Acasă Solutii IT Samsung 960 Pro M2 SSD

Samsung 960 Pro M2 SSD

Samsung a fost prima companie ce a adus pe piață driver-ele M.2 bazate pe PCI-E însă e departe de a fii un jucător nou în acest domeniu – compania lansând câteva drive-uri OEM până la impactul mare de anul trecut cu 950 Pro.

Acel drive a impresionat iar acum a apărut succesorul său.

960 Pro a fost îmbunătățit cu câteva funcții – și avem speranțe mari.

 

Design și funcții Samsung 960 Pro

Nou drive se bazează pe o versiune îmbunătățită a 3D V-NAND, ce a debutat pe piața SSD-urilor în 2015 la SSD-urile SATA convenționale de la Samsung.

Acest tip de memorie marchează o îndepărtare mare de la SSD-urile anterioare. Aici, tranzistorii sunt poziționați vertical înauntrul chip-urilor de silicon – și nu orizontal. Acest lucru permite plasare în straturi a tranzistorilor, asta însemnând mai mult spațiu pentru aceștia.

Spațiul extra reduce din presiunea de a miniaturiza drive-ul, cea ce îi permite companiei să introducă un număr mai mare de tranzistori și să își dedice mai mult timp pentru îmbunătățirea performanței și a eficienței.

Majoritatea producătorilor de SSD-uri folosesc acum o versiune de 3D V-NAND, însă Samsung a fost prima companie iar acum a mai făcut un pas în față cu chip din interiorul lui 960 Pro.

NAND-ul din acest an folosește o construcție din 48 straturi, un pas mare de la constucția din 32 de straturi. Îi permite companiei să includă de două ori mai multă capacitate pe fiecare placă.

Drept rezultat, Samsung utilizează acum chip-uri NAND de 256 GB și nu de 128 GB, astfel că sunt utilizate mai puține chip-uri pentru a construi un SSD – fiind disponibile capacități mai mari.

În acest review a fost testată varianta de 1 TB, însă sunt disponibile versiuni de 2 TB și 512 GB.

Chip-urile NAND nu sunt singurele îmbunățiri. Controller-ul folosit la vechile drive-uri Samsung a fost înlocuit cu un model Polaris (a nu se confunda cu plăcile grafice AMD Polaris), ce a fost introdus doar în câteva drive-uri M.2 din interiorul unor mașini construite de OEM-uri.

Noul chip are 5 nuclee – mai mult cu două decât predecesorul său – cu un nucleu dedicat pentru sistemul de comunicare. DRAM-ul SSD-ului este acum atașat deasupra controller-ului, fapt ce economisește și mai mult spațiu în drive.

Adăugarea de nuclee suplimentare este importantă deoarece că Samsung nu este nevoită să utilizeze viteze mari a controller-ului pentru a oferi performanțe mai bune – și astfel, menține temperatura scăzută.

Generarea căldurii și disiparea ei este o problemă mare pentru SSD-urile M.2, însă nu este o surpiză. Controller-ele mai puternice generează mai multă căldură iar chip-urile NAND însăși sunt mai rapide.

Radiatoarele sunt comune la SSD-urile de acest tip însă soluția lui Samsung nu a fost una genială, sticker-ele ce îți spun ce tip de drive ai sunt inscripționate cu cupru la baza lor, ajutând la disiparea căldurii.

În afara, acestor aspecte, au fost schimbate puține lucruri la design-ul fizic a lui 960 Pro. Este în continuare un drive M.2 lung de 80 mm cu un sticker pe o parte și tot hardware-ul pe cealaltă. Rămâne suficient de subțire pentru a se potrivi în cele mai strâmte spații ale laptop-urilor și ale PC-urilor mici.

Samsung oferă o garanție de 5 ani ce este similară cu a majorității competitorilor, oferindu-i noul drive o rată de anduranță mai bună decât a predecesorului: modelul de 1 TB are 800 TB, dublu față de 950 Pro.

960 Pro vine de asemenea cu funcții software cunoscute: SMART (self-monitoring analysis and reporting technology) și TRIM (utilizarea mai eficientă a spațiului disponibil). Ambelle sunt standard, fiind absente doar din SSD-urile extrem de ieftine.

Performanță Samsung 960 Pro

Îmbunătățitul V-NAND și controller-ul oferă o performanță incredibilă.

Citirea și scrierea secvențială au obținut la teste 2,823 MB/sec, respectiv 2,346 MB/sec. Prima valoare este cu câteva sute de MB înaintea celui mai apropiat rival, iar cea de a doua valoare este cu apoape 1 GB/sec înainte oricărui SSD bazat pe PCI-E.

960 Pro a continuat să impresioneze și la alte teste, deși nu a fost întotdeauna cel mai rapid drive. Viteza de citire și scriere 4K de 36.53 MB/sec și 159.4 MB/sec a fost depășită doar de câteva produse, însă rezultatele pentru 4K-64 au fost amestecate.

Samsung 960 Pro M2 SSD

CUPRINS

Ultimul SSD Samsung a împins tehnologia înainte pentru a oferi rezultate extraordinare la benchmark. Performanța incredibilă vine însă cu un preț mare, astfel încât, cumpărarea lui are send doar la nevoia unor viteze extreme.

Stiri

Samsung Galaxy Z Flip 3 va veni cu încărcare rapidă de 25W

Samsung se pregătește pentru seria Galaxy Z de smartphone-uri pliabile. Noile telefoane pliabile Samsung vor fi lansate la Galaxy Unpacked 2021 în...

Specificațiile stiloului Samsung S Pen Pro se scurg înainte de lansare

Stiloul S Pen aflat pe Samsung Galaxy S21 Ultra nu dispune de conectivitate Bluetooth LE, ceea ce înseamnă că îi lipsesc unele...

Actualizarea de securitate din august 2021 ajunge pe Galaxy A8 (2018)

Samsung Galaxy A8 (2018) a început să primească actualizarea de securitate din august 2021. Cea mai recentă versiune de firmware de la...

Samsung Galaxy A03s aproape de lansare, are pagină de asistență live

Luna trecută Samsung Galaxy A03s cu numărul de model SM-A037F / DS a fost reperat la Biroul Standardelor Indiene (BIS). Acum pagina...

Samsung are profituri mari și promite să facă pliabilele mainstream

Samsung a anunțat câștigurile pe trimestrul doi din 2021, a obținut profit de aproximativ 11 miliarde de dolari. Este mai puțin decât...

Samsung este pe primul loc pe piața smartphone-urilor în Q2 2021

Samsung Electronics Co. și-a păstrat primul loc pe piața globală a smartphone-urilor în al doilea trimestru al anului 2021. Deși cota sa...

Vestă antiglonț Glock pentru Samsung Galaxy Z Flip 3

În două săptămâni, Samsung își va prezenta oficial noul telefon cu clapetă în timpul evenimentului Galaxy Unpacked 2021. Samsung Galaxy Z Flip...