Cum să curățați ecranul televizorului Samsung LED, OLED, QLED

7977
Sursa Foto: iStock

La fel ca orice alt obiect din casă și televizorul Samsung trebuie întreținut și curățat permanent. În special praful este una din problemele cele mai întâlnite pe ecranul televizorului. Cu o imagine inegalabilă chiar și ecranele televizoarelor Samsung pot fi afectate prin depunerile de praf. În aceste zile televizorul este principalul mijloc de distracție de acasă. Vizionări de filme, emisiuni sportive sau jocuri fac televizorul cel mai intens folosit dispozitiv din casă.

Praful și murdăria se pot acumula cu ușurință atât pe ecran, cât și în jurul orificiilor de ventilare și grilelor difuzoarelor, porturilor și pe cabluri. În acest fel scade calitatea imaginii și un televizor Samsung cu un design atât de elegant nu arată deloc bine plin de praf, mai ales că se află în centru atenției când aveți oaspeți. În acest fel trebuie avut mereu în atenție întreținerea lui.

În general noile tipuri de televizoare nu mai au ecrane din sticlă și întreținerea lor necesită mai multă atenție. Suprafaţa exterioară şi ecranul televizorului se pot zgâria în timpul curăţării, Televizoarele cu ecran plat sau curbat Samsung OLED sau QLED, precum și alte dispozitive cu ecran tactil, necesită o atenție deosebită în timpul curățării.

Din fericire, indiferent de mizerie, există o modalitate rapidă și ușoară de a curăța ecranul și celelalte părți ale televizorului. Cum să faceți acest lucru? Cum să procedați? În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva sfaturi, prin intermediul TechRadar despre cum să curățați și să întrețineți un televizor Samsung. Bineînțeles aceste sfaturi sunt valabile și pentru alte mărci de televizoare.

Folosiți o cârpă moale fără scame

În primul rând faceți această operațiune cu televizorul oprit! Dacă ecranul este întunecat, va fi mai ușor să vedeți zonele murdare sau pline de praf. De asemenea, oprirea dispozitivului împiedică apăsarea accidentală a butoanelor atunci când ștergeți ecranul sau carcasa. Ecranele televizoarelor Samsung OLED, QLED sunt din materiale subțiri, flexibile, care pot fi ușor deteriorate, în special de substanțele chimice abrazive. 

Ștergeţi suprafaţa exterioară şi ecranul cu atenţie, utilizând o lavetă moale, pentru a evita zgârieturile. Cel mai bine este să folosiți o cârpă de curățat fără scame, deoarece acest tip de material nu scutură fibrele atunci când se freacă de suprafețe. O lavetă de microfibră sau una de bumbac moale sunt ideale pentru acest lucru. Îndepărtaţi cu grijă petele şi amprentele de pe ecran, cu ajutorul unei lavete din microfibră. Eventual dacă murdăria persistă pulverizați și umeziți foarte puțin laveta, apoi ștergeți petele. Nu pulverizaţi apă sau alt lichid direct pe ecranul televizorului Samsung. Dacă un lichid care intră în televizor poate cauza o defecţiune, un incendiu sau un scurtcircuit.

În timpul curăţării, nu apăsaţi cu putere pe ecran deoarece se poate deteriora. Petele mai persistente se curăță de pe ecran prin mișcări circulare mai rapide. Nu apăsați și nu ștergeți prea viguros, puteți sparge ecranul sau deteriora / întrerupe circuitele de sub acesta.

Evitați să folosiți prosoape de hârtie, hârtie igienică, hârtie absorbantă, cârpe sau materiale mai dure pentru a șterge ecranul. Aceste materiale ceva mai dure pot zgâria ecranul! Același lucru este valabil și pentru ecranul laptopului sau a tabletei Samsung și, bineînțeles și a unui smartphone.

Nu folosiți soluții lichide pentru curățarea ecranelor televizoarelor Samsung

În primul rând nu folosiți și nu aplicați nici un spray, apă sau soluție de curățare direct pe ecran. Dar, dacă televizorul este foarte murdar – cine știe cum – ar fi bine să umeziți ușor cârpa cu apă înainte de a șterge ecranul. Este important să nu folosiți niciun fel de agent de curățare lichid deoarece acestea pot fi corozive.

Produsele de curățare obișnuite, chiar cu dedicație pentru ecranele de televizor, pot fi prea dure pentru un televizor și pot desprinde foliile protectoare de pe aceste ecrane delicate. Chiar și săpunul poate fi prea mult pentru el, deși depinde cât de murdar este ecranul televizorului.

Ecranul unui televizor Samsung QLED, LED, LCD, curbat sau nu, se curăță eventual cu apă distilată, cu o lavetă de microfibră sau o cârpă de bumbac moale. Se pulverizează apa pe cârpă, dar nu prea multă, pentru că trebuie să fie ușor umedă, nu udă!

Este bine să evitați folosirea unor lichide sau a unei soluții de pulverizare, deoarece acestea pot să se scurgă în interiorul televizorului și să deterioreze părți din hardware. Lichidele și electricitatea sunt, în general, o idee proastă!

Carcasa, cablurile, porturile și telecomanda trebuie și ele curățate

Deci ai șters ecranul, dar trebuie să ștergi și carcasa, porturile și cablurile aferente. Și carcasa televizorului trebuie tratată în același fel cu ecranul. O lavetă moale din microfibră sau o cârpă de bumbac moale și uscată. Acestea pot fi ușor umezite cu apă, dacă carcasa sau cablurile sunt mai murdare. În general, carcasa televizorului Samsung este mai puțin sensibilă decât ecranul. Evitați și aici folosirea de substanțe chimice pentru degresare și curățare. Carcasa este din plastic și nu se poate ști reacția acestuia, se poate deforma și inevitabil duce la deteriorarea și a altor componente interioare.

Porturile sau cablurile atașate trebuie și ele curățate și șterse periodic. De multe ori uităm de acestea și suntem atenți doar la ecran. Nici acestea nu trebuie să fie lăsate în praf. Porturile goale au nevoie de câte un puf ușor de aer din când în când, pentru a îndepărta praful. Pot fi chiar aspirate cu o intensitate mai mică a jetului de aer. Cablurile, evident scoase din priză, pot fi și ele șterse cu o cârpă moale ușor umezită.

Nu trebuie uitată nici telecomanda! O avem permanent în mână și se murdărește cel mai repede. Desfaceți capacul spate și scoateți mai întâi bateriile! Atingeți ușor telecomanda de o suprafață dură, cu butoanele în jos, pentru a scutura orice firimituri sau murdărie din interiorul dispozitivului. Apoi cu o lavetă umezită și bine stoarsă curățați ambele părți ale telecomenzii, acordând o atenție specială fantelor de la îmbinarea celor două părți.

Bucurați-vă de televizorul vostru Samsung! Pentru o imagine perfectă curățați periodic ecranul, carcasa și celelalte auxiliare ce țin de televizor. Televizoarele Samsung sunt o investiție importantă, în special cele din gama QLED 8K și trebuie protejate. Televizorul trebuie curățat și întreținut periodic.