Șeful Samsung, Lee Jae-yong, a fost grațiat de președintele din Coreea

233
Seful Samsung Lee Jae-yong
Sursa foto: livemint.com

Președintele coreean Yoon Suk Yeol la grațiat pe vicepreședintele Samsung Electronics Co., Lee Jae-yong. Moștenitorul Samsung are dreptul de a lucra la companie și poate prelua oficial conducerea celui mai mare conglomerat din Coreea. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol l-a iertat pe moștenitorul celei mai mari companii din Coreea de acuzațiile de luare de mită, pentru care Lee a petrecut 18 luni de închisoare înainte de a fi eliberat condiționat în urmă cu un an. Acțiunile Samsung au crescut imediat cu 1,3%.

Mișcarea vine în timp ce economia globală se confruntă cu șocuri succesive din cauza inflației în creștere, a perturbărilor pieței din cauza războiului din Ucraina și a problemelor logistice declanșate de blocarea Chinei din cauza Covid Zero. Creșterea tensiunilor geopolitice dintre SUA și China cu privire la tehnologia cip-urilor complică și ea situația, Samsung, având fabrici majore în cele mai mari două economii mondiale.

Lee Jae-yong, în vârstă de 54 de ani, a fost grațiat cu ocazia zilei de 15 august, aniversarea independenței țării. Inițial, el a fost condamnat la 30 de luni pentru tentativă de mituire. Grațierea îi va permite să se alăture consiliului de administrație al Samsung, precum și să călătorească în străinătate pentru contracte.

Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, grațiat de președintele coreean

Samsung se află într-o criză, deoarece și-a pierdut cele două puncte forte: conducerea tehnologică și managementul strict”. A declarat Park Ju-gun, șeful departamentului de cercetare corporativă la Leaders Index, potrivit Livemint. „Există o absență a unui turn de control care să ia deciziile corecte la momentul potrivit în industria semiconductoarelor”.

Lee Jae-yong este licențiat în istoria Asiei de Est și are Master of Business Administration. Lee vorbește fluent coreeană, engleză și japoneză. Lee Jae-yong are o avere de 11 miliarde USD (2022) fiind a patra cea mai bogată persoană din Coreea.

Grațierea îi permite lui Lee să-și recapete oficial rolul de lider. În condițiile eliberării condiționate, el a fost împiedicat să se angajeze pentru o perioadă de cinci ani. În acest timp el putea doar să primească rapoarte de la directorii companiei fără a avea un titlu corespunzător în consiliul de administrație. Se așteaptă ca Lee să accelereze deciziile strategice majore, de la acorduri de fabricare a cipurilor până la reforme în cadrul companiei.

Samsung, cel mai mare producător mondial de cipuri de memorie, smartphone-uri și ecrane mobile, a avertizat luna trecută în timpul prezentării veniturile că războiul, inflația și scăderea cererii de consum au făcut ca prognoza pentru anul următor să fie extrem de dificilă.

Una dintre întrebările privind pe Lee a fost dacă va încerca să preia funcția de președinte al companiei Samsung. De când tatăl lui Lee, Lee Kun-hee, a murit în octombrie 2020, postul de conducere a companiei de 280 de miliarde USD este vacant. Cu toate acestea, problemele juridice ale lui Lee nu vor fi înlăturate complet în următorii câțiva ani. El este urmărit separat în legătură cu o fuziune a unor filiale Samsung și va fi audiat în acest caz.