Președintele Samsung, Lee Kun-hee, a decedat, moștenire uriașă!

678
Sursa Foto: JUNG YEON-JE/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Președintele Samsung, Lee Kun-hee, a decedat ieri la vârsta de 78 de ani. A lăsat în urma sa un imperiu uriaș și o avere de 23 trilioane KRW (aproximativ 21 miliarde dolari). În urma sa au rămas soția Hong Ra-hee, singurul său fiu Lee Jae-yong și două fiice: Lee Boo-jin și Lee Seo-hyun.

Lee Kun-hee a fost cea mai bogată persoană din Coreea de Sud, iar averea sa personală va fi acum distribuită între membrii familiei sale. Conform legilor sud-coreene, membrii familiei ar trebui să plătească impozite succesorale de peste 10 trilioane KRW, mai mult de 9 milioane de dolari SUA.

Impozit uriaș pe moștenirea președintelui Samsung

Seniorul Lee Kun-hee a avut acțiuni în patru companii Samsung cotate la bursă, în valoare de 18 trilioane KRW (aproximativ 15,9 miliarde de dolari). El deținea 4,18% acțiuni la Samsung Electronics (acțiuni preferențiale de 0,08%) și 29,76% acțiuni la Samsung Life Insurance. Conform SamMobile, Lee-Kun-hee mai are 2,88% acțiuni la Samsung C&T și 0,01% acțiuni la Samsung SDS.

Cele două case cunoscute ale lui Lee Kun-hee din centrul Seoulului sunt cele mai scumpe case individuale din Coreea. Au suprafețe de 1.245,1 metri² și 3.422,9 metri². Sunt evaluate la 40,9 miliarde KRW, ~36 milioane dolari, și respectiv 34,2 miliarde KRW, ~30,2 milioane USD.

Samsung Electronics produce aproximativ o cincime din exporturile totale din Coreea. Compania are veniturile egale cu aproximativ 17% din PIB-ul Coreei de Sud. Are o influență puternică asupra dezvoltării economice, a politicii, mass-mediei și culturii din Coreea.

Surse din Coreea de Sud spun că moștenitorii lui Lee Kun-hee ar plăti în jur de 10,6 trilioane KRW (~9,3 miliarde USD) ca taxe de moștenire pentru acțiuni. Cu toate acestea, ar putea alege să plătească impozitele pe mai mulți ani. Legea sud-coreeană permite plata impozitelor pe moștenire în rate în decursul a cinci ani.

Soția Hong Ra-hee deține o participație de 0,91% la Samsung Electronics. Lee Jae-Yong, care va fi moștenitorul tronului companiei și următorul președinte, deține 0,7% din gigantul tehnologic. Juniorul Lee Jae-Yong are o participație de 17,33% la Samsung C&T și mai multe acțiuni la alte firme ale companiei.