Acasă Wearables Samsung Gear Sport – Preț, Păreri și Specificații

Samsung Gear Sport – Preț, Păreri și Specificații

Samsung Gear Sport, smartwatch-ul de la Samsung se învârte în jurul sportului, ceea ce nu e o surpriză ținând cont de numele său. Chiar și design-ul său sugerează atenția pentru fitness cu o curea de silicon rezistentă la transpirație și dimensiuni mai mici decât ale lui Samsung Gear S3. Aceste dimensiuni se datorează în mare parte și absenței conectivității LTE.

Caracteristici principale
 • Ecran circular de 1.2 inch Super AMOLED
 • Rezoluție de 360 x 360
 • Sistem de operare Tizen
 • Greutate: 50 g
 • Memorie internă: 4 GB
Pro
 • GPS/GLONASS precise
 • Interfață cu margine rotativă grozavă
 • Playback prin Spotify offline
 • Monitorizare bună a activităților fizice
Contra
 • Aplicații Tizen puține
 • Fără HRM prin Bluetooth
 • S Voice-ul este neglijabil
 • Suport Samsung Pay limitat

Funcțiile cunoscute prezente și pe acest dispozitiv sunt interfața cu margine rotativă, un trademark pentru Samsung, display-ul always-on Super AMOLED, o baterie cu o capacitate decentă și mult discutatul sistem de operare Tizen. Ce are în plus față de Gear S3 este rezistența la apă, până la 50 m adâncime, ceea ce îl duce la același nivel cu dispozitivele recente de la Apple.

Însă, în timp ce din punct de vedere al funcțiilor de fitness sunt multe de apreciat la Samsung Gear Sport, din punct de vedere al rafinamentului, îi lipsesc elemente care să îl facă un smartwatch convingător și de asemenea care să însemne un pas în față pentru dispozitivele din seria Gear.

Design-ul și ecran-ul Gear Sport

În recenziile lui Samsung Gear S3, majoritatea au considerat că acest smartwatch era greoi de purtat. Cu dimensiunile sale enorme, oferea mai degrabă un aspect comic purtat pe mână. Din fericire, Gear Sport are dimensiuni mai agreabile. Grosimea sa nu este mult mai mare ca a lui Apple Watch seria 3, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să se agațe de mânecă.

Samsung a reușit să renunțe la 13 grame, ajungând astfel la o greutate de 50 grame. După cum am mai menționat, mare parte din dimensiunile și greutatea redusă sunt datorate absenței modemului LTE, o funcție importantă la Gear S3.

Samsung Gear Sport este disponibil în două variante de culori, fie albastru, fie negru; acest din urmă fiind cel mai atrăgător. Are un finisaj în două nuanțe, una mai închisă la nivelul cadranului în contrast cu o nuanță deschisă, vibrantă la nivelul curelei.  Este potrivit mai degrabă pentru o ținută sportivă, însă varianta sa neagră poate fi potrivit uneori și în situații mai formale. În cutie se găsesc atât curele de dimensiuni mari cât și mici însă acestea pot fi înlocuite oricând cu o curea standard de 20 mm.

Cadranul ceasului pare să fie format din două părți. Baza este subtilă, un pătrat cu margini rotunjite având deasupra display-ul circular cu marginea rotativă în jurul său. Această margine este crestată pentru a ușura rotirea, idee foarte bună față de marginile netede ale lui Gear S2 care uneori puneau probleme la rotire.

Marginile se rotesc producând clicuri distincte datorită magneților interni, un feedback foarte bine venit. Acest tip de interfață este favorita multor utilizatori, fiind foarte intuitivă în manipulare.

Display-ul propriu-zis este un AMOLED de 1.2 inch cu o rezoluție de 360 x 360. Oferă aceiași claritate și culori vibrante ce orice alt display Samsung. Nu am întâmpinat multe dificultăți cu vizibilitatea în exterior, textul fiind întotdeauna vizibil și clar.

