Android 15 va aduce mai multe caracteristici incredibile

142
Android 15
Sursă foto: GizmoChina

Lansarea oficială a noului sistem de operare Android 15 este la câteva luni distanță, dar majoritatea noilor funcții și modificări au fost deja dezvăluite. Viitorul sistem de operare Google Android aceste în program beta, astfel că dezvoltatorii au putut pre-vizualiza noile caracteristici. Din ce vedem până acum, va fi o actualizare interesantă a sistemului de operare.

Android 12 a fost ultima actualizare a sistemului de operare care a adus un limbaj de design complet nou și o multitudine de funcții noi. Mai recentele Android 13 și Android 14 nu au fost foarte impresionante. Nu au introdus funcții inovatoare sau modificări ale interfeței de utilizare. Ambele iterații s-au simțit mai mult ca niște upgrade-uri minore. Dar Android 15 vine cu o mulțime de funcții interesante care te vor face să-l aștepți cu nerăbdare. Pentru a degusta din delicatesele care vor veni cu viitorul Google Android OS am selectat, via GizmoChina, cel mai interesante caracteristici pe care le vom primi.

Suport pentru conectivitate prin satelit. Cu suportul pentru conectivitate prin satelit, vei putea trimite mesaje text chiar dacă nu există antene de telefonie mobilă în apropiere. Android 15 permite, de asemenea, aplicațiilor SMS și aplicațiilor RCS preîncărcate să folosească suport pentru conectivitate prin satelit pentru trimiterea și primirea mesajelor. Aceasta înseamnă că această conectivitate prin satelit nu se va limita doar la utilizări de urgență. Ar putea fi o lovitură mare pentru Apple, care restricționează suportul pentru conectivitate prin satelit pe iPhone-uri doar pentru utilizări de urgență.

Cu toate acestea, nu suntem siguri dacă versiunea finală va avea această caracteristică la nivelul sistemului de operare. Dacă se întâmplă acest lucru, toate telefoanele cu Android 15 vor avea suport pentru conectivitate prin satelit, chiar și telefoanele mai ieftine.

Partajare parțială a ecranului. Partajarea parțială a ecranului este o altă completare utilă și axată pe confidențialitate la Android 15. Aceasta va permite utilizatorilor să partajeze și să înregistreze o singură aplicație, mai degrabă decât întregul ecran. Deci, veți fi liniștit chiar dacă deschideți din greșeală o aplicație pe care nu ați dorit-o în timp ce partajați ecranul. Această funcție a fost introdusă pentru prima dată în Android 14 pe dispozitivele Pixel, dar va fi acum disponibilă pentru toate dispozitivele Android 15.

Funcția Google Find My Device primește o actualizare majoră în Android 15. Conform mai multor informații, toate telefoanele Android 15 se pot comunica prin Bluetooth și pot contribui la rețea, ceea ce îi va ajuta pe alți utilizatori Android să-și găsească dispozitivele pierdute.

Găsește-mi rețeaua se bazează pe difuzarea dispozitivelor Android, care sunt în esență semnale Bluetooth. Dispozitivele Android din apropiere, care fac parte din rețeaua Găsește-mi dispozitivul, pot prelua semnale Bluetooth de la dispozitivul de difuzare și pot încărca detaliile criptate ale locației pe serverele Google. Numai proprietarul dispozitivului și persoanele cu acces la parolă pot decripta locația.

Aceasta înseamnă că miliarde de dispozitive Android se vor găsi reciproc prin Bluetooth odată ce sunt adăugate în rețeaua Găsește-mi dispozitivul și îi pot ajuta pe alții să-și găsească dispozitivele Android pierdute. Dacă totul merge bine, Android va avea o rețea de urmărire a dispozitivelor pierdute mult mai mare decât rețeaua Find My a companiei Apple

Google lucrează și la o funcție „Găsire oprit” care va permite utilizatorilor să-și găsească dispozitivele Android chiar dacă este oprit. Din păcate, această funcție nu poate fi activată pe niciun dispozitiv Android care va rula Android 15. Cauza: funcția necesită suport hardware pentru alimentarea controlerului Bluetooth atunci când dispozitivul este oprit.

Sătatea bateriei. Android 15 ar putea permite utilizatorilor să vadă starea de sănătate a bateriei dispozitivului lor. Această funcție a fost observată pentru prima dată în Android 14 Beta 2, dar nu a ajuns niciodată pe niciun dispozitiv Google Pixel. Acum, cu Android 15, Google va face informațiile despre starea bateriei accesibile utilizatorilor.

Bateria se degradează în timp, deoarece capacitatea sa de a menține încărcarea devine mai mică cu timpul. Funcția de sănătate a bateriei indică procentul rămas din capacitatea originală a bateriei și, prin urmare, este o măsură utilă care ajută utilizatorii să înlocuiască bateria la momentul potrivit.

