Acasă Stiri Docking Station Samsung DeX

Docking Station Samsung DeX

Samsung a avut o idee: cum ar fi dacă, în loc să treacă constant între smartphone și desktop, utilizatorul și-ar folosi pur și simplu telefonul pentru a-și face toată treaba, conectându-l la un dock?

Atunci când spunem că Samsung a avut o idee de fapt ne referim la o serie de companii, incluzând Microsoft, Splashtop și Jide care au încercat acest lucru, fără să reușească, iar Samsung încearcă și ea acum.

Și e simplu să realizăm de ce aceasta este o idee atractivă – un PC, chiar și unul slab, nu e tocmai ieftin, deci de ce să plătești pentru unul atunci când ai deja unul în buzunar?

Premisa este simplă: Samsung DeX Station este o bucată de plastic mică, de forma unui puck, care atunci când este deschisă devine un dock pentru Galaxy S8 sau S8+.

Acest dock poate fi conectat la un monitor, mouse sau keyboard pentru a deveni în cele din urmă o experiență desktop completă.

 

Hardware-ul lui Samsung DeX 

Nu are cum să îți placă construcția acestui device – exteriorul sub formă de puc este mic și discret și poate fi așezat pe birou. Este greu dar nu destul de greu – deși nu pare o problemă serioasă, poate deveni una, dacă lovești accidental dock-ul sau cablul. Deși nu s-a întâmplat o astfel de problemă, trăim constant cu teama că se poate întâmpla.

Astfel, trebuie mare atenție unde îl poziționezi, de preferință departe de zona de mișcare a brațelor, evitând astfel transformarea Lui Galaxy S8 în ceva de nefolosit.

Instalarea DeX Station este ușoară: conectează un cablu HDMI de la monitorul tău și introdu cablu de încărcare. De asemenea, conectează prin Bluetooth sau USB un mouse și o tastatură. Apoi apasă pe logo-ul Samsung de pe capac, îndepărtează-l și conectează telefonul tău S8 la conectorul USB-C.

Samsung DeX - conectivitate

Spatele puc-ului este dedicat port-urilor: un port USB-C pentru încărcare, un port de ieșire HDMI, un port ethernet și 2 conectoare USB. Și nu, nu este nevoie să întrebați, nu există un jack audio de 3.5 mm.

 

Software-ul lui Samsung DeX 

Istoric vorbim, Samsung a oferit multe ocazii ca utilizatorii să blameze ofertele sale de software, astfel că afirmația că de data asta compania oferă un sistem de operare bazat pe Android cu funcții desktop complete a fost greu de crezut.

Surprinzător însă, rezultatele par să fie mai bune decât ne-am așteptat – pare să fie cea mai bună implementare a ideii de a folosi un smartphone ca desktop, de până acum. Cu toate astea, software-ului DeX îi lipsesc o serie de elemente importante.

 

Conectând S8-ul la dock ai două opțiuni: să folosești DeX-ul sau să partajezi ecranul. În timp ce ultimul face exact ce te-ai aștepta, adică să afișeze sistemul de operare obișnuit pe un monitor extern, primul este „adevărata” experiență DeX.

Pornirea DeX-ului durează aproximativ 10 secunde, după care ești întâmpinat cu un look destul de familiar: majoritatea spațiului de pe desktop este rezervat icoanelor, în timp ce zona persistenta de la baza interfeței are o listă cu aplicațiile recent deschise, un panel de notificări, și un panel mic ce conține butoanele Android, Home și Recents, precum și un altul ce afișează lista aplicațiilor instalate. La fel ca un desktop obișnuit, fiecare aplicație rulează în fereastra proprie, ce conține butoanele obișnuite pentru minimizare, maximizare și închidere, în plus găsindu-se în colțul din stânga sus un buton Back pentru navigarea în aplicație.

Totuși, pe cât de interesant pare, existența a mai multor ferestre vizibile o dată nu înseamnă un multitasking real. Ca exemplu: la trecerea în fundal, aplicația Facebook Messenger nu mai primește update-uri, chiar dacă ea există pe ecran; astfel la primirea unui mesaj acesta nu va apare decât la trecerea aplicației ca fereastră principală. Cu alte cuvinte, deși DeX face tot ce poate pentru a te convinge că poate rula mai multe aplicații una lângă cealaltă, nu e tocmai așa.

O altă mică problemă este imposibilitatea de a rula două video-uri simultan. Asta însemnând că video-ul tău Youtube din background se va opri frecvent atunci când de exemplu, navighez prin pagina ta de Twitter. Nu e o problemă majoră, cu siguranță, însă este indiciul clar că Android-ul ca sistem de operare nu a fost construit pentru desktop, iar soluțiile Samsung pentru această problemă nu prea există.

