Utilizarea internetului nu te îmbolnăvește potrivit Oxford Internet Institute

105
Utilizarea internetului
Sursa foto: via winfuture.de

Despre problemele posibil cauzate de folosirea tot mai intensă a telefoanelor și internetului de către oameni s-a scris foarte mult în ultimul timp. Un nou studiu realizat în Marea Britanie afirmă că utilizarea internetului nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mintală. Realizat de cercetătorii de la Institutul Britanic de Internet Oxford, este probabil cel mai mare studiu de până acum pe această temă.

În acest studiu, comportamentul de utilizare a peste 2 milioane de oameni a fost comparat cu datele de sănătate ale acestora. În cele din urmă, concluzia oamenilor de știință ne liniștește, potrivit WinFuture. Nu au găsit dovezi care să susțină „ideea că anumite grupuri sunt expuse un risc mai mare din cauza tehnologiei”.

Cu toate acestea, Andrew Przybylski, profesor la institut, care face parte din Universitatea din Oxford, nu a vrut să excludă complet că ar putea să nu existe o legătură undeva între utilizare și problemele psihologice. Dar, o astfel de dovadă ar necesita date care în prezent nu sunt disponibile cercetătorilor.

Pentru a putea realiza aici studii mai semnificative, ar fi nevoie în special de date despre utilizatori de la companiile care dezvoltă cele mai importante aplicații de internet și colectează informații cuprinzătoare despre utilizatorii lor. Cu toate acestea, este nerealist să presupunem că Meta, de exemplu, și-ar pune de bunăvoie datele interne disponibile științei.

Oxford Internet Institute (OII) este centru interdisciplinar de cercetare care combină știința socială și informatica pentru a explora informația, comunicarea și tehnologia. Înființat în 2001 OII studiază modul în care internetul ne afectează viețile.

În prezent, însă, se poate spune că utilizarea internetului, chiar și în mod intens, nu creează probleme. „Cele mai bune date pe care le avem disponibile sugerează că nu există o legătură globală între acești factori.” A spus Andrew Przybylski de la Oxford Internet InstituteInstitutul Britanic de Internet Oxford.

În studiul lor, Przybylski și colegul său Matti Vuorre au examinat date despre bunăstarea mentală a 2,4 milioane de oameni. Studiul a fost efectuat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 89 de ani din 168 de țări. Datele provin dintr-o perioadă cuprinsă între anii 2005 și 2022.

„Rezultatele noastre nu oferă nicio dovadă că internetul și tehnologiile pe care le permite, precum smartphone-urile cu acces la internet, promovează sau dăunează în mod activ bunăstării sau sănătății mintale la nivel mondial”. Totuși, cei doi au afirmat că există „unele dovezi” de problemele de sănătate mintală în rândul tinerilor. Cei doi cercetători au explicate că acestea sunt „de amploare mică” și nu sunt concludente.