5 lucruri despre rețeaua mobilă 5G mai importante decât viteza

895
Sursa Foto: Deutsche Telekom via TechRadar

Noua rețea de telefonie mobilă 5G bate insistent la ușă iar în unele locuri a și intrat. Dar dacă credeți că este vorba doar despre descărcări ultra-rapide și pagini web mai rapid de încărcat, sunteți doar aproape de adevăr. Noile rețele celulare 5G vor putea transfera mai multe date, mai repede și vom putea comunica instantaneu.

Ne apropiem cu pași mari de un Internet în timp real, ceea ce înseamnă un cloud în timp real și crearea unei noi clase de electronice care poate face schimb de date și informații suficient de repede pentru a lua decizii aproape instantanee. Totul este posibil cu 5G.

Vom avea parte de conducere autonomă cu mașini fără șofer, drone, trenuri și multe altele pe lângă acestea. Un internet 5G prin comenzi tactile în care atingerea devine la fel de importantă ca tot ce vedeți sau auziți. O nouă eră a electronicii, în care vor apărea țesături și costume inteligente și conexiuni cu acestea, o rețea unde totul este posibil. Internetul obiectelor IoT va fi în plină floare, dar , de asemenea și o nouă economie în timp real bazată pe noua dimensiune a IoT.

Vă dura câțiva ani până când 5G va fi implementat la scară globală

Nici unul dintre aceste lucruri nu se va întâmpla peste noapte. Va dura mai mulți ani până când 5G se răspândi în mod semnificativ dincolo de hotarele zonelor urbane. 5G nu va fi nici distribuită în mod egal pentru toată lumea. Locuitorii orașelor și întreprinderile vor beneficia mai întâi de rețeaua 5G, în timp ce oricine altcineva o va experimenta doar ocazional. Vor trece ani buni ani până când o vom folosi cu regularitate și la întreaga capacitate.

5G (G vine de la Generation), este generația a cincea de viteză în telefonia mobilă. Vitezele de download cresc și latența comenzilor prin semnalul wireless va scădea semnificativ. Timpul de răspuns va fi sub 1ms (milisecunde), comparativ cu 30 – 70 ms pentru 4G. Mașinile autonome vor deveni o realitate și 5G aduce capacitatea de a conecta mai multe dispozitive simultan.

Cu toate acestea, știm că 5G, atunci când o vom avea, va fi mult mai mult decât o viteză de doar 1Gbps pentru smartphone-uri. Prin intermediul TechRadar, iată 5 lucruri despre 5G mai importante decât viteza:

1. Apeluri vocale de calitate mai bună

WhatsApp este convenabil și este gratuit, dar există și un alt motiv că tot mai mulți dintre noi folosesc aplicația de mesagerie pentru a efectua apeluri vocale.

Apelurile vocale transmise prin intermediul serviciului WhatsApp – și orice serviciu de voce prin Internet (VoIP) precum Skype sau Zoom – sunt mult mai clare decât în ​​rețeaua de telefonie. Sunetul, vocea HD nu a fost o prioritate pentru designerii rețelelor 3G și 4G. Acest lucru se schimbă cu 5G, ne așteptăm ca toate apelurile vocale și apelurile video să fie însoțite de o voce mai clară și mult mai realistă.

Era și timpul! Și este setat pentru a merge și mai departe decât pur și simplu HD. Așa-numita Voice over 5G (Vo5G) va fi o parte integrantă a altor servicii 5G, cum ar fi apeluri video, teleconferințele, realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR).

2. Mai multă capacitate pentru 5G

5G va aduce pe lângă viteză și o capacitate de conectare mult mai mare. O parte importantă a 5G este cunoscută sub numele de mMTC (Machine Type Mass Communications). Rezultatul acestui tip de comunicare este ceva incredibil! Până la un milion de dispozitive conectate pe kilometru pătrat. De ce contează asta? Luați de exemplu o arenă sportivă. Sunteți într-o mulțime de oameni de peste 50.000 de spectatori și, nu aveți semnal la telefon. Doriți să aflați alte scoruri la pauză? Sau să trimiteți un text în timpul unui meci? Nu se poate! Cu 5G uitați de toate acestea.

Cu 5G, nu numai că puteți descărca, la un astfel de eveniment, videoclipuri online în timp real și să faceți câte apeluri doriți, dar mai multe tehnologii vor fi activate pe stadionul propriu-zis. Nu va mai fi nevoie de ecranele mari pentru diferite informații pe stadioane. Organizatorii ar putea pune la dispoziția oricărei persoane de pe stadion toate informațiile pe telefon sau pe tabletă. Chiar este posibil ca spectatorii să poată oferi pentru oricine, prin camera foto, tot ce se întâmplă live pe stadion în HD, poate chiar și la 360° pentru oricine are un set cu cască VR.

