Probleme în Android OS, unele telefoane Samsung sunt vulnerabile

1120
Sursa Foto: galaxyclub.nl

O așa-numită vulnerabilitate de tip „Ziua Zero” a fost descoperită de echipa Google Project Zero. Printre altele aceasta face ca un număr de telefoane Samsung să fie vulnerabile. Este vorba despre smartphone-urile Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S8 și Galaxy S7, dar este posibil și alte modele Samsung să mai fie vulnerabile. Conform informațiilor o soluție la această problemă este pe drum, sub forma uni patch de securitate.

Conform cercetătorilor Google, vulnerabilitatea sistemului de operare Android mai afectează telefoanele Google Pixel 1 și Pixel 2, Huawei P20, dar și alte dispozitive de la alte companii care folosesc sistemul de operre Android (Oppo, Ziaomi și LG). Potrivit Bitdefender, amenințările de tip „Ziua Zero” sau programele malware necunoscute evită, de regulă, soluțiile tradiționale de protecție antivirus/antimalware. „Day Zero” este ziua în care partea interesată (vânzătorul sistemului vizat) a aflat despre vulnerabilitate.

Probleme la Android OS, sunt și telefoane Samsung vulnerabile

Echipa Google Project Zero a găsit o vulnerabilitate urâtă în sistemul de operare Android. Se pare că doar cu instalarea unei singure aplicații rău intenționate, un dispozitiv Android poate fi preluat complet de către un terț. Deși eroarea care afectează sistemul de operare Android 8.x Oreo a fost deja eliminată în 2018 cu un patch de securitate, inclusiv pe telefoanele Samsung, se pare că a reînceput în versiunile ulterioare ale sistemului de operare Android.

Conform Google Project Zero cel puțin 18 smartphone-uri Android sunt încă vulnerabile. Trei modele Samsung sunt menționate explicit: Samsung Galaxy S7, Samsung S8 și Galaxy S9 și variantele lor. Google spune că va rezolva problema în maxim șapte zile cu patch-ul de securitate din octombrie.

Google Project Zero este o echipă de analiști de securitate angajați de Google. Ei au fost însărcinați să găsească vulnerabilități pentru ziua zero, bug-uri secrete care sunt exploatate de infractori, hackeri sponsorizați de stat și agenții de informații. Google Project Zero a fost anunțat la 15 iulie 2014.

Gigantul sud-coreean nu a comentat nimic până acum despre această vulnerabilitate din sistemul de operare Android. Nu a făcut referire nici la un eventual patch de securitate care ar putea fi legate de vulnerabilitatea aceasta. Samsung a lansat foarte repede actualizarea de securitate din octombrie pe Galaxy A50, primită de acesta chiar în prima zi a lunii. În prezent același patch a fost lansat și pentru Samsung Galaxy A20e. Sperăm că în curând vor fi urmate de multe alte modele, inclusiv telefoanele sus menționate.

Este de la sine înțeles că vă vom ține la curent cu actualizările și corecțiile asociate pentru problema descrisă aici. Prin urmare, instalați pe telefonul dvs. numai aplicații despre care sunteți siguri că sunt aplicații oficiale și sigure.