Angajații Samsung vor să facă grevă din motive salariale

153
Samsung
Sursa Foto: via gizmochina.com

Un sindicat al angajaților Samsung a amenințat că va intra în grevă din cauza unei dispute salariale. Acesta susține că gigantul tehnologic coreean a renunțat la negocierile salariale pentru salariați. Compania Samsung a anunțat cea mai recentă creștere a salariilor fără acordul lor, oferind o creștere medie a salariilor mai mică decât ceea ce au cerut.

Samsung a avut ultimele câteva luni groaznice. Profiturile sale au scăzut brusc din cauza mediului economic lent și a cererii slabe de semiconductori. Compania a avut cel mai scăzut profit trimestrial din câțiva ani în Q1 2023. În lumina acestei scăderi a câștigurilor, Samsung a decis să ofere angajaților săi creșteri salariale mai mici în acest an.

Potrivit AndroidHeadlines, care citează surse sud-coreene, Samsung a declarat luna trecută că va oferi angajaților săi o creștere medie a salariului de aproximativ 4% în 2023. Aceasta este mai puțin de jumătate din creșterea medie de nouă procente oferită anul trecut. Deloc surprinzător, muncitorii nu sunt mulțumiți de asta. National Samsung Electronics Union (NSEU), care reprezintă aproximativ 10.000 de angajați Samsung (~9% din forța de muncă totală a companiei din Coreea), a amenințat că va intra în grevă în această privință.

Angajații Samsung ar putea intra în prima grevă din istoria companiei

Sindicatul susține că Samsung nu s-a gândit să negocieze cea mai recentă majorare a salariului cu angajații săi. Angajații au vrut o creștere medie de aproximativ 6%. Se pare că Samsung a discutat cu un consiliu de management al muncii înainte de a anunța salariile din acest an. Cu toate acestea, sindicatele spun că acest consiliul nu le reprezintă interesele. NSEU este singurul organism care are dreptul de a negocia salariile în numele angajaților companiei.

Samsung produce aproximativ o cincime din exporturile din Coreea. Are veniturile de peste 17% din PIB-ul Coreei. Compania are o influență puternică asupra dezvoltării economice, a politicii, mass-mediei și culturii din Coreea.

Acest consiliu de management al muncii este un „corp consultativ format din reprezentanți ai angajatorilor și angajaților Samsung pentru a discuta despre condițiile de muncă, inclusiv salarii”. Dar angajații se pare că nu consideră valabil acordul de salarizare dintre consiliu și echipa de conducere a companiei. NSEU vrea acum o întâlnire cu președintele Samsung, Lee Jae-yong și să renegocieze creșterea salariului.

Samsung Electronics a anunțat acordul final fără acordul sindicatului”, a declarat NSEU într-o conferință de presă recentă din Seul. „Ne vom uni cu alte sindicate pentru a lupta pentru a aduce compania la masa de dialog și pentru a ne accepta”. Lee Hyun-kuk, un reprezentant al sindicatului, a sugerat că „atitudinea” șefului Samsung, Lee, va decide următorul pas. Dacă este dispus să negocieze, ei pot anula greva planificată.

Dacă sindicatul intră în grevă, se pare că ar fi prima de la înființarea Samsung Electronics în 1969. Între timp, compania spune că „a urmat toate procedurile aferente și va continua să comunice cu sindicatul”. Rămâne de văzut dacă cele două părți ajung la un acord fără ca lucrătorii să intre în grevă.