De cele mai multe ori, utilizarea moderată, precum navigarea pe internet, vizionarea de video-uri sau scrierea notițelor funcționează fluent. Însă dacă încerci o activitate mai solicitantă, vei observă că DeX se chinuie să țină pasul. Deschiderea a mai mult de 8-10 tab-uri, de exemplu, duce la ștergerea din memorie a unora.

 

Aplicațiile pe Samsung DeX 

Cu toate acestea, toate problemele menționate mai sus pot fi intra în categoria flexibile, putându-ne aștepta oricând la un update ce să repare problema. Însă adevărata problemă nu are rezolvare pentru Samsung: lipsa aplicațiilor third-party.

Majoritatea aplicațiilor Samsung, precum și unele de la Google, funcționează bine în acest mod, oferind fie o interfață desktop fie o conversie adecvată de la dimensiunile mobile. La fel se întâmplă cu câteva aplicații third-party și cu cele de la Microsoft.

Totuși aceasta nu este și situația cu majoritatea aplicațiilor, a căror lansare este aproape de fiecare dată însoțită de mesajul “Some functions of this app may not be supported in Samsung DeX” (Este posibil ca unele funcții ale acestei aplicații să nu fie acceptate în Samsung DeX). Facebook de exemplu, nu are o interfață ce își poate modifica dimensiunile ci este lansat într-o fereastră mică. Spotify refuză să se lanseze, la fel și Firefox.

Să nu ne înțelegeți greșit, sunt și multe lucruri interesante – aplicațiile Samsung pre-instalate merg grozav în modul DeX, oferind aceeași funcționalitate ca și pe ecranul telefonului. Cu alte cuvinte, poți face aproape orice activitate pe care o faci zilnic cu telefonul – navigare, mesagerie, email-uri sau apeluri însă beneficiind de un ecran mai mare și o tastatură.

Astfel, inevitabil se pune întrebarea – cine și-ar dori un astfel de dispozitiv? Probabil utilizatorii mai neexperimentați, ce nu își folosesc PC-ul pentru nimic în afară de navigare și pentru care utilizarea unui singur dispozitiv este un convenient nu o limitare. Însă în același timp, acești oameni este puțin probabil să folosească un S8, singurul compatibil cu DeX.

PRO

  • O interfață instant, familiară.
  • Versiuni bune pentru desktop ale aplicațiilor Samsung, în special a browser-ului.
  • Bun pentru navigare, email, rețele sociale și alte activități de bază.

CONTRA

  • Multitasking-ul real nu este implementat cu adevărat.
  • Puține aplicații third-party suportate.
  • Nu poate înlocui un PC pentru activități mai specializate.
Samsung DeX Station

CUPRINS

La final, micile detalii sunt importante pentru un produs ca acesta, iar în cazul lui DeX, multe dintre ele putea fi făcute mai bine. Bineînțeles, poți efectua activități de bază zilnice dar cam atât – încearcă ceva mai mult și toate inconvenientele vor ieși la suprafață.

Stiri

Samsung pe primul loc în Q4 2019 la vânzările de telefoane în Coreea

Samsung Electronics și-a păstrat primul loc în cota de piață internă a smartphone-urilor în al patrulea trimestru al anului trecut. Totuși cota...

Galaxy Z Fold 2 va avea S Pen, dar nu și cea mai bună cameră Samsung

Conform tuturor informațiile originalul Galaxy Fold va avea anul acesta un urmaș: Samsung Galaxy Z Fold 2. Sperăm ca acesta va fi...

Samsung Members este cea mai recentă aplicație cu suport Dark Mode

Fanii Samsung au fost încântați de Dark Mode de când compania a introdus acest mod în mai multe aplicații. În urma acestui...

Samsung Galaxy M31 lansat, quad-camera la spate și baterie de 6.000mAh

Samsung a anunțat oficial smartphone-ul Galaxy M31 din India. Receptorul împrumută câteva funcții de pe smartphone- ul Galaxy M30s, care a fost...

Apple vs Samsung: Cine pierde mai mult în urma CORONA Virus?

Coronavirusul izbucnit la Wuhan continuă să fie în atenția presei de peste tot, cu titluri tot mai de speriat pe zi ce...

Galaxy S20 Ultra – cât consumă din baterie ecranul de 120Hz vs 60Hz

Samsung Galaxy S20 Ultra vine cu un ecran mai special care se poate reîmprospăta de două ori mai rapid decât un ecran...

Galaxy Buds+ cu o conexiune multi-dispozitiv doar pe telefoane Samsung

Samsung a lansat un nou set wireless Galaxy Buds+ alături de seria Galaxy S20 și smartphone-ul pliabil Galaxy Z Flip. Cele mai...