Acasă Solutii IT Samsung 960 Pro M2 SSD

Samsung 960 Pro M2 SSD

Samsung a fost prima companie ce a adus pe piață driver-ele M.2 bazate pe PCI-E însă e departe de a fii un jucător nou în acest domeniu – compania lansând câteva drive-uri OEM până la impactul mare de anul trecut cu 950 Pro.

Acel drive a impresionat iar acum a apărut succesorul său.

960 Pro a fost îmbunătățit cu câteva funcții – și avem speranțe mari.

 

Design și funcții Samsung 960 Pro

Nou drive se bazează pe o versiune îmbunătățită a 3D V-NAND, ce a debutat pe piața SSD-urilor în 2015 la SSD-urile SATA convenționale de la Samsung.

Acest tip de memorie marchează o îndepărtare mare de la SSD-urile anterioare. Aici, tranzistorii sunt poziționați vertical înauntrul chip-urilor de silicon – și nu orizontal. Acest lucru permite plasare în straturi a tranzistorilor, asta însemnând mai mult spațiu pentru aceștia.

Spațiul extra reduce din presiunea de a miniaturiza drive-ul, cea ce îi permite companiei să introducă un număr mai mare de tranzistori și să își dedice mai mult timp pentru îmbunătățirea performanței și a eficienței.

Majoritatea producătorilor de SSD-uri folosesc acum o versiune de 3D V-NAND, însă Samsung a fost prima companie iar acum a mai făcut un pas în față cu chip din interiorul lui 960 Pro.

NAND-ul din acest an folosește o construcție din 48 straturi, un pas mare de la constucția din 32 de straturi. Îi permite companiei să includă de două ori mai multă capacitate pe fiecare placă.

Drept rezultat, Samsung utilizează acum chip-uri NAND de 256 GB și nu de 128 GB, astfel că sunt utilizate mai puține chip-uri pentru a construi un SSD – fiind disponibile capacități mai mari.

În acest review a fost testată varianta de 1 TB, însă sunt disponibile versiuni de 2 TB și 512 GB.

Chip-urile NAND nu sunt singurele îmbunățiri. Controller-ul folosit la vechile drive-uri Samsung a fost înlocuit cu un model Polaris (a nu se confunda cu plăcile grafice AMD Polaris), ce a fost introdus doar în câteva drive-uri M.2 din interiorul unor mașini construite de OEM-uri.

Noul chip are 5 nuclee – mai mult cu două decât predecesorul său – cu un nucleu dedicat pentru sistemul de comunicare. DRAM-ul SSD-ului este acum atașat deasupra controller-ului, fapt ce economisește și mai mult spațiu în drive.

Adăugarea de nuclee suplimentare este importantă deoarece că Samsung nu este nevoită să utilizeze viteze mari a controller-ului pentru a oferi performanțe mai bune – și astfel, menține temperatura scăzută.

Generarea căldurii și disiparea ei este o problemă mare pentru SSD-urile M.2, însă nu este o surpiză. Controller-ele mai puternice generează mai multă căldură iar chip-urile NAND însăși sunt mai rapide.

Radiatoarele sunt comune la SSD-urile de acest tip însă soluția lui Samsung nu a fost una genială, sticker-ele ce îți spun ce tip de drive ai sunt inscripționate cu cupru la baza lor, ajutând la disiparea căldurii.

În afara, acestor aspecte, au fost schimbate puține lucruri la design-ul fizic a lui 960 Pro. Este în continuare un drive M.2 lung de 80 mm cu un sticker pe o parte și tot hardware-ul pe cealaltă. Rămâne suficient de subțire pentru a se potrivi în cele mai strâmte spații ale laptop-urilor și ale PC-urilor mici.

Samsung oferă o garanție de 5 ani ce este similară cu a majorității competitorilor, oferindu-i noul drive o rată de anduranță mai bună decât a predecesorului: modelul de 1 TB are 800 TB, dublu față de 950 Pro.

960 Pro vine de asemenea cu funcții software cunoscute: SMART (self-monitoring analysis and reporting technology) și TRIM (utilizarea mai eficientă a spațiului disponibil). Ambelle sunt standard, fiind absente doar din SSD-urile extrem de ieftine.

Performanță Samsung 960 Pro

Îmbunătățitul V-NAND și controller-ul oferă o performanță incredibilă.

Citirea și scrierea secvențială au obținut la teste 2,823 MB/sec, respectiv 2,346 MB/sec. Prima valoare este cu câteva sute de MB înaintea celui mai apropiat rival, iar cea de a doua valoare este cu apoape 1 GB/sec înainte oricărui SSD bazat pe PCI-E.

960 Pro a continuat să impresioneze și la alte teste, deși nu a fost întotdeauna cel mai rapid drive. Viteza de citire și scriere 4K de 36.53 MB/sec și 159.4 MB/sec a fost depășită doar de câteva produse, însă rezultatele pentru 4K-64 au fost amestecate.

Samsung 960 Pro M2 SSD

CUPRINS

Ultimul SSD Samsung a împins tehnologia înainte pentru a oferi rezultate extraordinare la benchmark. Performanța incredibilă vine însă cu un preț mare, astfel încât, cumpărarea lui are send doar la nevoia unor viteze extreme.

Stiri

Galaxy S21 FE va intra în fabricație în iulie, are specificații premium

Potrivit tuturor informațiilor de până acum, Samsung va lansa smartphone-ul Galaxy S21 FE mai târziu în acest an. Urmând modelul lui Galaxy...

Samsung Galaxy Buds 2 în curând în mai multe culori

Au trecut doi ani de când Samsung a prezentat primul set Galaxy Buds - împreună cu seria Galaxy S10. De atunci, au...

Brevet pentru husă de protecție la Samsung Galaxy Z Flip 3

În această vară Samsung va prezenta noile sale smartphone-uri pliabile, probabil un eveniment Galaxy Unpacked va fi organizat în iulie. Ieri a...

Note 20 și Galaxy S20 primesc o nouă funcție de cameră de la Galaxy S21

De mai mult timp caracteristicile emblematice exclusive Samsung de pe telefoanele de top trec pe cele mid-range sau telefoanele mai vechi de...

Galaxy Tab S7 Lite în culoarea roz, cu S Pen și Book Cover

Știm de câteva luni că viitoarea tabletă Galaxy Tab S7 Lite ar trebui să ajungă pe rafturi în patru culori: negru, verde,...

Samsung Semiconductor va detrona Intel în câteva săptămâni

După câțiva ani în urma companiei americane Intel în ceea ce privește vânzările de semiconductori, Samsung ar putea în cele din urmă...

Pagini de asistență Galaxy Tab A7 Lite pe mai multe site-uri oficiale

Încă un alt indiciu a apărut online care sugerează o lansare iminentă a tabletei Samsung Galaxy Tab A7 Lite. Mai multe pagini...