, cu un nou design, dar a avut câteva curbe sexy care au făcut telefonul memorabil. Samsung a perfecționat rapid arta de a produce ecrane curbate, ceea ce a fost evident prin modul în care au reușit să treacă de la Galaxy Note Edge cu câteva luni în urmă, la un telefon cu ambele margini curbate.

Majoritatea oamenilor vor argumenta în continuare că marginile cu două curbe există mai degrabă în scopuri cosmetice, decât să servească o funcție utilă. Indiferent de ce credeți despre acest telefon, el a devenit un poster al modului în care Samsung ar fi proiectat telefoanele sale. Chiar și acum, designul dual-curved este în continuare ceva special pentru compania Samsung – nimeni altcineva nu a încercat să-l reproducă, așa că este considerat unic în spațiu.

 

Samsung Galaxy Alpha – schimbarea designului.

Cu toate acestea, dacă trebuie să ne uităm în urmă și să recunoaștem un singur telefon care a fost catalizatorul schimbării atunci când vine vorba de design-urile telefonului Samsung, nu trebuie să fie altul decât Samsung Galaxy Alpha, lansat în toamna anului 2014. Înainte de aceasta, Samsung a avut această reputație nemaipomenită de a produce smartphone-uri performante, dar toate pur și simplu mai slabe în departamentul de design. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că acestea au fost construite în principal din plastic, care, în mod evident, nu au făcut față la sticla și materialele metalice utilizate de alte telefoane.

Galaxy Alpha a fost o abatere de la normă pentru Samsung și într-o măsură care a redefinit modul în care compania își va proiecta în continuare produsele. Pentru prima dată, Samsung a avut un telefon inteligent de înaltă calitate, capabil să stea față în față cu rivalii care foloseau materiale premium. Noul model din metal a fost lăudat de toată lumea și a stimulat compania să folosească metalul în design. Această schimbare, în adoptarea de metal, a fost în mod clar un semn că lucruri mai mari au să vină!

 

Samsung Instinct – răspunsul la primul iPhone.

Înainte ca afacerea cu smartphone-uri a firmei Samsung să înceapă să fie luată în serios, majoritatea eforturilor companiei au fost îndreptate spre telefoanele cu funcții de bază. În 2008, Samsung a lansat Instinct, un telefon de tip „mai inteligent”, care a fost ca răspuns la iPhone-ul Apple. În momentul lansării, reclamele pentru Samsung Instinct au atacat în mod special deficiențele iPhone-ului, în timp ce lăudau superioritatea Instinct-ului. Și pentru o bună perioadă de timp, se pare că a funcționat deoarece Instinct a oferit mai multe avantaje decât iPhone, cum ar fi conectivitatea 3G mai rapidă, navigarea turn-by-turn cu ajutorul GPS-ului încorporat, vremea pe telefon, vizionare TV și abilitatea de a înregistra și trimite videoclipuri.

Marketingul din spatele Instinct-ului Samsung a fost intens, de cele mai multe ori punând Instinct și iPhone unul lângă altul, defalcând ceea ce a oferit fiecare. Pentru Samsung, aceasta a fost o oportunitate de a arăta concurenților că ar putea oferi ceva care ar putea concura împotriva caracteristicilor de ultimă oră aduse de iPhone. Având în vedere că aventura lui Samsung în Android era încă la început, Samsung Instinct a ajutat la insuflarea unui grad de încredere în companie – prin a avea un telefon care s-a dovedit a fi o distragere a atenției de la iPhone.

 

Samsung Galaxy Note – primul „phablet” adevărat.

Putem susține că Samsung a fost un susținător ferm al ideii că „mai mare este mai bine”. Am văzut această strategie cu Galaxy S4, în care această idee nu a fost neapărat pozitivă, dar pentru Samsung Galaxy Note, care a fost lansat în toamna lui 2011, s-a dovedit a fi forța motrice care a stimulat o linie nouă ca factor de formă. Mulți au observat că telefonul a fost popularizat ca „phablet”, un dispozitiv care combină elementele unui telefon și ale unei tablete. Galaxy Note a fost o altă validare pentru Samsung – că este un concurent serios în spațiul mobil.

De la statura sa de dimensiuni mai mari, până la specificațiile sale superioare, Galaxy Note a mărit reputația lui Samsung până la un nivel superior și a ajutat să popularizeze încă o dată stylus-ul, ce părea mort de la apariția ecranelor capacitive touchscreen. Chiar și acum, cu trecerea timpului, linia Galaxy Note continuă să fie una dintre cele mai populare și așteptate telefoane.

 

Samsung Galaxy S I9000 – primul pilot adevărat.

Așa cum am menționat la început, primul smartphone cu Android a fost Samsung Galaxy I7500 în 2009, dar Samsung nu a reușit să facă un adevărat telefon de calibru până în anul următor. Samsung Galaxy S I9000, lansat la jumătatea anului 2010, a inaugurat o nouă eră pentru companie – una care le-a permis nu numai să fie o forță în sfera Android, ci și pe piața globală a smartphone-urilor.

