Android 14 va bloca aplicațiile care nu sunt actualizate

252
Instalarea aplicatiilor care nu mai sunt actualizate va fi blocată de Android 14
Sursa foto: via phonandroid.com

Pentru a întări securitatea utilizatorilor de Android, Google plănuiește să blocheze aplicațiile puțin mai vechi. În general este vorba despre aplicațiille care nu mai primesc actualizări regulate. Google le cere în mod obișnuit dezvoltatorilor de aplicații să-și actualizeze aplicațiile la cele mai recente versiuni de Android. Regulile actuale ale Magazinului Play impun ca noile aplicații să fie actualizate la cel puțin Android 12. Din acest motiv Google a eliminat recent sute de mii de aplicații neactualizate de mai mult timp din magazinul său. Viitorul sistem de operare Android 14 va rezolva această problemă.

Potrivit PhonAndroid, aceste cerințe se aplică numai aplicațiilor disponibile în Google Play Store. Astfel, a fost întotdeauna posibilă descărcarea acestor aplicații în afara magazinului oficial, iar acest lucru permitea chiar redescărcarea unei aplicații deja instalate înainte chiar dacă aceasta nu mai îndeplinește cerințele minime de sistem. Din fericire, asta ar trebui să se schimbe în curând, Android 14 va schimba regulile pentru descărcarea unei aplicații.

Aplicațiile care nu sunt actualizate vor fi blocate de Android 14

Viitorul sistem de operare Android 14 va începe să blocheze complet aplicațiile care vizează versiuni mai vechi de Android. Această modificare ar împiedica utilizatorii să încarce anumite fișiere APK și, de asemenea, ar împiedica magazinele de aplicații să instaleze aceleași aplicații. Cele mai multe dispozitive de pe piață cu sistemul de operare Android provin de la Samsung. Compania a fost pe primul loc în lume la vânzările de smartphone-uri și în 2022.

Prin blocarea acestor aplicații învechite, Google intenționează în mod evident să stopeze răspândirea aplicațiilor rău intenționate pe Android. Acest lucru este considerat în ultimul timp un adevărat flagel pentru utilizatori. Recent, 35% dintre smartphone-urile Android de pe piață au fost la cheremul hackerilor. În acest fel protejarea utilizatorilor de dispozitive mai noi este esențială și a fost luată în calcul de Google cu viitorul Android 14.

Google are o echipă de analiști de securitate numită Google Project Zero. Ei sunt însărcinați să găsească vulnerabilități sau probleme de securitate care pot fi exploatate de infractori, hackeri sponsorizați de diferite state și agenții de informații.

Dezvoltatorul responsabil pentru această modificare pentru Android 14 a observat că unele aplicații rău intenționate au vizat în mod intenționat versiuni mai vechi de Android pentru a ocoli anumite protecții aplicate numai aplicațiilor mai noi. Nu este neobișnuit să vezi malware ascuns în anumite aplicații, iar acestea însumează adesea câteva milioane de descărcări.

Cei care vor să instaleze aplicații mai vechi nu trebuie să-și facă probleme, acest lucru va fi în continuare posibil. Numai că, procesul va deveni mult mai complicat. În acest fel va fi împiedicat oricine să instaleze din greșeală o aplicație vulnerabilă. Se așteaptă ca Google să-și detalieze planul la viitoarea conferință anuală Google I/O 2032 din această primăvară.