TSMC va depăși Samsung în investițiile de cipuri semiconductoare în 2022

361
TSMC va depasi Samsung in investitiile in cipuri semiconductoare in 2022
Sursa Foto: via SamMobile.com

În urmă cu doi ani, Samsung a dezvăluit planul său măreț de a deveni cel mai mare brand de semiconductori din lume până în 2030. Anul trecut, compania a anunțat că și-a majorat planul de investiții de la 115 miliarde la 151 miliarde USD. Cu toate acestea, acest lucru ar putea să nu fie suficient, deoarece TSMC va investi mai mult decât Samsung. Este vorba despre investiții în 2022.

Presa sud-coreeană, conform SamMobile, a scris că TSMC va investi aproximativ 44 miliarde dolari în 2022 pentru a-și extinde afacerea de cipuri semiconductoare. În comparație, Samsung intenționează să investească aproximativ 37,7 miliarde de dolari. În 2020 și 2021, Samsung a investit mult mai mult decât TSMC în producția de cipuri, dar va fi greu să depășească TSMC în acest an.

TSMC, care are clienți puternici precum Apple și AMD, a avut o performanță incredibilă în 2021. Veniturile companiei din Taiwan au crescut cu 24,9%, până la 56,8 miliarde USD, comparativ cu 2020. În același timp, profitul operațional a crescut cu 40,9%, până la 23,3 miliarde de dolari. Prin urmare, compania a plănuit să investească mult mai mult în acest an. Cu o investiție mai mare în acest an, TSMC este de așteptat să mărească decalajul față de Samsung.

Rivalitate între TSMC și Samsung pe piața cipurilor

Experții din industrie cred că proces tehnologic de 7 și 5 nm Samsung nu au fost la fel de bun ca procesele echivalente ale TSMC. Prin urmare mai mulți clienți au trecut la TSMC pentru produsele lor viitoare. Chiar noul proces de 4 nm este de așteptat să aibă performanțe slabe în comparație cu al companiei taiwaneze. Cu toate acestea, Samsung plănuiește să transforme acest proces de producție cu procesul GAA (Gate-All-Around) de 3 nm.

TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company este o companie multinațională de semiconductori. A fost fondată în 1987 de Morris Chang, fost angajat al Texas Instruments. Compania doar produce cipuri semiconductoare!

Sunt informații că procesul GAA de 3 nm al Samsung Foundry ar putea oferi o scădere cu 35% a suprafeței; o performanță mai mare cu 30%; și un consum de energie cu 50% mai mic în comparație cu cipurile de 5 nm. Compania intenționează să înceapă producția de masă a cipurilor de 3 nm cu minimum o lună mai devreme decât TSMC. Firma taiwaneză va implementa tehnologia GAA cu procesul său de 2 nm doar în 2024.

De la pandemia COVID-19, a existat o creștere a cererii de procesoare avansate, GPU-uri, memorie pentru procesarea AI, infrastructură cloud, computere personale și dispozitive mobile avansate. Acest lucru a dus la un deficit de cipuri la nivel global. Prin urmare, spațiul semiconductorului este văzut ca o zonă cu mare potențial de creștere. Astfel Samsung și TSMC caută să ia fiecare o bucată cât mai mare din această plăcintă.