Ceasul are un mod always-on colorat, ce menține ecranul activ permanent dar cu reducerea consumului de baterie. Acest mod face mai ușoară afișarea orei și transformă Gear Sport într-un ceas obișnuit. Activarea ceasului la gesturi dă rateuri uneori astfel că această funcție este mai mult decât bine venită. Totuși cu precizare că va duce la consumul mai rapid al bateriei.

În afară marginii rotative și a display-ului de tip touchscreen, există două butoane laterale, la fel ca la celelalte dispozitive Gear. Între aceste, se află un microfon ce poate fi utilizat pentru interacțiunea cu asistentul Samsung S Voice. Bixby, asistentul prezent pe ultimele telefoane Samsung nu a fost implementat. Vechiul S Voice este la fel de crud cum a fost mereu, majoritate utilizatorilor uitând că există.

Pe spatele ceasului vei descoperi un senzor optic pentru monitorizarea frecvenței cardiace.

Rezistența la apă a fost serios îmbunătățită față de Gear S3, putând suporta adâncimi de până la 50 m (5 ATM). La fel ca și Apple Watch seria 2 și 3. Gear S3 este certificat doar IP68, asta însemnând adâncimi de până la 1,5 metri pentru 30 minute. Acest lucru îl face pe Gear Sport mult mai potrivit pentru sporturile acvatice.

Performanța lui Gear Sport

În interiorul lui Samsung Gear Sport se găsește un procesor dual-core la 1 GHz, 768 MB de RAM și o memorie internă de 4 GB. Toate acestea fac ca sistemul de operare Tizen să fie responsiv și fluent. Trecerea între ecrane este instantanee și toate meniurile răspund fără pauze. Nu există nici o diferență față de Gear S3 din acest punct de vedere.

De asemenea, totul este inteligent organizat. Rotirea marginii spre stânga (sau un „swipe” spre stânga) și vei obține toate notificările afișate individual. Rotirea spre dreapta va afișa toate widget-urile personalizabile. Vrei un acces rapid la numărul de pași făcuți sau la numărul de trepte urcate? Pur și simplu adaugă-le pe ecran și ești scutit să le mai cauți. La fel, poți obține un acces rapid la muzica ta cu doar un „swipe”. Depinde doar de tine cum îți vei ordona widget-urile.

Din păcate, din punct de vedere al aplicațiilor, situația nu stă la fel de bine. Tizen este încă la mare distanță, atât de watchOS, cât și de Android Wear. Navigând printre aplicațiile din Galaxy Apps și vei găsi cel mai probabil o aplicație third-party a ceea ce cauți de fapt. Aplicațiile pentru controlul casei sau cele de navigație încă lipsesc cu desăvârșire.

Însă dacă există ceva ce să mai salveze din situație, acela e Spotify. Surprinzător, gadget-urile bazate pe Tizen sunt singurele dispozitive ce oferă suport offline pentru Spotify. În timp ce dispozitivele cu Android Wear oferă playback offline în cadrul Google Play Music iar smartwatch-urile Apple prin Apple Music, era o mișcare firească ca cele două să se unească. Astfel că, folosind un cont Spotify, poți fie să faci streaming direct prin Gear Sport sau să îți salvezi playlist-ul preferat pentru o audiție offline. Conectează ceasul la o pereche de căști bluetooth și ești gată să asculți muzică la o alergare departe de telefonul tău.

Din punct de vedere al plăților contacless, Samsung Pay se întoarce. Din păcate nu are un suport la fel de bun ca Apple Pay sau Android Pay. De exemplu, nu sunt implementate o mulțime de bănci astfel o mare parte din utilizatori nu pot folosi această funcție.

Monitorizarea activității fizice cu Gear Sport

Bineînțeles, acest dispozitiv este dedicat sportului. Astfel, există GPS și GLONASS implementate pentru localizare și o monitorizare precisă a distanței. De asemenea, este inclus un senzor de măsurare a frecvenței cardiace, un barometru pentru aprecierea cotei și un accelerometru pentru numărarea pașilor și pentru monitorizarea somnului. Împreună cu rezistența la apă de până la 5 ATM, ai tot ce ai nevoie pentru a monitoriza orice activitate fizică.

