Cumpărarea de acțiuni Samsung de către străini a crescut în 2023

198
Samsung
Sursă foto: Rappler

Investitorii din alte țări decât Coreea de Sud au cumpărat anul trecut acțiuni Samsung Electronics în valoare de peste 12,31 miliarde de dolari. În acest fel acțiunile Samsung cumpărate de investitorii străini au atins un nou maxim, totul pe fondul unei redresări a industriei globale a cipurilor.

În 2023, investitorii străini au obținut venituri nete de 16,73 trilioane de woni, aproximativ 12,924 miliarde de dolari. Este cea mai mare sumă de când se contabilizează astfel de date începând din 1999, Korea Exchange. Această tendință a marcat o schimbare față de poziția acționarilor străini când au vândut acțiuni în perioada 2020-2022, potrivit TheKoreaHerald.

Achizițiile nete ale investitorilor străini de acțiuni Samsung au crescut pe tot parcursul anului trecut. Excepție au fost lunile august și octombrie. Cea mai mare achiziție netă a fost făcută în aprilie, cu 3,13 trilioane de woni, urmată de 2,56 trilioane KRW (~1,97 miliarde USD) în mai și 2,22 trilioane KRW în ianuarie.

În condițiile în care străinii cumpără tot mai multe acțiuni Samsung, deținerile străine de acțiuni Samsung au crescut de la 49,6% de la sfârșitul anului 2022 la 53,9%. Este o creștere cu 4,3% față de anul precedent. Prețul acțiunilor Samsung a fost de 78.500 won, în ultima zi de tranzacționare din 2023. A fost mai mare cu aproape 40% față de ultima zi a anului 2022.

Cererea mare de acțiuni din partea investitorilor străini în Coreea de Sud nu a vizat doar compania Samsung. Achiziții importante de acțiuni anul trecut au vizat și alte companii sud-coreene. De exemplu: SK Hynix, Hyundai Motor Company și Kia. Spre deosebire de investitorii străini, investitorii de retail au făcut dumping acțiunilor Samsung Electronics, vânzând acțiuni nete de ~16,19 trilioane de woni în 2023.

Termenul de dumping în comerțul internațional se referă la exportul unor anumite mărfuri într-o anumită țară sub prețul pieței din acea țară. Obiectivul dumpingului este de a crește cota de piață pe o piață străină prin eliminarea concurenței.

Achizițiile străine au crescut odată cu îngrijorarea cu privire la creșterea prea mică a economiei SUA. Analistul Lee Jae-man de la Hana Securities a estimat că achizițiile de acțiuni Samsung în acest an nu vor fi la fel de mari ca în 2023. „Nu ne așteptăm la creșterea vânzărilor de acțiuni în acest an la fel ca anul trecut”, a explicat Lee.