AMD vrea să-și externalizeze producția GPU și APU către Samsung

411
AMD vrea sa externalizeze productia GPU si APU catre Samsung
Sursa Foto: Gizmochina

Samsung Semiconductor Inc. este filiala Samsung Electronics responsabilă cu fabricarea de semiconductori. Subsidiara Samsung nu este cel mai mare jucător din domeniu, compania taiwaneză TSMC ocupă locul unu. Dar Samsung vrea primul loc și investește foarte mult în acest domeniu în încercarea de a câștiga mai mulți clienți. Acum sunt informații că AMD vrea să-și externalizeze producția GPU și APU către Samsung.

Samsung este în competiție cu TSMC, cel mai mare producător contractual de cip-seturi din lume. Incapacitatea TSMC de a satisface cererea pieței a permis Samsung să primească unele dintre comenzile destinate inițial companiei din Taiwan. Conform GizmoChina, Samsung este foarte aproape de a primi comenzi de la AMD pentru procesoare grafice (GPU) și unități de procesare accelerată (APU).

AMD vrea ca Samsung să producă procesoarele sale grafice

Samsung are facilități de producție de ultimă oră și tot mai multe companii se uită acum extrem de mult la Samsung pentru nevoile lor de producție. Acest lucru l-a făcut și compania americană AMD (Advanced Micro Devices). Conform mai multor surse, AMD vrea să colaboreze cu Samsung pentru fabricarea de GPU (Graphics Processing Unit) și APU (Accelerated Processing Unit). Rivalul Samsung din domeniu, TSMC produce în prezent totalul comenzilor AMD.

TSMC are în continuare mulți clienți. Apple rămâne cel mai mare client al său și s-a asigurat de folosirea tehnologiei de 5nm a TSMC în vara anterioară. Anul acesta tehnologia de 3nm a TSMC este, de asemenea, așteptată să fie utilizată pentru procesoarele Apple.

AMD depinde de TSMC pentru asamblarea modelului Ryzen de CPU / APU și a GPU-urilor Radeon la fel cipurile sale pentru console de jocuri și de servere. Acum AMD vrea să se asigure că nu se va confrunta cu probleme de aprovizionare cu cipuri. În acest sens are în vedere să treacă o parte din producția GPU și APU către Samsung.

Termenul „GPU” a fost inventat de Sony în referire la GPU Sony, de la consola PlayStation, în 1994. Apoi numele GPU a fost popularizat de compania Nvidia în 1999, care a comercializat GeForce 256 drept „primul GPU din lume”.

În acest caz Samsung ar folosit procesul de producție de 3nm pentru GPU-urile și APU-urile AMD. Deocamdată cele două companii nu au declarat nimic oficial. Cu toate acestea zvonurile sunt destul de intense. Este evident că TSMC nu poate ține pasul cu toate comenzile. În această situație, Samsung se află într-o poziție extrem de favorabilă pentru a prelua aceste comenzi. Samsung și AMD colaborează deja. Cele două lucrează la un GPU portabil personalizat, care va fi folosit pentru procesoarele viitoare Samsung Exynos.