Sunt disponibile o mulțime de activități fizice. Indiferent că e vorba de alergare, ciclism, înot sau un sport mai obscur sunt șanse mari ca Gear Sport să aibă o opțiune pentru el.

Toate datele despre mișcările, somnul și activitatea ta fizică sunt trimise spre aplicația Samsung Health, ce e posibil să necesite logarea utilizatorului și eventual descărcarea unor aplicații mai ales dacă nu folosești un telefon Samsung. Există inclusiv o aplicație pentru monitorizarea înotului, Speedo.

Gear Sport este creat să funcționeze cel mai bine cu dispozitive Samsung precum Galaxy Note 8, ce poate afișa anumite activități, cum ar fi genuflexiunile direct pe ecranul său. Astfel pot fi mai ușor urmărite decât ecranul ceasului. Gear Sport poate de asemenea să colaboreze cu anumite televizoare Samsung pentru a oferi posibilitatea utilizării a unui ecran și mai mare, pe care va afișa și frecvența cardiacă a utilizatorului. O funcție de nișă dar destul de utilă pentru un utilizator ce deține un astfel de televizor.

Lipsa de aplicații pentru Tizen pe care am menționat-o anterior se extinde și la aplicațiile de fitness. Astfel, dacă ai nevoie de Strava sau Runkeeper –  și practic de orice altă aplicație – mai ai de așteptat. Va trebui să te mulțumești cu Samsung Health, o aplicație bună de altfel dar întotdeauna alternativele sunt bine venite.

Având GPS și GLONASS precum și muzică offline prin Spotify, Gear Sport îți oferă o alternativă bună pentru momentele când vrei să scapi de telefon atunci când faci mișcare.

La teste ceasul s-a dovedit a fii confortabil de purtat iar ecranul a oferit toate datele de care ai nevoie. Posibilitatea de a naviga printre ecrane prin rotirea marginilor zimțate este cu atât mai utilă cu cât poate fi făcută cu mănuși.

Compararea datelor de distanță și frecvență cardiacă cu Apple Watch seria 3 a fost favorabilă pentru Gear Sport iar Samsung Health face ca vizualizarea datelor să fie ușoară. De asemenea există și monitorizare automată. Astfel, fă o plimbare de 10 minute și vei vedea că a fost înregistrată, urcă-te pe bicicletă și distanța parcursă va fi înregistrată fără nici o interacțiune cu utilizatorul.

Un dezavantaj ce merită menționat este că atunci când conectezi o pereche de căști Bluetooth nu poți să mai conectezi și un senzor de frecvență cardiacă tot prin Bluetooth – limitare ciudată ținând cont că vorbim de un smartwatch pentru sport.

Monitorizarea întregii activități zilnice este contorizată bine de asemenea cu mult feedback pozitiv pentru eforturile tale. Vei primi notificări când atingi ținta pentru numărul de scări urcate, ceea ce te va face să iei scările și nu liftul. Există și alarme ce îți amintesc să te ridici dacă ai stat prea mult sau să faci mișcări de întindere dacă ai stat pe scaun prea mult – utile în cazul în care e necesar să stai la birou și nu poți face alte mișcări. Accelerometru va contoriza numărul de reprize efectuate știind astfel când ai făcut suficiente.

Monitorizarea somnului este precisă din punct de vedere a duratei însă nu vei primi la fel de multe informații ca de la un dispozitiv Fitbit. În plus, și destul de deranjant, notificările vor afișa doar durata celui mai recent somn. Astfel, dacă te vei trezi în mijlocul nopții sau dimineața prea devreme și adormi înapoi, notificarea te va anunța că ai dormit doar 2 h, în loc să afișeze durata totală. Este doar o chestiune deranjantă minoră, datele complete fiind disponibile în aplicația Samsung Health.