Arhivarea aplicațiilor. Arhivarea aplicațiilor este o funcție utilă care vă permite să economisiți spațiu de stocare prin dezinstalarea aplicațiilor neutilizate, păstrând în același timp datele utilizatorului. Deci, când reinstalați aplicația data viitoare, puteți reveni de unde ați rămas.

Google are deja funcția de arhivare a aplicației prin Magazinul Google Play. Dezavantajul aici este că nu puteți arhiva aplicațiile instalate în afara Magazinului Google Play. Android 15 acceptă arhivarea aplicațiilor la nivel de sistem de operare. Astfel utilizatorii pot să arhiveze orice aplicație instalată in pagina de informații despre aplicație.

Viitorul sistem de operare are și o opțiune de a arhiva automat aplicațiile pe care nu le folosiți des. Când arhivați o aplicație, pictograma aplicației devine gri și arată o pictogramă de descărcare. Atingând-o vă redirecționează către Magazinul Google Play pentru a descărca aplicația. De asemenea, puteți dezarhiva o aplicație atingând Restaurare pe pagina de informații despre aplicație.

Reducerea notificărilor. O altă caracteristică foarte utilă care vine în noul sistem de operare Android este „Recerea notificărilor”. Reduce volumul notificărilor succesive din aceeași aplicație. Această caracteristică împiedică utilizatorii să fie enervați de prea multe notificări.

Această funcție privind notificările a fost observat în prima versiune Developer Preview a Android 15, dar a fost ascuns în prima versiune beta. Probabil, Google are nevoie de mai mult timp pentru a rafina această funcție înainte de a o lansa publicului.

De asemenea, a fost observată o nouă comutare numită „vibrați când este deblocat” în versiunile noi ale Android 15. Activarea acestuia va împiedica telefonul blocat să vibreze atunci când primiți notificări succesive de la aceeași aplicație. Dispozitivul va vibra pentru notificări succesive numai atunci când este deblocat.

Mod cameră web de înaltă calitate. Există multe aplicații terță parte pentru a vă folosi smartphone-ul ca o cameră web pentru computer. Dar ce este mai bun decât să îl ai integrat nativ în sistem. Google a introdus această caracteristică într-o versiune de pre-vizualizare Android 14  pentru smartphone-urile Pixel, dar rezultatul nu a fost satisfăcător.

Android 15 introduce un nou mod de cameră web de înaltă calitate, care are ca rezultat o calitate video îmbunătățită semnificativ. Există un nou simbol „HQ” în pre-vizualizarea camerei web care activează acest nou mod de cameră web. Dezactivează optimizările de putere pe dispozitiv pentru a oferi o calitate video mai bună. Totuși, acest mod va consuma mai multă baterie dacă este utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Aplicații Edge-to-Edge în mod implicit. Telefoanele inteligente cu Android pot afișa mai mult conținut decât înainte, datorită ramelor subțiri și dimensiunilor mari ale ecranului. Cu toate acestea, multe aplicații nu folosesc întreaga înălțime și lățime pentru a-și afișa conținutul. Android 15 rezolvă acest lucru forțând toate aplicațiile să treacă de la margine la margine în mod implicit, îmbunătățind experiența utilizatorului.

Spatiu privat. Android 15 ar putea introduce spațiu privat pentru securizarea aplicațiilor și fișierelor importante. După cum sugerează și numele, creează un spațiu privat în care puteți adăuga aplicații și date și puteți utiliza o parolă sau un PIN diferit pentru o mai bună securitate. Telefoanele Samsung au deja o caracteristică similară cu un alt nume „Secure Folder”.

Utilizatorii vor putea ascunde spațiul privat din lista de aplicații, vor putea schimba ecranul de blocare, vor putea instala aplicații în spațiul privat și vor putea șterge spațiul privat.

Notificări sensibile. Fraudele One Time Passwords (OTP) au crescut exponential în ultimul timp. Unul dintre motivele majore sunt aplicațiile rău intenționate de la terți cu acces la mesaje. Ele pot citi toate mesajele dvs., inclusiv cele care conțin OTP și le pot folosi pentru tot felul de scopuri dubioase. Android 15 își propune să remedieze acest lucru prin introducerea „Notificări sensibile” care împiedică aplicațiile rău intenționate să vă citească OTP-urile.

Am amintit aici doar cele mai bune caracteristici descoperite în Android 15 până acum. Dar, Google poate adăuga mai multe funcții noului sistem de operare până când ajunge în faza de stabilitate și la lansarea oficială. Deși Android 15 nu are încă o dată oficială de lansare, este de așteptat să sosească undeva în octombrie.