Lansarea lui Samsung Galaxy S, a transformat Samsung într-o companie de producție de primă mână. Nu mai avea de gând să se mulțumească să producă numai telefoane de la mijlocul gamei, ci mai degrabă telefoane pilot.

Acum când așteptăm lansarea lui Samsung Galaxy S9, trebuie să-i acordăm credit originalului Samsung Galaxy S pentru redefinirea identității Samsung. Au dispărut zilele când am fost mulțumiți de telefoanele cu funcții, acum Samsung a trecut la o linie de succes și foarte profitabilă.

 

Samsung Galaxy Note 7 – debut en fanfare și retragere.

Istoricul Samsung a fost completat de mai multe etape care au ajutat compania să se îndrepte spre locul în care se află acum, dar au existat și câteva neajunsuri care au avut implicații grave asupra reputației companiei. Relativ proaspăt în mintea consumatorilor, evenimentul care a avut loc cu Samsung Galaxy Note 7 în toamna anului 2016 rămâne unul dintre cele mai mari eșecuri care au redefinit identitatea Samsung! Chiar și acum cicatricea încă a rămas.

Încercând să învingă majoritatea rivalilor săi, anunțând și eliberând în cele din urmă Galaxy Note 7 înainte de oricine altcineva în toamnă, strategia ambițioasă a firmei Samsung s-a oprit brusc, când știrile despre autoaprinderea telefonului au început să apară. În cele din urmă, vinovatul din spatele exploziilor a fost bateria. Inițial anunțând retragerea smartphone-ului pentru înlocuirea acestor baterii dar, atunci când lucrurile s-au agravat, decizia a fost de a retrage telefonul de pe piață.

A fost o lecție dură învățată de Samsung, dar din fericire a ajutat firma să se străduiască să facă lucrurile mai bine, ceea ce a fost evident cu lansarea lui Galaxy S8 și Note 8.

Mentiuni onorabile – mai sunt câteva telefoane Samsung care merită menționate.

  • Samsung Galaxy Nexus – Google a colaborat cu Samsung pentru a-și dezvolta al treilea dispozitiv pe linia Nexus, Galaxy Nexus. Mulți oameni vor argumenta că Samsung Galaxy Nexus a fost punctul culminant al liniei defuncte a companiei Google, dar pentru Samsung, brandul Galaxy atașat la linia Nexus i-a ridicat poziția doar în spațiul global. Acesta a fost un telefon care a fost apreciat în unanimitate de toată lumea.
  • Samsung Galaxy S8 – După problemele cu Note 7, Samsung a încercat să-și recâștige poziția odată cu lansarea modelului Galaxy S8. Nu numai că a fost un succes uluitor, dar Samsung s-a angajat să controleze și să testeze mai mult și mai meticulos calitatea dispozitivelor sale pentru a se asigura că sunt în siguranță. Datorită acestui fapt, a reusit să restabilească o parte din reputația pătată de evenimentele cu Galaxy Note 7.
  • Samsung Omnia – Acesta a fost ultimul mare smartphone de la Samsung care a rulat platforma Microsoft Windows Mobile. Acesta a reprezentat un factor de formă pe tot ecranul, oferind totodată interacțiune cu ajutorul ecranului și stiloului său. Era un smartphone solid, performant, dar, după cum ne-a arătat istoria, ușile la Windows Mobile se închideau rapid în acel moment – forțând Samsung să privească în altă parte.
  • Samsung Wave S8500 – Cine știe de ce Samsung a crezut că a fost o idee inteligentă de a-și dezvolta propriul sistem de operare mobil, dar Samsung Wave S8500 poate fi privit ca o lecție dificilă, dar învățată. Acesta a fost primul telefon care a rulat propria platformă Bada bazată pe Linux, însă, după câțiva ani, Bada a fost în cele din urmă îmbinată cu Tizen – o altă platformă bazată pe Linux, susținută de Samsung și Intel.
  • Samsung Impression – Ecranele AMOLED sunt sinonime cu Samsung, însă poate nu știați că primul său telefon din Statele Unite cu această tehnologie de afișare a fost lansat în 2009, Samsung Impression, un telefon cu caracteristică de ecran QWERTY. Samsung Impression ne-a arătat toată frumusețea și minunea tehnologiei AMOLED, cum ar fi contrastul său ridicat, culorile bogate și unghiurile deosebite de vizualizare.
  • Samsung Galaxy S III – Primul telefon care a ajuns la vânzări comparabile cu iPhone-ul și a făcut din Samsung un lider mondial. După două încercări pentru telefoane pilot, Samsung a găsit rețeta corectă cu Galaxy S III, în 2012. Considerat primul adevarat „ucigaș de iPhone”, Galaxy S III a catapultat Samsung pe un teritoriu neexplorat unde a putut sa o ia înaintea rivalilor săi din spațiul Android. A fost o mare afacere pentru Samsung și Galaxy S III s-a dovedit a fi un hit impresionant și în același timp un succes comercial. Identitatea Samsung a fost redefinită de Galaxy S III, fiind primul campion adevărat în spațiul Android. Sigur, este greu să ne imaginăm unde ar fi Samsung acum dacă nu ar fi fost succesul lui Galaxy S III care, a fost o forță de luat în considerare!
SURSĂPhoneArena