Capacitatea bateriei și încărcarea lui Gear Sport

Poți să te aștepți la peste trei zile de viață a bateriei lui Gear Sport, la o activitate medie, având funcția always on dezactivată. Cu această funcție activată, viața bateriei va fi în jurul la 2 zile. Aceste valori nu sunt departe de Gear S3, ce include o baterie ceva mai mare. Viața bateriei va fi afectată serios la utilizarea GPS-ului. De asemenea, ascultarea muzicii prin căști Bluetooth va avea și ea un impact serios asupra bateriei. Dacă intenționezi să faci ambele lucruri în mod curent așteaptă-te să fie necesară încărcarea zilnică a ceasului.

Samsung include în pachet dock-ul de încărcare obișnuit ce poate ține loc de stand, conectat printr-un cablu microUSB.

Dacă dorești un ceas inteligent focusat asupra sportului, Samsung Gear Sport pare alegerea corectă, mai ales dacă nu te deranjează să folosești doar Samsung Health ca aplicație principală. Gear Sport are toate specificațiile pe care ți le dorești, funcția de monitorizare fiind foarte bine implementată.

Totuși, eșuează ca smartwatch, în mare parte din cauza sistemului de operare Tizen și mai precis din cauza lipsei de aplicații. Funcțiile de baza ale unui smartwatch sunt prezente, precum notificările, însă orice altă funcție nu a mai evoluat de la nivelul lui Gear S2. Aceleași funcții sunt disponibile la produse mai ieftine precum Gear Fit2 și Gear Fit2 Pro, deși sub o altă formă. Toate acestea îl fac pe Gear Sport mai puțin atrăgător însă per general rămâne cu un pas înainte rivalului cu preț similar Fitbit Ionic.

Samsung Gear Sport

CUPRINS

Dacă dorești un ceas inteligent focusat asupra sportului, Samsung Gear Sport pare alegerea corectă, mai ales dacă nu te deranjează să folosești doar Samsung Health ca aplicație principală. Gear Sport are toate specificațiile pe care ți le dorești, funcția de monitorizare fiind foarte bine implementată.

Stiri

Samsung Galaxy Z Flip 3 va veni cu încărcare rapidă de 25W

Samsung se pregătește pentru seria Galaxy Z de smartphone-uri pliabile. Noile telefoane pliabile Samsung vor fi lansate la Galaxy Unpacked 2021 în...

Specificațiile stiloului Samsung S Pen Pro se scurg înainte de lansare

Stiloul S Pen aflat pe Samsung Galaxy S21 Ultra nu dispune de conectivitate Bluetooth LE, ceea ce înseamnă că îi lipsesc unele...

Actualizarea de securitate din august 2021 ajunge pe Galaxy A8 (2018)

Samsung Galaxy A8 (2018) a început să primească actualizarea de securitate din august 2021. Cea mai recentă versiune de firmware de la...

Samsung Galaxy A03s aproape de lansare, are pagină de asistență live

Luna trecută Samsung Galaxy A03s cu numărul de model SM-A037F / DS a fost reperat la Biroul Standardelor Indiene (BIS). Acum pagina...

Samsung are profituri mari și promite să facă pliabilele mainstream

Samsung a anunțat câștigurile pe trimestrul doi din 2021, a obținut profit de aproximativ 11 miliarde de dolari. Este mai puțin decât...

Samsung este pe primul loc pe piața smartphone-urilor în Q2 2021

Samsung Electronics Co. și-a păstrat primul loc pe piața globală a smartphone-urilor în al doilea trimestru al anului 2021. Deși cota sa...

Vestă antiglonț Glock pentru Samsung Galaxy Z Flip 3

În două săptămâni, Samsung își va prezenta oficial noul telefon cu clapetă în timpul evenimentului Galaxy Unpacked 2021. Samsung Galaxy Z Flip...