UE obligă producătorii de dispozitive să adopte USB-C pentru încărcare

373
UE obliga producătorii de dispozitive sa adopte USB C pentru incarcare
Sursa Foto: androidauthority.com

Comisia Europeană a anunțat ultima sa hotărâre de a adopta USB-C ca port standard de încărcare pe dispozitivele digitale. Comisia CE motivează acest lucru pentru comoditatea consumatorilor și reducerea deșeurilor electronice drept doi factori motivanți. Măsura ar împinge companii precum Apple să adopte USB-C în loc de Lightning pe iPhone-uri.

După cea mai recentă ofertă eșuată din 2018, Comisia Europeană (CE) și-a dezvăluit ultimul plan de implementare a unei „soluții comune de încărcare” pentru dispozitivele electronice. Conform anunțului de zilele trecute, organismul de reglementare propune modificări la Directiva Uniunii Europene privind echipamentele radio. Acest lucru ar face din USB-C portul standard de încărcare a „smartphone-urilor, tabletelor, camerelor, căștilor, difuzoarelor portabile și a consolelor portabile de jocuri video”. Motivele menționate sunt în special reducerea deșeurilor electronice și, mai interesant, remedierea „inconvenientelor consumatorilor”. Nu este clar dacă această directivă va duce la reducerea deșeurilor electronice, conform AndroidAuthority. Cu toate acestea, ar îmbunătăți cu siguranță confortul consumatorilor.

Portul de încărcate USB-C va fi singurul valabil în UE

În timp ce acest lucru înseamnă că telefoanele și alte dispozitive care conțin porturi micro-USB ar trebui să treacă la USB-C, de asemenea, la capătul drumului va fi și portul Lightning al Apple. Astfel iPhone-urile vor fi nevoite să adopte portul USB-C ca tip de conector de alimentare dacă directiva este adoptată.

În special, propunerea CE abordează și specificațiile de tarifare. Autoritatea de reglementare dorește ca producătorii să adopte o tehnologie de încărcare rapidă „armonizată” care poate fi utilizată pe toate dispozitivele și să standardizeze viteza de încărcare a încărcătoarelor compatibile. În acest fel puteți încărca telefoanele Samsung, de exemplu cu un încărcător produs de Apple sau invers.

Steagul UE este format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. A fost proiectat în 1955 de Arsène Heitz, un pictor din Strasbourg. Adoptat de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955 este folosit de toate instituțiile europene din 1986.

Apple a fost foarte reticent până acum în adoptarea portului USB-C pe dispozitivele sale mobile. Cel mai probabil acest lucru se va schimba, Europa fiind o piață foarte importantă pentru compania americană. Mai mult, CE dorește ca toate companiile să „separe vânzarea de încărcătoare de vânzarea de dispozitive electronice”. În acest fel vor oferi consumatorilor posibilitatea de a achiziționa sau nu un încărcător nou. În prezent, Apple, Samsung și Xiaomi oferă toate smartphone-uri fără încărcătoare.

Vom vedea porturile USB-C pe iPhone-uri? Ei bine da, dar nu imediat. Proprietarii dispozitivelor Apple și Android ar necesita același cablu și ștecher pentru încărcare. În special, CE afirmă, de asemenea, că dorește interoperabilitatea „la ambele părți ale cablului”. Înainte ca directiva să devină lege, membrii Parlamentului European trebuie să voteze. Dacă se aprobă, producătorii vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a se conforma noilor reglementări.