Android a fost oferit inițial companiei Samsung de către Andy Rubin

1057
Sursa Foto: via androidauthority.com

Samsung nu a văzut potențialul sistemului de operare Android când i-a fost propus pentru cumpărare. Gigantul tech a avut ocazia să cumpere sistemul de operare de la Andy Rubin înainte de Google, dar a decis să nu facă acest lucru. Surprinzător, este posibil ca Samsung să fi luat atunci decizia corectă.

În cartea sa intitulată Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution, Fred Vogelstein a împărtășit ceea ce s-a întâmplat într-o întâlnire între echipa Android și Samsung care a avut loc la Seul la sfârșitul lui 2004. Andy Rubin a conceput deja sistemul Android și l-a propus companiei Samsung.

Directorii Samsung au râs de Android când a fost prezentat de Andy Rubin

Andy Rubin a mers la Seul și într-un birou plin cu directori le-a arătat potențialul Android. Acestora nu le-a plăcut ceea ce au văzut și au auzit, conform AndroidAuthority. Ei au crezut că planul lui Andy Rubin pentru a face din sistemul de operare un produs de masă, este o glumă. Acest lucru a devenit evident când, după o perioadă de liniște penibilă care a urmat expunerii lui Rubin, unul dintre directorii executivi a spus: „Tu și ce armată de colaboratori urmează să creezi acest sistem? Ai șase persoane. Ești drogat?” Directorii Samsung au râs de Rubin – ”au râs de mine în sala de consiliu’’ – și acesta a ieșit din sală și a plecat.

Totuși, nu a durat mult ca el și echipa sa să obțină recunoașterea internațională. La scurt timp, Google a cumpărat Android pentru 50 de milioane de dolari și l-a angajat pe Rubin ca prim-vicepreședinte al diviziei Mobile Google.

Phaedrus a fost un aristocrat atenian care frecventa școala celebrului filosof Socrate. Numele Phaedrus din limba greacă se traduce prin „strălucitor” sau „radiant”. Elevul lui Socrate, Platon și-a numit dialogul său literar Phaedros, după numele acestui aristocrat.

Într-o surprinzătoare succesiune de evenimente, directorii Samsung prezenți la întâlnirea cu Andy Rubin și-au dat seama de greșeala făcută. Unul dintre ei la sunat pe Rubin la o zi după ce Google a achiziționat Android. Acesta a vrut să se întâlnească cu Rubin personal pentru a discuta „propunerea foarte, foarte interesantă”. Dar, în acel moment, era deja prea târziu.

Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi

Android este cel mai popular sistem de operare mobil din lume, alimentând peste 2,5 miliarde de dispozitive active. Peste 80% din totalul smartphone-urilor utilizate folosesc sistemul de operare Android. Având în vedere acest lucru, presupunerea logică este că Samsung a făcut o greșeală uriașă că nu a cumpărat Android când a avut șansa. Cu toate acestea, după cum  spunea faimosul aristocrat atenian Phaedrus, „Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par.”

Google a făcut o treabă fantastică cu dezvoltarea și comercializarea sistemului de operare Android. Viziunea gigantului american și îmbunătățirea permanentă a sistemului de operare Android au schimbat lumea smartphone-urilor și au oferit companiilor precum Samsung posibilitatea de a ajunge cel mai mare producător mondial de smartphone-uri.

Până când Android a devenit un jucător mare, Nokia a fost regele smartphone-urilor. Samsung a reușit să-l detroneze în 2012, în principal datorită concentrării pe telefoanele Android, în timp ce Nokia încă credea că Symbian va fi viitorul. Samsung este în vârful lumii smartphone-urilor de aproximativ opt ani și, în parte, trebuie să-i mulțumească lui Google și Android pentru acest lucru. Sigur că și reciproca este valabilă.

Android – o poveste de succes ce continuă

Doar pentru că Google a transformat Android într-o poveste de succes nu înseamnă că Samsung ar fi procedat la fel. Dacă Samsung ar fi cumpărat Android, lucrurile ar fi putut fi complet diferite.

Poate că Samsung ar fi folosit Android doar pe propriile telefoane sau ar fi permis licența sistemului de operare pentru producători contra cost – spre deosebire de Google, care îl dă gratuit. Ambele strategii ar fi împiedicat dezvoltarea generală a sistemului de operare. Dezvoltatorii ar fi fost mai puțin dornici să creeze aplicații pentru Android, deoarece nu ar existat atât de multe telefoane Android utilizate. O piață mai mică înseamnă o șansă mai mică de a câștiga bani buni din aplicații și jocuri.

Acest lucru ar fi creat o oportunitate pentru alți jucători de pe piață, deoarece Android nu s-ar fi dezvoltat în forța dominantă care este astăzi. Microsoft ar fi putut avea un impact mai mare cu platforma Windows Mobile, Symbian s-ar fi putut transforma într-un sistem de operare mai deschis, iar alți jucători ar fi putut intra pe piață cu noi soluții.

Tot ce am scris mai sus sunt speculații, desigur. Nu știm exact ce s-ar fi întâmplat sigur dacă Samsung ar cumpăra Android în 2004. Dar sigur gigantul tech nu ar fi folosit exact aceeași strategie ca Google. Câteva decizii diferite luate pe parcurs ar putea însemna că piața smartphone-urilor ar fi complet diferită astăzi și că Samsung s-ar putea să nu fie regele smartphone-urilor. Din această perspectivă, ceea ce pare a fi cea mai mare greșeală a companiei Samsung de până în prezent, poate fi cea mai mare binecuvântare.