5G ar putea fi benefic în locuri aglomerate, unde sunt utile actualizările live, cum ar fi în aeroporturi și gări – ceea ce ne aduce o mai bună conectivitate în mișcare. Samsung Galaxy S10 5G a fost testat în astfel de condiții.

3. Platooning – Crește capacitatea de a rula pe drumuri în grupuri de autovehicule

O parte esențială a specificației 5G este URLLC (Ultra-reliable low-latency communication – Comunicare ultra-fiabilă cu o latență redusă). URLLC permite comunicări fiabile și instantanee între rețea și diferite dispozitive. Aceasta este ceea ce face ca epoca mașinilor fără șofer să fie foarte aproape, permițând vehiculelor să comunice viteza și poziția exactă între ele în timp real.

Cunoscută sub numele de Cellular-V2X (C-V2X), ar putea duce în cele din urmă la ceva numit platooning, care va face ca autovehiculele în trafic să se deplaseze mai repede. Grupurile de vehicule aflate într-un pluton conectat vor putea conduce cu un decalaj de o secundă între fiecare vehicul, ajustându-și automat viteza și frânarea. Timpul de reacție pentru frânare poate fi redus la zero. Platooning va însemna că vehiculul din fața grupului va dicta viteza. Deși acest lucru ar putea afecta tot ce știm despre condus, utilizarea acestei tehnologii este acum discutată pentru camioane și transporturi. Scopul este de a face transportul mărfurilor mai eficient și de a reduce emisiile de carbon.

Platooning are potențialul de a îmbunătăți fluxurile de trafic pe autostrăzi și de a diminua impactul transportului asupra mediului„. A spus Gunnar Tornmalm, șeful departamentului de dezvoltare a conducerii de la Scania. Acesta a continuat spunând că „greutatea reprezintă 25% din consumul de combustibil al unui camion„. „Cu toate acestea, tehnologia va ajunge la piață atunci când vehiculele de la mai multe branduri se pot găsi și comunica unul pe altul„, adaugă el. Un lucru care nu este deocamdată prea departe, nu-i așa?

4. Transmisiile video prin prin rețelele mobile

Acum puteți transmite deja înregistrări video VR de 360° pe Facebook, dar calitatea este destul de slabă. Este aceeasi poveste pentru înregistrările pentru știri, care în prezent se fac în rezoluție mică.

Operatorul american AT & T și LiveU au început să lucreze pentru a aduce 5G la unitățile de difuzare portabile HEVC (High Efficiency Video Coding) de la LiveU. Ei încercă să îmbunătățească impactul și performanțele din lumea reală pe care tehnologia 5G le poate avea asupra producției de transmisiuni video live utilizând unitățile de difuzare portabile LiveU HEVC.

Este vorba de transmisiile video care profită de vitezele mai mari ale 5G și de latența redusă în domeniu. „Vedem 5G ca un pas uriaș pentru industria de radiodifuziune, schimbând radical modul în care se produc știri, transmisiuni sportive live și alte evenimente live„. A spus Avi Cohen, directorul executiv și cofondatorul LiveU, o companie americană din New Jersey, SUA.

Anticipăm că tehnologia va aduce mai multe capabilități clienților noștri, cum ar fi mai multe canale audio, producții multi-cameră cu o singură soluție de transmisie portabilă, streaming 4K și returnare video de înaltă calitate„.

5. Sănătatea tuturor utilizatorilor de 5G!

Până acuma despre 5G numai de bine! Totul este văzut în roz, marcat de schimbări pozitive dar, vor exista și lucruri negative. Poate că cea mai mare îngrijorare este o posibilă problemă cu sănătatea – cancerul, pentru a fi mai precis – de la instalarea multor antene în zonele urbane pentru a crea rețele de 5G.

În noiembrie 2018, peste 180 de oameni de știință au cerut, ca un grup de lucru independent, să se suspende lansarea rețelelor 5G pe fondul preocupărilor privind „potențialele pericole pentru sănătatea umană„. Marea îngrijorare este o creștere a expunerii la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență, la care suntem deja expuși de rețelele de telefonie mobilă și routerelor Wi-Fi existente.

Industria de telecomunicații încearcă să introducă tehnologii care ar putea avea consecințe dăunătoare, reale, nedorite … consecințe asupra sănătății oamenilor, plantelor și animalelor. Acestea nu sunt discutate deloc„. A spus Dr. L Harrell, profesor de oncologie la Universitatea Örebro în Suedia.