Din 11 aprile WhatsApp se va alinia la Digital Markets Act

101
WhatsApp Digital Act
Sursă foto: Newsx

Uniunea Europeană a emis anul trecut legea Digital Markets Act. Este o lege care urmărește să împiedice marile platforme online care conectează consumatorii cu conținut, bunuri și servicii să abuzeze de puterea lor de piață. Începând din 11 aprilie și WhatsApp trebuie să se alinieze acestor reguli impuse de UE.

Astfel WhatsApp a început să informeze utilizatorii cu privire la noile condiții de serviciu care vor intra în vigoare începând cu 11 aprilie 2024 pentru a adapta platforma de mesagerie la Digital Markets Act (DMA). Legea UE are ca scop promovarea concurenței și a oportunităților de piață în domeniul digital. Digital Markets Act se concentrează în special pe „gatekeepers – gardieni”, și anume marile platforme online care acționează ca „gatekeepers” pentru a accesa piețele digitale.

Una dintre principalele inovații se referă la așa-numita „interoperabilitate” cerută de DMA. Potrivit HDBlog, este vorba despre posibilitatea de a trimite/primi mesaje/fișiere și de la sau către utilizatorii aplicațiilor de mesagerie terțe. Implementarea, așa cum am văzut deja, va fi totuși graduală. Vor avea prioritate aplicațiilor care îndeplinesc „standarde ridicate de securitate și confidențialitate”, pentru a proteja utilizatorii de riscuri și încălcări. În plus, funcționalitatea va fi opțională, nu automată și va necesita autorizarea explicită din partea utilizatorului și din partea aplicației terțe.

Vârsta minimă pentru a utiliza WhatsApp în spațiul european va merge de la 16 la 13 ani. Această actualizare va asigura cerințe de vârstă minimă coerente la nivel global pentru WhatsApp. Mai mult, pentru o „utilizare conștientă și sigură a platformei”, informații specifice despre confidențialitate și securitate pentru utilizatorii mai tineri vor fi furnizate într-o secțiune specifică din Politica de confidențialitate. Părinți vor avea mai multe instrumente pentru a monitoriza activitatea copiilor pe WhatsApp și a limita accesul la anumite funcții.

WhatsApp este cea mai importantă aplicație de mesagerie mobilă la nivel global. Se estimează că în 2024 sunt 3,03 miliarde de utilizatori WhatsApp. Este o creștere cu o creștere cu 9,02% sau 250,96 milioane de utilizatori față de 2023.

Pentru cei care folosesc funcția Canale WatsApp, vor exista reguli specifice pentru gestionarea acestora. Vor exista limite de abonament și moderare a conținutului pentru a contracara dezinformarea și abuzul acestei funcții. De asemenea, vor exista noi proceduri de raportare pentru conținutul care încalcă regulile sau răspândește conținut dăunător. Mai mult, va exista posibilitatea de a trimite o contestație în cazul eliminării conținutului sau suspendării canalului. În acest fel va fi protejat dreptul de a vorbi utilizatorilor și va exista o mai mare transparență asupra criteriilor cu care sunt sugerate canalele utilizatorilor.

Sursă foto: via HDBlog

În noile condiții, Whatsapp a confirmat că vor fi aduse modificări mecanismelor internaționale de transfer de date. Pentru utilizatorii din regiunea europeană, WhatsApp se va baza pe acordul UE-SUA Data Privacy Framework (DPF) – Cadrul de confidențialitate a datelor. Noul acord UE-SUA își propune să facă transferurile de date personale mai sigure de la utilizatorii europeni către companiile americane.

Conform acestui acord, companiile americane care doresc să primească date cu caracter personal din UE trebuie să se auto-certifice la Departamentul de Comerț al SUA, angajându-se să respecte principiile DPF. Acordul limitează, de asemenea, accesul informațiilor americane la datele personale ale UE la ceea ce este strict necesar.

Știrea completă este disponibilă consultând Termenii și condițiile actualizate, noua Politică generală de confidențialitate și cea suplimentară pentru Canalele WhatsApp. Prin acest pachet de modificări, WhatsApp își propune să se alinieze la standardele europene reînnoite. În acest fel aplicația de mesagerie asigură o mai mare transparență și opțiuni pentru utilizatori, menținându-și angajamentul față de confidențialitatea comunicațiilor criptate.

WhatsApp spune că, în ciuda acestor modificări, mesajele și apelurile personale vor rămâne întotdeauna protejate prin criptare end-to-end. Astfel va fi protejată confidențialitatea comunicațiilor private iar utilizatorii care continuă să folosească WhatsApp după 11 aprilie vor accepta automat condiții noi. Dacă nu, utilizatorii pot explora opțiunile disponibile pentru gestionarea, cum ar fi descărcarea istoricului de chat sau dezactivarea acestuia.

În așteptarea acestor modificări, WhatsApp continuă, de asemenea, să integreze noi funcții pentru toți utilizatorii săi. De altfel, în ultimele programe beta, am văzut câteva funcții noi care vor veni în curând. Este vorba despre actualizările de stare, o nouă interfață, posibilitatea de a înregistra videoclipuri de până la 1 minut. De asemenea, primim o nouă bară de căutare în fila Chat și o nouă funcție de transcriere a notelor vocale.

Whatsapp dezvoltă, de asemenea, o funcție pentru planificarea evenimentelor de grup. Aceasta va permite utilizatorilor să programeze, de exemplu, conversații vocale și apeluri video printr-un link generat, la care membrii grupului îl pot accesa pentru a participa. Dacă se fac modificări ale evenimentelor, de exemplu data și locația, participanții vor fi informați și vor vedea formularea „modificat”. Cu toate acestea, doar utilizatorul care a creat evenimentul îl va putea edita.